13 Eylül 2010 Pazartesi

"Çizgi Roman Derneği" Kuruldu

Güzel bir Kasım günü buluştuk derneği kuran üçlüyle: Mert Taş, Önder Çakı, Raşit Çavaş. Çizgi Roman Derneği’ni kurmuşluğun heyecanı vardı üçünün de üstünde. Önder Çakı babadan kalma okurluğunu bir adım ileriye taşıyor, Mert Taş ince beğeniye sahip koleksiyonerlik birikimini resmiyete ve etkinliğe dönüştürüyor, Raşit Çavaş çizgi roman yayınına yıllardır verdiği emeği şimdi dernek düzeyinde pekiştirme peşinde.

Ümit – Çizgi Roman Derneği ne zaman kuruldu?

Önder – 2009 Ekim’inde kuruldu.

Ümit – Çizgi Roman Derneği’nin Kurucuları kimler?

Önder – Mert Taş, Raşit Çavaş, ben (Önder Çakı), Mustafa Mumcu, Murat Çömlekçi, Hakan Aysal ve daha başka meraklılar.

Ümit – Peki neden kuruldu? Çok mu lazım?

Önder – Evet çok lazım. Ülkemizde çizgi roman layık olduğu değeri göremiyor. Daha doğrusu bugünlerde popüler olmaya başladı ama geçmişine baktığımızda eski eserleri ve sanatçılarını yeni nesil bilmiyor. Bugün aniden popüler olan çizgi romanı bugünlere taşıyan sanatçılar, eserler, klasikler tozlu raflarda kaldı. Çizgi Roman Derneği’nin kurulma sebebi çizgi roman sanatçılarını onurlandıracak, eserlerini sonsuza taşıyacak bir “Müze” kurmak.

Ümit – Çok güzel bir fikir.

Önder – Uygulaması zaman alacak bir fikir. Ancak yorgunluğa kesinlikle değecek bir emek. Böyle bir müze kurmak Türk çizgi roman Çizerlerinin emeklerine bir saygı duruşu olacaktır. Bu şekilde Türk çizgi roman Çizerlerinin eserlerini yaşatacak, gelecek kuşaklara taşıyacağız. Dahası güzel sanatlar eğitimi alanlara sonsuz bir kaynak sunmuş olacağız. Müze genelinde yapılacak etkinliklerle de çizgi romanı sevdirmek ve üretimini arttırmak mümkün olacaktır. Bununla birlikte en çok yaşadığımız sıkıntı özellikle çocuk dergilerinde çizen sanatçıların eserlerinin tüketiliyor olması. Kalıcı bir albüm, kalıcı ve her kuşağa hitap edecek yayınlara kavuşamıyor eserleri. Çizgi Roman Müzesi belki sürekli yayın yapan bir kurum olmayacak ama en azından bu şekilde eser üreten çizeri de eserini de sahiplenerek meraklılarına sunacak ve yaşatacak.
Ümit – Şimdiden planladığınız etkinlik veya projeleriniz var mı?

Mert – Bir bülten tasarlıyoruz. İki aylık periyotla çıkacak bir çizgi roman kültürü bülteni. Bu bültenle amacımız daha çok yeni çizgi roman çizerlerine destek olmak. Belki ilerleyen zamanlarda eserlerini basmaları yolunda yardımcı olmak. Tabii eski çizerleri ve eserlerini tanıtmak. Çizim dışında da çizgi romana emek vermiş bir çok sanatçı/emekçiyi de okurlara tanıtmak. Ayrıca çocuk dergilerinde eserleri yayınlanmış sanatçıları ve eserlerini bibliyografya olarak basmak.

Ümit – Peki başka iştah açıcı projeniz var mı?

Mert – En büyük eksiğimiz çizgi roman veri tabanımızın olmayışı. Bilgiler dağınık ve her yerde. Kurucularımızın Koleksiyoner ağırlıklı olması bize uzun ve yorucu bir çalışma sonrasında hayli geniş ve güvenilir bir veri tabanı hazırlama olanağı tanıyor. “Çizgi Roman Veri Tabanı Oluşturma” düşüncesinin kendisi bile iştah açıcı ne dersiniz?

Ümit – Kesinlikle öyle. Peki Çizgi Roman denince aklımıza ne gelmesi gerekiyor sizce? Var mı aklınıza gelen bir ayrım, kritik, sınır…?

Raşit – Yok öyle şey. Çizgi roman sanatı kriterlerine uyan her çizgi roman eseri bizim ilgi alanımıza giriyor. Kahraman, çizer, yazar, ekol, tür gibi ayrımlara karşıyız. Çizgi roman bir sanat dalıdır ve onu takip eden herkes de daha aydın, daha estetikten nasibini almış demektir. Bu inceliğe ulaşmış her çizgi roman okuru Çizgi Roman Derneği’nin doğal bir üyesidir. Derneğin amacı çizgi romanın kendisine hizmet etmektir, herhangi bir koluna değil.

Ümit – Ben üye oldum gitti. Daha doğrusu olabilir miyim? Kimler üye olabilir derneğe?

Önder – Çizgi romana gönül vermiş herkes Çizgi Roman Derneği’ne üye olabilir. Siz de tabii. Bizim önemsediğimiz şey çizgi romanın ruhunu taşıyan her amatör ruhluyla bir araya gelebilmek. Önemli olan derneği uyduruk bir tabela derneği değil hareketli ve faal bir dernek haline getirmek. Bu noktada üyelerimizden beklentimiz harekete geçmeleridir.

Ümit – Derneğin merkezi neresi? Size nasıl ulaşabilir üye olmak veya bilgi almak isteyenler?

Önder – Merkezimiz Beyoğlu’nda. Ancak bize ulaşmak isteyenler cizgiromandernegi@gmail.com adresinden ulaşabilirler. Site adresimiz de http://www.cizgiromandernegi.org.tr/

Ümit – Yolunuz açık olsun Çizgi Roman Derneği. Çizgi Roman Okurları Platformu (ÇROP) olarak arkanızdayız.
Ümit Kireççi
Ocak 2010

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails