1 Ağustos 2010 Pazar

Japon ÖRÜMCEK ADAM dizisi

Spiderman (Supaidâman)
17 Mayıs 1978 – 14 Mart 1979 (41 bölüm)
Yapımcı: Tôru Hirayama
Müzik: Michiaki Watanabe
Karakterler/Oyuncular
Yamashiro, Takuya/Spiderman
Tôdô, Shinji
Professor Monster
Andô, Mitsuo
Yamashiro, Niiko
Ooyama, Idzumi
Sakuma, Hitomi
Miura, Rika
Amazone
Kagawa, Yukie
Anlatıcı
Ôhira, Tôru
Çocukken ve Hawaii’de yaşarken en favori kahramanım Kikaida idi. Kamen Rider V3 ve Rainbowman. Nebraska’ya taşındıktan sonra favori kahramanım 1960’lı yılların çizgi filmlerini izlediğim Marvel Comics’in Spiderman’i oldu. Böylece yıllar sonra, yetişkin bir adam olduğumda Japon kahramanlarını tekrar keşfettim ve keyifli bir sürpriz olarak Toei’nin kendi ürünü olan bir Örümcek Adam serisi yarattığını öğrendim.
Kötü “Iron Cross Army” (Testsu-Jyuuji-Gun / Demir Haç (!) Ordusu) Yamashiro’yu öldürmüştür ve oğlu Takuya’yı (Tôdô, Shinji) da öldürmeye kalkışır. Takuya, adı Garia olan ve Marveller adlı uzay aracıyla dünyaya ulaşmış olan uzaylı ÖRÜMCEK ADAM tarafından kurtarılır. Garia, Takuya’ya bir sıvı enjekte eder. Bu sıvı sayesinde Takuya’nın yaraları çabuk iyileşmekle kalmaz, süper güç, duvarlara tırmanma yeteneği ve tehlikeleri hissetme (örümcek duyusu) becerilerini kazandır.
Takuya Yamashiro Örümcek Adam kostümünün yanı sıra bir de özel bileklik takar. Bu bilekliğin bir düğmesine dokununca kostümü üzerine otomatik olarak giyer, Örümcek Adam’a dönüşür.
Örümcek Adam (Spiderman), ağ atışını bilekliği sayesinde yapmaktadır. Bileklik aynı zamanda Marveller aracıyla iletişim kurabileceği bir iletişim aracıdır.
Örümcek Adam (Spiderman) dev canavarları bertaraf etmek için dev robot kullanan ilk hero serisidir. Örümcek Adam insan boyutlu canavarları yenmeye başlayınca hepsi devleşmekteydiler. Bunun üzerine Örümcek Adam Marveller’a çağrıda bulunur, araç canavara füzeler atar, sonra da “Leopardon” adlı dev robota dönüşür.
Leopardon, canavarları öldürmek için çeşitli silahlar kullanmaktadır. Bu konsept o kadar tutmuştur ki Toei, bir başka Sentai serisi olan ve Marvel’ın Captain Amerika’sının Japon versiyonu olan “Captain Japan” için yaratılmış olan “Battle Fever J”’i bu seriye aktarmıştır.
Bu Örümcek Adam, “Spider Machine GP-7″ adlı arabayı kullanmaktadır. Bu araba sayesinde Leopardon’a dönüşmeden önce Marveller’a ulaşabilmektedir.
Bu Örümcek Adam’ın en iyi yanı özellikle de duvarlarda tırmanırken örümcek gibi hareket etmesidir. Diğer bir çok Japon süper kahramanın aksine Örümcek Adam Takuya Yamashiro kostümünü gizlenerek giyer. Böylece yaşayan hiç kimse Örümcek Adam’ın kim olduğunu bilmemektedir. Ancak Takuya Yamashiro talihsiz bir şekilde kız arkadaşı Hitomi Sakuma’nın the Iron Cross Army’nin ajanı olan Amazone adına çalıştığını bilmemektedir. Tabii kız patronunun Amazone olduğundan habersizdir.
Örümcek Adam serisi, Tôru Hirayama’nın yapımcılığını üstlendiği ve Shotaro Ishinomori’nin yaratmadığı tek karakterdir.
Henshin Hall of Fame’den çeviren Ümit Kireççi
Bu yazı ilk olarak Şubat 16, 2007 tarihinde ÇROP Wordpress'te paylaşıldı

2 yorum:

JAMES WHITE dedi ki...

Power Rangers'dan çok daha iyi olduğu açık. Şimdi bile izlenesi bir havası var. Helal olsun Japon'lara.

Ümit Kireççi dedi ki...

youtube'dan bazı bölümleri izleyebilirsin. bir rkadaştan da marveldaki tüm bölümlerin linki geldi gönderirim :) özellikle Ben Grimm'in kötü canavar olduğu ve Meksika kıyafetli, lazer atan gitarlı japona bayılmıştım ben :) Linki en kısa sürede hizmetinize sunuyorum söz.

Linkler

Related Posts with Thumbnails