15 Mart 2010 Pazartesi

Kazu Kibuishi’yi karşılarken...

Tudem Yayınları’nın çizgi roman markası Desen Yayınları, ülkemizde yeni tanınmaya başlayan, Amerika’da ise efsane olma yolunda ilerleyen çizgi roman yazarı ve karikatürist Kazu Kibuishi’yi Türkiye’ye getiriyor.
Çizgi Roman Okurları Platformu (ÇROP) adına Kazu Kibuishi ile ilgili bir yazı yazmam istendiğinde “acaba nasıl bir başlık atsam?” diye düşündüm. Yazının içeriği belki başlığı da yönlendirebilirdi ya bu defa da içeriği düşünmeye başladım. Kibuishi, yalan olmasın benim de çok tanımadığım bir sanatçıydı. Ancak biraz araştırma yapınca anladım ki oralarda, Amerikalarda bir yerlerde ÇROP’la aynı düşünen biri yaşıyordu ve bize düşen de bizden birini 'karşılamaktır'. Kazu Kibuishi eserlerini Amerikalı okurların ne kadar sevdiğini anlatmanın belki de en iyi yolu The New York Times gazetesi ve internet sitesi Book Review’in en çok satan listesine bir göz atmaktır. 20 Ekim 2009 tarihli listede “Tılsım, Taşmuhafızının Laneti” Alan Moore’un dünyaca ünlü; sinema filmi de çekilen, “Watchmen”inden hemen sonra ikinci sırada yer alıyor.
Ama biz Türk çizgi roman okurlarının sevdiği yanı satış rakamları değildi tek başına. Elbette türkçede ikinci cildi de basılan eserin içerik ve çizgisel gücü de olağanüstü bir beğeni kazandı. Bunun yanı sıra çocuklarla bilgimizi paylaştığımız interaktif çizgi roman atölyelerimizde Kazu’nun Tılsım’ını anlattığımızda çocukların kitapçılara hücum ettiğini de yakından biliyoruz. Bu bakımdan çocuk ve çizgi romanı yan yana koyan ve iç içe geçirebilen sanatçının geleceğin çizgi roman okurunu hazırlama becerisi belki de en çok hayranlık duyduğumuz yanı oldu. Ancak Kazu Kibuishi’nin çocuklara çizgi roman atölyeleri düzenlediğini öğrendiğimizde çok daha fazla mutlu olduk. Çizim becerisini ve sanatsal birikimini kendine saklamayan, eserleriyle okur kazandıran ama atölyeleriyle de çizgi romana sanatçı yetişmesi noktasında bir kapı açan sanatçının bu özverili çalışması bizi kendisine daha da hayran bıraktı.
İşte şimdi bu sanatçı ülkemize geliyor ve üniversitelerde ve liselerde atölyeler açacak. Elle çizen ve çizgi roman ruhunu kaleminden uzak tutmayan, Kibuishi renklendirmeleri bilgisayarla yaptırıyor. Atölyelerinde karakterlerini, öykülerini, yaratımlarını ve tekniklerini anlatan Kibuishi çizim yaptırmanın yanı sıra bilgisayar tekniğiyle renklendirme yapmanın inceliklerini de ekibindeki sanatçılara bırakıyor. Bizde de bu süreç işleyecek şanslı çizgi roman okurları ve çizim meraklıları da bundan faydalanacak.
Kendi kısır çizgi roman dünyamıza kapanarak dünyaya açılmaya çalışmamızın artık nafile olduğu anlaşılmış gibi dünyaca ünlü çizerler ülkemize davet edilmeye başlandı. Dünya çizgi romanını sadece kağıt üzerinde takip etmek yerine sanatçısından doğrudan bilgi edinme fırsatları doğuyor artık. Başarılı ve örnek sanatçılar yeni ufuklar açmak üzere bize, adeta ayağımıza geliyorlar. Bize düşense taşın altına elini sokan yayınevlerine destek olmak, bu etkinliklerden azami faydalanarak çizgi romanımıza kaliteli katkı yapmanın yollarına düşmektir.
Kazu Kibuishi TUDEM’in katkılarıyla ülkemize ekibiyle birlikte geliyor. Geleceğin çizgi roman okurunu ve sanatçısını yetiştirmek için gayret eden sanatçıya ÇROP olarak, çizgi roman okurları olarak, çizgi roman severler olarak gereken desteği vermek boynumuzun borcu. Hem zaten aynı kafada olduğumuz birini karşılamayacağız da ne yapacağız? Kazu bizden biri!..
Ümit Kireççi
"Çizgi Roman Hayatın İçinde"

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails