4 Şubat 2010 Perşembe

Cehennemde İşçi Ayaklanması

"Bugün (4 Şubat) 5 milyon çalışan "TEKEL" işçi ve memurların bağlı olduğu 6 konfederasyon TEKEL direnişine destek vermek için bugün iş bırakacak. Genel greve 5 milyon kişinin katılması bekleniyor. Grev tarihteki en kapsamlı eylem olacak."
DC Comics'in APOKOLIPS'i de sık sık işçilerin ayaklandığı bir dünyadır. Ama ne dünya!

Apokolips, (apocalypse-kıyametten türemiş) başlarında Darkside'ın bulunduğu karanlık tanrıların hüküm sürdüğü bir gezegendir. Apokolips ve hikayesi The New Gods 1 (Şubat 1971) adlı sayıda ilk kez okuyucuya sunulmuştur. Efsanevi serinin yaratıcısı efsanevi çizer Frank Kirby'dir.
Bir zamanlar Yaşlı Tanrılar vardır ve bunlar savaşmaya başlarlar. Savaş o derece şiddelenir ki akla hayale gelmeyecek silahlar yaratılır. Bu gidişat sonunda bu tanrılar sınıfının bölünmesine neden olur. New Genesis adlı iyi tanrılarla Apokolips adlı karanlık tanrılar gezegeni ortaya çıkar. New Genesis, adeta cennet gibi bir yerdir. Buna karşın Apokolips cehennemin endüstriye ulaşmış halidir.
"Tolkien’in kült eseri Yüzüklerin Efendisi’nde de malzeme olan bir olay yaşanıyor Almanya’da: Sanayii tüm kaynakları silah üretmek için kullanırken doğa sömürülmekte, insanlar özgür iradeleri yerine adeta kendini tanrılaştıran bir diktatörün kulu haline getirilerek çalışmakta ve savaşmaktadırlar. SS’ler başkaldırıcı her özgür düşünceyi ve hareketi yok etmekte, çocuklar sadece yeni ve faşizan sisteme göre eğitilmektedir. Yaşlılar ve güçsüzler ise yok edilmektedir."
New Gods - Makale
Gelelim işçilere... Bu gezegenin işçileri tanrı olarak gördükleri Darkside'a ölümüne tapınmak üzere eğitilmektedirler. Tanrı'nın bazı peygamberimsi karakterleri de bu uğurda çalışırlar. Halk, işçi, köle olarak adlandıracağımız yığının düşünme veya yükselme şansı yoktur. Onlar açlığa mahkumdurlar ve bu yüzden de "Hunger Dogs" (Aç Köpekler) olarak adlandırılmaktadırlar. Onlardan beklenen sırtlarına inen kırbaçlarla mutlu olmaları, aç oldukları için şükretmeleri, ölürken de tanrılarının adını sayıklamalarıdır.
Zaman zaman gerek iktidar mücadelesi gerek ise haksızlığa başkaldırmak isteyen bir kahramanın ortaya çıkışıyla Aç Köpekler başkaldırır tanrılarını ve peygamberlerini yok etmek isterler. Şiddet dolu bir isyan başlar, binlerce insan elelrindeki ilkel silahlarla ölüme giderler. İktidarını korumak isteyen Darkside son derece iyi silahlanmış ordusunu bu isyancıların üzerine acımasızca gönderir ve isyanlar her zaman bastırırlır.
Bir öyküde Superman bilincini yitirir ve Darkside'a karşı bu işçileri ayaklandırır. Büyük bir kıyım yaşanır ve Darkside bu yolla gezegenin muhaliflerini temizler. Underworld serisinin bir ayaı burada geçer. Ortaya çıkan akıllı bir işçi hak mücadelesine kalkışır. Çocukların da aralarında bulunduğu binlerce asi öldürürlür. JLA serisinin bir kaç sayısı boyunca dünayı ele geçirmiş olan Darkside'ın bilincini yok ettiği dindar insanlara hükmedişi anlatılıyor. Space Odyssey (4 Sayı) hikayesinde Darkside hayatı yok edecek maddenin peşine düşüyor ve bir kısmını ele geçiriyor.
Kendi gezegeni yetmezmiş gibi dünyaya da hükmetmeye kalkışan Darkside bir çok hikayede dünyaya musallat olmuş, kendisine tapınmayı ikna yoluyla beceremeyeceğini anlayınca insanların beynini yıkayan aletler yarattırmıştır. Ona körü körüne tapınanların dışındakiler beyinsiz takipçilere dönüşmektedir.
***
Şaka bir yana "işçi" sınıfını ele alan tek comics'in bu olduğunu söylemek yanlış olmasa gerek. Bu seride de maalesef işçiler haklı ama devamlı kaybeden olarak gösteriliyor.
Bizdeki süreçle parallelliği de işçi eylemi düzeyinde kalıyor. Çizgi romanı hayattan kopuk sananlara selam olsun, çizgi roman biraz abartır ama hayattan kopmaz, beslenir.
Meraklılarına -
DC Database
Wikipedia
Ümit Kireççi
"Çizgi Roman Hayatın İçinde"

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails