7 Ocak 2010 Perşembe

Avengers'da çizim hatası

Vision'un yüzüne bakın, yarası yer değiştiriyor. Buna "Devamlılık hatası" deniyor sinema, dizi ve reklam sektörlerinde.
Özellikle fumetti'lerde çok yaşanan bir durum bu. Çizer, bir önceki sayfada ne çizdiğini hatırlamaz, bir sonraki sayfa veya sayfalarda ayrıntıları atlar. Hatta bazen akla mantığa uymayan çizimler de gerçekleştirir. Mesela aşağıdaki yara izinin yüzde yer değiştirmesi bir "devamlılık hatası"dır.
The Avengers 324
Vol. 1, October 1990
"Imaginary Borders"
Yazan - Fabian Nicieza
Çizen - Paul Ryan
Çini - Tom Palmer
Resimleri büyütmek için üzerlerine tıklayın
Öykünün 3. sayfasında Vision'un sol yanında, 4. sayfasında da sağ yanında yara/hasar görülmemektedir. İlerleyen sayfalarda mücadele karelerine rastlarız ama Vision'un yaralandığını görmeyiz. 15. sayfanın (üst resim) 5. karesinde ise yüzünün sağ yanında hasar görürüz. Aslında bir sonraki sayfa olan ama araya giren reklamlar yüzünden 18. sayfa olabilen sayfanın 1. karesinde Vision'un aldığı hasarın yüzünün sağ yanında olduğuna tanık oluruz. Bununla birlikte ilerleyen sayfalarda yüzün her iki yanında hasar olduğunu görmeyiz. Sağ yanda hasar sabit kalır gibidir. Gibidir çünkü bazı karelerde de hasar bir giderilir bir geri gelir.
Öykünün adı "Imaginary Borders" ama ben "Wandering Scars" demeyi tercih ediyorum :)

Ümit Kireççi

2 yorum:

mit dedi ki...

hehehe :) Wandering scars ha? :) İyi yakalamışsınız doğrusu :)

Arifoglu dedi ki...

Doksanlı yıllara bakacak olursanız özellikle Avengers serilerinde ciddi bir çaba görülmez, o sıralar Cosmic Marvel eventlerine o kadar çaba, kaynak ve emek harcanmaktaydı ki kimse .99'a satılan dergiler üzerinde hatırı sayılır bir editing yapmıyordu.

O yüzden, bu hata da gayet normal sayılabilir.

Linkler

Related Posts with Thumbnails