20 Ekim 2009 Salı

"Kitab-ı Mukaddes" çizgi roman oldu

Eski Ahit’in Yaratılış bölümününün, cinsel içerikli ve şiddet sahneleriyle dolu çizgi roman versiyonu, kimi Hıristiyan çevrelerin tepkisine yol açtı. The Book of Genesis Illustrated adlı çizgi roman, Amerikan anaakımına eleştirel, hicivli ve yıkıcı tavrıyla bilinen, yeraltı çizgi romanının yaratıcısı ünlü çizer Robert Dennis Crumb’ın imzasını taşıyor
Ünlü çizer Robert Dennis Crumb’ın bu ay piyasaya çıkan çizgi romanında, Kitab-ı Mukaddes’te anlatılan karakterler birbirileriyle cinsel ilişkiye girerken resmedilmiş ve romanın bazı karelerinde abartılı şiddet sahneleri bulunuyor. Crumb, çizgi romanı hakkında, “Kitab-ı Mukaddes’in Tanrı’nın kelamı olduğuna inanmıyorum. Ben bunun, baştan sona, tarihsel gerçeklikle zayıf bir ilişkisi olan mitolojik bir hikâye olduğunu düşünüyorum” diyor.
Crumb’ın, Yaratılış’ın çizgi romanını yapma hikâyesi 15 yıl öncesine dayanıyor. Eski Sümer mitolojisini merak eden Crumb’ın, okumalarının sonunda, karşısına, Sümer mitlerinin Yaratılış’ta anlatılan hikâyelere çok benzediğini anlatan bir çalışma çıkıyor. Bunun üzerine Crumb, Yaratılış’a dalıyor ve çizgi roman fikri ortaya çıkıyor.
Kutsal kitabı karalamak gibi bir niyeti olmadığını söyleyen çizer, her şeyi açığa vurma fikrinin çok cezbedici geldiğini anlatıyor.
Britanya’daki Hıristiyan Enstitüsü’nün başkanı Mike Judge, “Eğer kendi uyarlamanızı yapacaksanız, hassasiyet göstermelisiniz. Kutsal kitap birçok insan için çok önemli ve hak ettiği saygıyı görmeli” diyerek kitabı eleştirirken, Kitab-ı Mukaddes’in tercümesi, basımı ve dağıtımı üzerine çalışan, Bible Society kuruluşundan bir sözcü, “İnsanları şaşırtabilir ama kutsal kitapta çıplaklık, seks ve şiddet vardır. Bu yüzden gerçek insanlar ve onların gerçek hikâyelerini anlatır” diyor.

Kaynak - Taraf

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails