20 Ekim 2009 Salı

Stephen King ve Çizgi roman göndermeleri

Bugün 20 Ekim 2009 Salı.
Bugün Stephen King'in dün okumaya başladığım "Oyun" adlı romanını bitirdim. Yıllar önce "Şeffaf" ve "Oyun"u boykot ederek okumama sebebim kapaklarındaki "çıplak" kadın resimleriydi. Kitapların değeri azaltılıyormuş gibi gelmişti bana. Ucuz bir satış stratejisi diye yorumlamıştım. Yanılmışım. Kitaplar içerik olarak gene harikaydı. Ama içerik ve yazarın kalemi bana kapakları sevdiremedi.
Gelelim "Oyun"a ve çizgi roman ilişkisine. Önce özetler:
Kocasıyla göl kıyısındaki ıssız yazlığa giden ve kendini yatağa kelepçeleten Jessie ilişki sırasında kocasının ölümüyle yatağa bağlı kalır. Kurtulma yollarını ararken eve giren aç bir köpek kocasını yemeye başlayınca çok daha zor bir durumda kalır. O da yetmezmiş gibi bir de "yaratık" çıkıverir ortaya.
Gönül Suveren çevirisiyle okura sunulan romanın yayıncısı Altın Kitaplar. Elimdeki 1. baskının basım yılı Kasım 1993.
Oyun romanını ÇROP Blog'a aktarış sebebim hemen her sayfada "bu olay, bu şey, bu kollar, bu durum v.s. resimli romandaki gibiydi" cümlesine rastlanıyor olması. Hatta daha da ileri giden yazarın isim vermeden yaptığı çizgi roman göndermelerine iki isim katması: Dondi ve Tales From Crypt.

Kitabın 272. sayfasında uzun bir paragrafta yazar bir çok kez resimli roman dedikten sonra paragrafın sonunda "Çukura kaçmış gözleri kapkara, yuvarlak ve ifadesizdi. Bu gözler Jessie'ye hem resimli romanlardaki kimsesiz Dondi'yi, hem de Charles Manson'u hatırlatıyordu." cümlesiyle bir çizgi romanı işaret ediyordu: Dondi
Yukarıda bir sayfasını gördüğünüz karakter Dondi'dir. Hiç büyümeyen çocuk karakterler kategorisindeki savaş öksüzü çizgi kahramanının yaratıcıları Gus Edson ve Irwin Hasen ikilisidir. 25 Eylül 1955'te başlayan seri 8 Haziran 198'da sona ermiş. Yaratıcılarından Hasen, National Cartoonist Society 1961 v2 62'de strip kategorisinde iki defa ödül almış.
Stephen King'in "Oyun"da ortaya attığı "yaratık"la ilgili ancak finalde açıkladığı gerçeğe adım adım yaklaşırken 298-299. sayfalarda şu cümlelerde "Tales From The Crypt" adına rastlıyoruz: "Devriye arabasının arka kanepesinde oturuyordu ve bir ağustosböceği kadar gevezeydi. 'Tales From Crypt'teki öykülerin birinden kaçmışa benziyordu."
Maxwell Gaines'in 1944 yılında kurduğu, comics dünyasına hayli sert bir giriş yapan EC Comicsyayınlarından biri olan "Tales From The Crypt serisi yayınevinin 1950 çıkışlı korku öykülerini barındırıyordu. Her sayısında kısa korku çizgi romanlarına yer veren seri çizimiyle o dönemler pek gösterilmeyen kan ve dehşet sahnelerine fazlaca yer veriyordu. Bu nedenle de sansür kurulunun kırılması için bahane yarattığı gibi ilk kurbanlarından oldu.
***
Aslında bilgi çok ama galiba roman bahanesiyle bu kadarını yazmak yeterli olacaktır. Bu arada çizgi roman göndermeli bu romanı da okumak isteyeceklere baştan söyleyeyim elinizi çabuk tutun. Çok şey kaçırıyorsunuz.
Ümit Kireççi
"Çizgi Roman Hayatın İçinde"

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails