7 Mart 2009 Cumartesi

Çizgi Romanda "Son Osmanlı"lar

Ülke gündemimiz bir an olsun sabit kalmıyor ve şu ya da bu şekilde ortaya atılan bir kavram veya söz arkasına taktığı onlarca anlamla zihinlerde gezinmeye başlıyor. "Son Osmanlı" da bu şekilde girdi hayatımıza ve çizgi romanda bunun da karşılığı mevcut.
1994 senesinde Alfa Yayınları'nın bastığı Conan serisinde bir sürpizle karşılaşılmış, okuyucu iki yeni yerli çizgi romanın yayına hazırlandığını öğrenmişti: Kaptan Alyo (Hakan Alpin-Ali Düzgün), Son Osmanlı (Hakan Alpin/Suat Yalaz-künye karışık. Hakan Alpin söyleşisinde benim demiş.)
Conan 193 ve 194. sayılarında tanıtılan ve kısa girişleri yayınlanan öyküler maalesef hiç basılmadı. Suat Yalaz / Hakan Alpin imzası taşıyan "Son Osmanlı" hızlı bir kovalamacayla başlıyordu. Askerlerle çarpışan küçük bir grup ormanda koştururken gökten bir uzay gemisi düşüyor, içinden de elinde yalın kılıç bir osmanlı yiğidi çıkıyordu. Sonra... "Karadeniz'de Dehşet" adıyla gelecek olan devam sayısı hiç gelmedi ve öylece de kaldı...
Diğer "Son Osmanlı" ise Suat Yalaz’ın aynı adlı çizgi romanından 2006 yılında sinemaya uyarlanmış olan Yandım Ali karakteridir. Filme kadar "Son Osmanlı" falan değildir. Film için eklenmiştir o kısım.
Kurtuluş savaşı yıllarında geçen öyküde Yandım Ali bir İstanbul kabadayısı olmakla birlikte işgalcilerle mücadele etmekteydi. Mustafa Kemal ile karşılaşması onu bu yola itmiştir. "Son Osmanlı" Yandım Ali "Cumhuriyet"in bir neferi olur.
Ümit Kireççi
"Çizgi Roman Hayatın İçinde"

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails