8 Ocak 2009 Perşembe

"Maus-Hayatta Kalanın Öyküsü"


"Maus: A Survivor's Tale" - "Fare: Hayatta Kalanın Öyküsü"

Gözlem Yayınlarının dilimize kazandırdığı eserin yazarı ve çizeri Art Spiegelman. Spiegelman, 175113 numarasıyla Auschwitz'de tutsaklık yaşamış olan babası Vladek Spiegelman'ın anılarını aktarıyor bu eserde ve Nazi Almanyasının Polonya'da yaşayan Yahudileri toplama kamplarında katledişini, gaz odalarında öldürüşünü bütün çıplaklığıyla ve büyük hiciv ustalığıyla irdeliyor. Bu eserle Pulitzer ödülü de kazanmış olan çizer dünyaya ders verecek bir çalışma çıkarmıştır (Yahudiler bundan ne ders çıkarmış hala bilinmiyor).

Eserde Yahudiler Fare, Almanlar Kedi, Polonyalılar Domuz, Amerikalılar Köpek, Çingeneler Çingene Güve, Fransızlar Kurbağa, İsveçliler Ren Geyiği, İngilizler Balık, Ruslar Ayı olarak resmedilmiştir. Okuyanlar hikayenin sarsıcı etkisiyle Farelere acırken gerçek hayatta; Gazze örneğine bakarsak, Farelerin Vebayı yaydığını unutuyor.
İnsalık dışı uygulamaları ele alan sanat yapıtlarının çoğalması dileğiyle bütün çizgi roman okurlarını Maus'u okumaya çağırıyor, "Filistin" çizgi romanını merakla bekliyorum.

Ümit Kireççi

"Çizgi Roman Hayatın İçinde"

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails