1 Aralık 2008 Pazartesi

Çizgi romandaki Carla Bruni

Fransa bugünlerde ‘araştırmacı çizgi roman’ olarak adlandırılan bir politik çizgi romana; ‘Carla ve Carlito’ya gülüyor. Kedi bakışlı, hesapçı Carla ile agresif eşi Carlito’ya...

PARİS - ‘Carla ve Carlito’ adlı çizgi romanda Fransa Başkanı ve ‘First Lady’si başrollerde. Kitap kurguyla gerçeğin bir karışımı olarak Fransa’nın politik gündemine göndermelerle dolu.

12 Euro’ya satılan çizgi roman otoriter ve yalnız bir sağcı başkanın, erkekleri baştan çıkaran, insan hakları savunucusu, eski şarkıcı ve model solcu bir güzelle nasıl tanışıp evlendiğini anlatılıyor.
Çizgi romanın başkahramanı tabii ki Carla Bruni… Ama buna tam anlamıyla bir kahraman demek zor, zira Bruni çizgi romanda, dünyayı ele geçirip kendi ‘şampanyacı sol’ görüşleri ve ihtiraslarına göre yeniden şekillendirmeyi amaç edinmiş, Pamuk Prenses ile Cruella de Vil (101 Dalmaçyalı’nın kötü karakteri) karışımı bir tipleme olarak yaratılmış.

KEDİ GÖZLÜ BRUNI

Kitapta gerçeklerle kurgular harmanlanmış. Örneğin hikayenin başlarında Carla, kedi gözü bakışlarıyla Carlito’yu hipnotize ediyor, kitabın kapağında da uzun boylu Carla, Carlito’yu bir bebek askısında taşıyor. Kitabın başka bir yerinde ise dış ses olarak Independent gazetesinde Bruni hakkında çıkan bir makaleden alıntılar kullanılmış.

BECERİKSİZ SARKO

Sarkozy, Carla ve Carlito’da agresif, beceriksiz, başkaları tarafından yönlendirilen, en büyük motivasyonu düşmanlarını yok etme düşüncesi olan gösteriş meraklısı biri olarak çizilmiş. Carla Bruni ise soğukkanlı, hesapçı, Sarkozy’yi sağ eğilimli içgüdülerinden, kendi bohem dünyasına doğru kurnazca (ama çok da değil) sürükleyen bir medya stratejisti olarak ele alınmış.

CARLITO: KÜÇÜK CARLA

62 sayfalık kitapta imzası olanlardan biri, Fransa’da çok tanınan araştırmacı gazeteci Philippe Cohen. Kitaptaki birkaç küçük detay ona ait. Örneğin çizgi romanın erkek karakterinin adı Carlito (Küçük Carla)... Elysée Sarayı çalışanlarının karısının etkisinde kaldığı için Sarkozy’ye Carlito adını vermiş. Bunu da Cohen ortaya çıkarmış. Bu nedenle çizgi romanın adına Carla ve Carlito adı verilmiş.

İtalya doğumlu Bruni’nin Fransızlar’da bıraktığı ilk izlenim burnu havada bir maceraperest olmuştu. Bu izlenimleri de yaşadıklarının toplumun ilgisini çekmesiyle desteklenmişti. Daha sonra ise Machiavelli’nin hemşehrisi Madam Sarkozy Bruni’nin, zeki, kendi ajandası olan ve çıkarcı biri olduğu imajı yerleşmeye başladı. Carla ve Carlito’nun yazarları, kitabın son sayfasında, “Tamamen kurgu ama gerçek hayata da o kadar yakın” diyor. Yazarlara göre Carla Bruni Fransa’nın Hilary Clinton’ı olabilir ve bir gün Elysée Sarayı’nın merdivenlerini tek başına çıkabilir.

BRUNI’NİN ETKİSİ

Philippe Cohen Independent’a verdiği mülakatta, “Sarkozy, her zaman kadınların etkisinde kalan ve güçlü bir kadının varlığına gereksinim duyan biri. Birçok kişinin söylediğinin tersine güçlü fikirleri olan bir değil. Birçok konuda Carla’nın etkisinde kalmış görünüyor. Bu belki küresel kriz ya da Afganistan konusunda olmayabilir ama toplumsal ve insani konularda etkilendiği ortada. Carla’nın kılavuzluğu nereye kadar gidecek? Bunu bilemiyorum ama Elysée’de yaşadığı sürece, şimdiki etkinliğinin devam edeceğini düşünebiliriz” diyor.

SARKOZY’NİN SOL VİCDANI

Sarkozy’nin merkez sağ partisi UMP’de de Bruni’nin rolü hakkında kafalar karışık. Bir UMP yetkilisi Bruni için “Carla Bruni, Başkan için bir anlamda sol vicdan haline geldi” diyor ve ekliyor: “Eğer bu sol politikacıları etkisizleştirmek için güdülen bir stratejinin parçası ise kabul edilebilir. Ama bazı zamanlarda, dile getirilen fikirlerin ne kadarının Başkan’a ne kadarının da Madam Bruni Sarkozy’ye ait olduğunu merak ediyoruz.”Yazarlar, fantezi ile politikanın ayrı şeyler olduğunu vurguluyor. Amaçları ise Fransa’nın gelişen politik gündemini mizahi olarak kitaplarına taşımak.

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails