21 Ekim 2007 Pazar



MARVEL COMICS KAPTAN AMERIKA'YI GÖMÜYOR!

Yazan: Coleen Long, Associated Press












Bir süper kahramana yakışan bir cenaze töreniydi. Arlington Ulusal Mezarlığı'nda çiseleyen yağmur altında, üzgün vatanseverler, Amerikan bayrağına sarılı tabutu taşıyanları - Demir Adam (Iron Man), Kara Panter (Black Panther), Ben Grimm ve Ms. Marvel - asık bir yüzle seyrediyorlardı.



Evet arkadaşlar, Kaptan Amerika, Amerikan Ulusal Bayramı'nın ertesi sabahı gazete bayilerinin raflarında yerini alacak olan Marvel Comics'in son sayısı "Şehit Evlat" (Fallen Son) ta öldü ve gömüldü. 66 yıl Adolf Hitler'den Red Skull (Kızıl Kafatası)'a kadar bütün kötülerle mücadele ettikten sonra, Avengers (Intikamcılar)'ın kırmızı, beyaz ve mavi lideri, New York Federal Mahkemesi'nin merdivenlerinde bir suikastçının attığı mermiyle yıkıldı.


Gerçek kimliğini açıklamasına neden olacak diye Hükümet'in Süper kahraman Kayıt Yasası'nı imzalamayı ret ettiği için Mahkeme'ye getirilmekteydi.


Bir çatıdan ateş açan keskin nişancı yakalanırken, polis ve Kaptan Amerika'nın askeri muhafızları, caddelerdeki kargaşa ile uğraşmak zorunda kaldılar. Ancak, keskin nişancı yalnız değildi - hatta Kaptan'ı öldüren atışı bile yapmamıştı!



Yazar Jeph Loeb, son yazdığı eserlerde elemin çeşitli aşamaları üzerinde çok durdu. Wolverine (X - Adamların üyesi-CN) üzerine yoğunlaşmış kitapta inkar konusu işlenirken, Avengers'de kızgınlık hakimdi: Örumcek Adam da depresyonla boğuştu!




Konunun günün politik yaşamına bu kadar uygun olması ve son sayısının bu kadar isabetli bir zamanlamayla yayınlanması, tüm bunların hükümet için indirilmiş bir büyük şamar olduğunu düşündürüyor.


Loeb,"Bunun bir kısmı, savaşta olan bir ülke olmamız ve dış dünyada farklı algılanmamız gerçeğinden kaynaklanıyor" diyor. "Bayrağı giyiyor ve öldürülüyor - günümüzün komplikasyonlarını çağrıştıran bir metafor!"



Ancak Loeb daha kişisel bir konuyla da uğraştığını belirtti: 17 yaşındaki oğlunun kanserden ölümü.




NBC'nin "Heroes(Kahramanlar)" dizisinin yapımcısı olan Loeb, "Pek çok insan oğlunu veya kızını, iyi bir amaç ya da kanser veya başka felaketler yüzünden kaybetti. Ben bu sonun, insanların kendi yaşamlarıyla özdeşleştirdiği bir şey olmasını istedim"
Kitabın son karelerinde, Falcon ölen hakkındaki konuşmasını yaparken, genç-yaşlı tüm süper kahramanların ayağa kalkarak Kaptan Amerika'ya saygılarını sunmalarını ister. Loeb de benzer bir davranışı oğlunun cenaze töreninde yapmıştı.



"O anda hepimizin farklı kişiler olmamıza rağmen, bu çocuğun-oğlumun- bizi birleştirdiğini anladım. Bu çok güçlü bir duyguydu."




Gizli kimliği Steve Rogers olan Kaptan Amerika, Superman'la 1930’larda başlayan çizgi roman tanrısal kahramanlarının ilk örneklerindendir.




Pearl Harbor'dan 9 ay önce, 1941 Mart'ında gazete bayilerinde yerini aldığında, ilk sayısının kapağında Hitler'e bir yumruk aşk ediyordu - çeneye inen bu yumruk, aynı zamanda bir savaş olduğunu ve Birleşik Amerika'nın savaşa katılmadığını anımsatan bir vuruştu.




O zamandan beri, Marvel Entertainment Inc., 75 ülkede Kaptan Amerika dergisinden 200 milyondan fazla kopya sattı. Son hikayesinde, kayıtlanma tartışmasında, Demir Adam'la zıt düşerek süper kahramanların "iç savaşı"nda yer aldı, ki bu karşı çıkış tutuklanması ve öldürülmesi ile sonuçlandı.




Marvel, gelecekte ne olacağını bilmemizin mümkün olmadığını söyler. Belki ölüler aleminden geri gelir - Loeb'in bu sorunu şu anda önemli bulmadığını söylemesine rağmen!
"Sorun, dünyanın bu kahramansız nasıl yaşayacağıdır. Eğer ölüler aleminden dönüş hikayesi olursa, çok iyi. Ama şu anda herkes onun kaybına üzülüyor. Dallas dizisinde olduğu gibi, birden uyanıp her şeyin rüya olması biçiminde bir çözüm beklemeyin".






Çeviren: Prof. Dr. Nilüfer Tuncer

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails