31 Mayıs 2020 Pazar

Le Peregrine Adlı Karakteri Tanıyor Musunuz?

Ümit Kireççi - umitlila@gmail.com
...
Ransom Riggs’in “Bayan Peregrine‘in Tuhaf Çocukları” (Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children) adlı romanından uyarlanan sinema filmi biraz X-Man biraz şu biraz bu gibi havalardan çağrışımlar yapsa da benim aklıma Marvel Comics’in hayal dünyamıza armağanı olan bir başka Peregrine daha geliyor: Le Peregrine


Fransız asıllı bir kahramandır, Le Pregrine. İsmini Doğangiller familyasındaki alan kahramanın İngilizce adı Peregrine Falcon, Latincesi Falco peregrinus, Türkçesi Bayağı doğan Gökdoğan, Alaca doğan ya da yalnızca Doğan’dur. Resimdeki kostüm tasarımından da anlaşılacağı üzere uçan bir kahramandır ve tıpkı ismini aldığı kuş gibi eşsiz bir hızda ve teknikte dalışlar gerçekleştirebilmektedir.
Benim bu kahramanla tanışmam Almanca bir Avengers baskısıyla gerçekleşmişti. Daha sonra öğreneceğim üzere bu macera Marvel Comics’in 1982 yılında okurla buluşan 3 sayılık “Contest of the Champions” konseptinin ilk versiyonuymuş.


Bu üç sayılık macerada, Le Peregrine Marvel evreninin onlarca kahramanıyla birlikte uzaydaki dev bir gemiye kaçırılıyor, ardından bir yarışmada yer almaya zorlanıyordu.
Kadim tanrılardan biri olan oyun ustası Grandmaster Ölümle yarışa tutuşuyor ve dünyalı kahramanlar arasında üç gruplu bir turnuva düzenliyordu.
İlginçtir bu turnuva sadece Marvel evreninin bilinen kahramanlarından oluşan takımlarla çok ilgi çekebilecekken dünyanın farklı ülkeleri için tasarlanmış özel karakterler ön plana çıkarılmıştı.
Mark Gruenwald’ın yazdığı John Romita, Jr. – Bob Layton çizgileriyle yorumlanan macerada Amerikan menşeili karakterleri saymazsak Talisman (Avustralya), Darkstar (Sovyet Rusya), Captain Britain (İngiltere), Defensor (Arjantin), Sasquatch (Kanada), Peregrine (Fransa), Blitzkrieg (Almanya), Vanguard (Sovyet Rusya), Shamrock (İrlanda), Arabian Knight (Arabistan), Sabra (İsrail), Black Panther (Wakanda-Afrika), Sunfire (Japonya), Collective Man (Çin) adlı karakterler yer alıyordu.


Le Peregrine bu kadroda X-Man takımından Angel’le karşılaşmış deneyim farkıyla kaybetmiştir. Gerçek hayatta adı Alain Racine olan ve soyadını taşıdığı ünlü yazarla aynı mesleği icra eden karakter kahramanlığa kalkıştığında üzerine kanatlı kostümünü giyiyor, uçarak kötü adamlara dalıyor. İlk olarak “Contest of the Champions” kısa dizinde ortaya çıkan kahraman zaman içinde 38 kez görünüyor çizgi roman dünyasında. Her Fransız kahraman gibi o da Tayland’ın Maiy Thai’ından devşirilme La Savate’nin ustasıdır. Kısa bir dönem de olsa Silver Sable’la anlaşmalı olarak bazı operasyonlara katılmıştır.
Başka!

Başka da bir şey yok. Çok aktif ve çok yönlü bir karakter değil Le Peregrine. İhtiyaç anında kullanılmaktadır. Ancak tarihe not düşme noktasında, şu anda bir işe yaramaktadır.
Denk gelirseniz bu bilgiyi destek alarak okumanızda fayda var. 

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails