23 Mayıs 2020 Cumartesi

ÇROP ÇİZGİ ROMAN ANKETİ - 1

Ülkemizde çizgi roman ilk yayınlandığından bu yana sevilmiş ve okunmuştur. Ancak ilginçtir çizgi roman dünyamız adına neredeyse hiç araştırma yapılmamıştır. Yapılanlar da yayıncılık alanıyla sınırlı tutulmuştur. 

ÇROP olarak akademisyenlere, habercilere, araştırmacılara kaynak olabilecek bir anketi başlatmayı uygun bulduk. Her daim görmezden gelinen Çizgi Roman Okurlarının eğilimlerini, seçimlerini ve görüşlerini derlemeyi hedeflediğimiz anketle inanıyoruz ki ülkemizdeki büyük bir açık kapanacak, sağlam tezler yazılabilecek, haberler kaleme alınacak, sunumlar gerçekleşecektir.

Çizgi roman okurları ataktır, cesurdur, girişkendir ve başkasının iş yapmasını beklemez yeri gelir kendi göbeğini kendi keser. Anketimiz her okura açıktır, şimdiden hoş geldiniz. 



Çizgi roman dünyamızın genel sorunlarından biri elde arşivlenmiş bilgi olmamasıdır. Bugüne kadar yapılan kimi çalışmalar büyük oranda ülkemizde nelerin yayınlandığına yönelik olmuştur. Buna karşın hangi türlerin, içeriklerin, hangi dönemde, neden basıldıkları gibi bilgiler çoğunlukla deneyimler üzerinden gözlemlenmiştir. Bununla birlikte satış rakamları konusunda ketum davranılması sebebiyle elde satış oranları ve sayıları hakkında hiçbir bilgi bulunmamaktadır.

Okurlar konusunda bilgi eksikliğiyse ciddi bir sorundur. Kim, nerede, neyi okuyor? Okurların diğer sanat dallarıyla ilişkisi ne düzeydedir? Çizgi roman mı diğer ilgi alanını beslemekte, diğer alanlar mı çizgi roman okurluğunu beslemektedir? Ve daha onlarcası…

Çizgi roman okumak dinamik bir iştir. Bireysel olarak yapılır, toplulukla paylaşılır. 

Paylaşıldıkça çoğalınır. Bu nedenle çizgi roman okurları diğer okurlarla buluşabilecekleri, iletişim halinde olabilecekleri, sohbet edebilecekleri iletişim ortamlarını hevesle kullanmayı tercih ederler.  Çizgi roman okurlarının buluşabildiği sahaflar, çay ocakları, internet siteleri, sosyal medya alanları ve bloglar büyük oranda aynı dili konuşan, aynı beğeniye sahip olanların oluşturduğu sinerjiye göre şekil aldığı görülmektedir. Ancak elde farklı sınıflandırmalarda kullanılabilecek belgelenmiş yeterli veri bulunmamaktadır.

Çizgi Roman Okurları Platformu (ÇROP) aracılığıyla başlatılan anket büyük oranda eksikliği duyulan bir alandaki açığı kapatmayı ve araştırmacılara yol göstermeyi hedeflemektedir. Bu nedenle ÇROPBlog paylaşılan bilgilerin yayınlanacağı bir araç görevi üstlenmektedir. Araştırmacılar bu sayede bilgi arayışında internet vasıtasıyla bilgilerinize kolaylıkla ulaşabilecektir.

Çizgi roman okurlarının vereceği her yanıt inanıyoruz ki ülkemizdeki okur profili hakkında araştırma yapanlara ışık olacaktır. Bu bilgiler tez yazan, makale kaleme alan veya haber hazırlayan her araştırmacı için sosyal medya alanlarında ya da çay ocağı sohbetlerinde kaybolup giden onlarca ayrıntının yazılı belge olarak miras bırakılmasını sağlayacaktır.

Anket sorularına yanıt verenler dilerlerse kişisel bilgilerini ekleyebilirler. Böylece zamanı geldiğinde ve gerek görüldüğünde araştırmacı doğrudan bilginin kaynağına ulaşarak ilk ağızdan görüş alabilir. Arzu edense kişisel bilgileri yayınlanmamak üzere bizimle paylaşabilir. Böylece ÇROP denetiminde o isimlerle bilgiler tasnif edilirken paylaşılan bilgilerin sahte bir kaynaktan gelmediği de yayınlanarak onaylanmış olur.

Bu anket farklı sorularla sürekli duyurulacaktır. Katılım için süre sınırlaması bulunmamaktadır. Dileyen her soruya dilediği tarihte yanıt verebilir.

İlk Anket Sorumuz:

Kişisel bilgileriniz

İsim – soy isim

Yaş
Cinsiyet
Eğitim durumu
Meslek
Nerede yaşıyorsunuz
Yabancı dil
e-mail adresi
Çizgi roman okuru / Toplayıcı / Koleksiyoncu
Kaç çizgi romanınız var: (Tahmini)


Okur Soruları - 1

- İlk hangi çizgi romanı okudunuz
- Öneri miydi kendi seçiminiz mi?
- Zaman içinde beğenilerinizde değişim oldu mu?
- Eski okuduklarınızdan hangisini takip ediyorsunuz hangisi bıraktınız?
- Yenilerde nelere merak sardınız? Neden?
- Nelerin okunmasını tavsiye ediyorsunuz neleri etmiyorsunuz?

Yazılarınız ÇROPBlog adresinde (https://cizgiromanokurlariplatformu.blogspot.com/) hiç bir maddi menfaat beklentisi olmaksızın tüm araştırmacılara bilginin sahibinin ismiyle sunulacaktır.

Yanıtlarınızı gönderebileceğiniz iletişim adresimiz: croplatform@gmail.com  

Zaman ayıran, çizgi roman adına yararlı bir çalışmada yer almayı kendine yük görmeyen herkese katkılarından dolayı 9. Sanat Çizgi Roman Sanatı adına teşekkür ederiz.

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails