11 Mayıs 2020 Pazartesi

Çizgi Roman Dünyası Ustalarından Karantina Günlerinde Okuma Önerileri - 17 / Emre Yavuz

Çizgi romana emek veren, yıllarını veren, araştıran, çeviren, çizen, yazan okurlarına "Karantina Günlerinde Çizgi Roman Okusak da ne Okusak?" diye sorduk ve öneriler aldık.

Bugün okuduğumuz birçok kaliteli çizgi romanın basılmasında katkısı olan veya çevirisini yapan Emre Yavuz öneriyor:


CEHENNEMDEN GELEN

Alan Moore & Eddie Campbell  
Çeviren: Tunç Pekmen

Ünlü yazar Alan Moore’un grafik roman dünyasının en prestijli eserlerinden biri sayılan başyapıtı Cehennemden Gelen nihayet Türkçe’de. 1800’lerin ikinci yarısında Londra’da terör estiren, -Karındeşen Jack adıyla bilinen ancak kimliği aydınlatılamamış- seri katil hakkındaki pek çok mitin, gerçeğin ve onun kırıntılarının bir tür kolajını sunan metni, bu atmosfere uygun tonlarda, Eddie Campbell resimledi.

Moore’un metni, yaşanan dehşet dönemine, konuyla ilgili yazılmış pek çok kaynağa başvurarak eğiliyor; aynı zamanda kitabın sonunda -ender rastlanacak bir titizlikte- bütün bu kaynaklarını sıralayarak, konu hakkındaki bilgi(sizlik) karmaşasını süzme yöntemleri üzerine tartışıyor. Cehennemden Gelen, “Jack”in cinayetlerini dönemin bütün Viktoryen reel-politik atmosferinin içine ustalıkla yerleştiriyor ve cinayetleri, asil sınıfın fütursuz şiddet-iktidarının olduğu kadar, tarihsel olarak süregelen bir kadın düşmanlığının sonucu olarak da ele alıyor (bkz. özellikle ikonik 3. Bölüm’deki “Londra gezisi”). Bir sonraki yüzyılda da halen değişmemiş biçimde, Moore’un “Jack”i de kolluk kuvvetlerinden medyaya uzanan geniş bir erkek dayanışması zincirinin son halkasını oluşturuyor. Ünlü “from Hell” mektubu, aslında yaşadığımız dünyadan/çağdan gönderiliyor.

Cehennemden Gelen, yayınlandığı 1989’dan beri sayısız ödül kazanmış ve büyük bütçeli bir sinema filmine de uyarlanan bir popüler kültür fenomeni haline gelmiştir. Eser, tüm zamanların en önemli grafik romanları arasında her zaman üst sıralarda yer bulmuştur. Karanlık, yer yer klostrofobik atmosferinin, Oscar Wilde’dan Joseph Merrick ya da William Blake’e ve pek çok tarihsel kişiliğe/zamana verdiği referansların ötesinde, pek çoklarına göre Cehennemden Gelen, grafik romanın tanımı olan birkaç eserden biridir ve Whitechapel’da işlenen cinayetlerin kurbanlarına adanmıştır.


SCALPED

Jason Aaron -  R. M. Guéra

Scalped, Oglala Lakota yerlilerine ayrılmış olan bölgede geçen bir hikayeye ev sahipliği yapmaktadır. Bu sefer okurun karşısına yine polisiye alt yapı çıksa da yetişkin okuru hedef alan bol küfürlü, cinselliği ve şiddeti sert bir yapı karşılıyor. Kızılderili bölgesinin neredeyse tek sistemli kazanç kapısı olan kumarhanelerin ve kumarhane karşıtlarıyla kızılderili haklarının mücadelesini verenlerin kapışmasını içeren hikayeye bu defa Amerika'dan sanatçılar el atmış oluyor. Toplamda 60 fasikülden oluşan dizi Vertigo'nun en prestijli yayınlarından biri olma özelliğini de taşıyor.

Daha fazla ayrıntı için: Tolga AYDIN, SCALPEDAna, Baba, Toprak Seçmek


ÇİZGİ ROMANI ANLAMAK

Scott McCloud
Çeviri: Cem Ülgen

Çizgi roman hikâyeciliğinin gizli dünyasına yapılmış müthiş bir yolculuk.  

Bu kitapta, çizgi romanın 3000 yılı aşan tarihine tanıklık edecek, paneller arasındaki gizemi araştıracak, çizgi ve rengin enerjisini hissedecek, sembollerin gücüne erişecek, kelime ve resimlerin savaşını en ön sıradan seyredeceksiniz.  

Daha da önemlisi, hayranlık verici bir süreç sonunda çizgi romanı gerçekten anlamaya giden yolda, bu mecranın neden sinema, düzyazı veya başka bir sanat formu kadar önemli olduğunu göreceksiniz. 

Scott McCloud’un bu başyapıtı, tüm dünyada güzel sanatlar fakültelerinin müfredatına girmiş, binlerce yazara ve çizere yol göstermiş, binlerce çizgi roman okuruna ışık kaynağı olmuştur.  

“Bu kitabı okumak zorundasınız.”  –Neil Gaiman-



SIRADAN ZAFERLER

Yazan - Çizen: Manu Larcenet

Angoulême Uluslararası Çizgi Roman Festivali
En İyi Çizgi Roman Albümü

"Gerçekçi edebiyat ve çizgi romanın mükemmel bir birleşimi."
-Booklist

"En iyi 5 grafik romandan biri. Psikolojik olarak yıpranmış, dünyayla ve aşık olduğu kadınla iletişim kurmaya çalışan bir fotoğrafçının, duygu dolu hikayesi. Çizimler çok etkileyici. Larcenet'in, sevecen karakterle dolu bu kitabı, insanda başka bir ülkeye seyahat etmiş hissi yaratıyor."
-Time

"Çok katmanlı bir kitap. Diyaloglar, fazlasıyla içe dönük ve bazen rahatsız edici derecede gerçekçi. Karmaşık karakterleri ve geniş bakış açısı, bu hikayeyi daha da dikkat çekici kılıyor."
-Publishers Weekly

"Bir erkeğin bağlanma korkusunu zekice işleyen çok fazla kitap yoktur. Ergenlikten çıkış ve olgunluğa geçiş sürecini aynı şekilde anlatan kitap sayısı da oldukça azdır. Larcenet, her iki konuyu da çok güzel işlemiş."

-L.A. Times


YALNIZ KURT VE YAVRUSU

Yazan - Kazuo Koike
Çizer - Goseki Kojima
Hayatına çocuğuyla tek başına devam etmeyi seçen ve bu yolda sayısız adam öldürmüş olan bir adamın hikayesi bu. Lone Wolf and Cub (Yalnız Kurt ve Yavrusu).

1970 yılında Japonya’da yayınlanmaya başlayan serinin yazarı Kazuo Koike çizeri Goseki Kojima. Hemen birkaç bilgi daha. İngilizce çevirisini Dark Horse firması yaptı ve 28 cilt olarak piyasaya sürüldü. Türkçe yayın hayatına Marmara Çizgi ile başlayan serinin her cildinde ortalama olarak 5 civarında bölüm var. Seri o kadar popüler oldu ki; 7 tane sinema filmi, televizyon dizisi çekildi, animelere ilham oldu. Neydi peki bu kadar popüler olmasının nedeni? Hikayesi!
Kaynak - Zülfikar Yamaç / Kahramangiller


BONE 

Yazan - Çizen: Jeff Smith

Bonevilleden kaçmak zorunda kalan üç Bone kuzen, Fone Bone, Phoney Bone ve Smiley Bone, uçsuz bucaksız bir çölde kaybolurlar. Birbirlerini de kaybeden bu üç arkadaş, farklı yollardan da olsa, muhteşem ve korkunç yaratıklarla dolu bir vadiyi kaplayan ormanın içine ulaşır.


Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails