6 Nisan 2013 Cumartesi

Kırım Tatarlarının tarihi çizgi romanda yer alacak

AKMESCİT / SİMFEROPOL (QHA) -Ukrayna’nın tanınmış sanatçıları, KırımTatar tarihinin de içinde yer alacağı Ukrayna tarihini anlatan çizgi roman üzerinde çalışıyorlar. 
Ukrayna’yı Kimmerler’den bağımsızlığa, Zakarpatya ve Volın’dan Kırım ve Slobojanşina’ya kadar birleştiren basit ve anlaşılabilir çizgi romanı yapma fikrini ortaya koyan Kapranov kardeşler projeyi gerçekleştiriyor.

Tripolya’dan bağımsızlığa kadar olan Ukrayna tarihini 40 bölüm olarak 80 sayfaya sığdırdılar. Her bir bölümde metin, resim, açıklamalı harita ve ilginç ve ders niteliği taşıyan olayları anlatan iki kısa çizgi roman yer alıyor.

Sanatçılar bu projede Ukrayna tarihinin bölünmez bir parçası olan Kırım Tatar tarihinin de yer alacağını bildirdiler.

Kapranov kardeşler “Biz Pyotr Kralyuk, Vladimir Vyatroviç, Aleksandr Paliy gibi önde gelen tarihçilerle ve Kırım Tatar tarihçilere danışıyoruz. İlk defa Kırım Tatarlarının tarihi Ukrayna tarihinin bölünmez bir parçası olarak sunuluyor. Rus ve Sovyet tarihçilerin Kırım Tatarlarına yapıştırdıkları ‘düşman’ imajını yıkmamız gerekiyor. Ukraynalılar bütün zaferlerini Kırım Tatarlarıyla ittifak kurarak kazanmışlardı, bu ittifak dağıldığında ise yeniliyorlardı” diye belirttiler.

Kapranovar, bu projede iki yıldır çalıştıklarını söylediler. Proje, halen 6 ressamın çalıştığı resim yapma aşmasında bulunuyor.

Tarihi kahramanların portrelerini Yuriy Juravel, çizgi romanlarını Oleg Kollar, Aleksandr Bronzov, Aleksand Kostenko, Yegor Strelkov, Yuriy Vasin yapıyor.

Projenin hayata geçirilmesi için daha 80 bin grivna (10 bin dolar) gerekiyor ve bu nedenle Kapranov kardeşler bu konuda kamuoyundan yardım istiyor.

Evelina İlyasova

Kaynak - QHA

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails