15 Ocak 2013 Salı

Volto Nascosto'nun Kaynağı Ridley Scott mu?

Yakın zamanda dilimize kazandırılmış olan 14 sayılık (7 cilt) Volto Nascosto (Saklı Yüz) çizgi romanı Afrika'da istilacı İtalyan güçlerine karşı savaşan bir kahramanın ve yerine geçecek olan İtalyan gencin hikayesini aktarmıştı bize. Gözüme yenilerde takılan bir ayrıntı hemen paylaşmamı zorunlu kıldı: Maske, hikaye ve maskenin altındaki sanki bir film kahramanına benziyor gibi! 

Gianfranco Manfredi'nin 2007 yılında yarattığı ve yazdığı kısa çizgi roman dizisi aralarında Türk çizer Ersin Burak ustanın da bulunduğu birçok çizer tarafından yorumlanmıştı. Goran Parlov da çizgi tasarım yaratıcısı olarak gösteriliyor. 

Saklı Yüz'ün hikayesi yukarıda da bahsettiğim gibi bir özgürlük mücadelesi kahramanı olmasıdır. Ancak bunu yaparken yüzüne gümüş renkli işlemeli bir maske takması onun en büyük özelliği. Bu maskenin altından da cüzzamlı bir yüzün çıkması ise bir başka özel durumu.

2005 yılında Ridley Scott'un yönettiği "Kingdom of Heaven" (Cennetin Krallığı) filmi kadrosu son derece genişti: Orlando Bloom, Edward Norton, Liam Neeson, David Thewlis, Brendan Gleeson, Eva Green. Haçlı Seferleri sırasında gerçekleşen çarpışmaları sorgulayıcı bir bakış açısı sunan film için yönetmeninin bile ne iyi ne de kötü diyememiş olması onu ilginç yapım haline getiriyor. Ancak benim üzerinde durmak istediğim nokta kadroda gösterilmeyen Edward Norton'un canlandırdığı tarihi kişiliktir: King Baldwin IV, the Leeper

Filmi izleyenler hemen hatırlamayabilir ancak oradaki Kral'ın (bir diğer adı King Baldwin of Jerusalem) üzerinde hafif ortadoğulu esvaplarının yanı sıra bir de gümüş maskesi vardı. Daha doğrusu gümüş renkli, işlemeli, altın bir maskesi vardı. Ve işin ilginç tarafı bu kral cüzzamlıydı. Ve "Ben Kudüsüm" diyordu. Tıpkı Saklı Yüz'ün tüm Afrika olduğunu iddia etmesi gibi.   



Evet, bunlar benim tespitlerim. Doğruluk payı var mıdır Volto Nascosto'nun yaratıcı-yazarına sormak gerekir. Soracağım da hemen. Şimdilerde Shanghai Devil (Şangay Şeytanı) adıyla devam eden hikayenin nerelere ulaştığını bilemiyorum. Ama başlangıcını yaklaşık olarak bulduğumu varsayıyorum.

Ümit Kireççi

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails