17 Ocak 2013 Perşembe

"AltEvren (Çizgi Roman ) Ödülleri - 2012" Seçildi!

Hava müsait, dönem doğru, tarih uygun... Çizgi roman haberciliğinde hızla yükselen Alt Evren çizgi roman haber-inceleme sitesi 2012'nin bazı "en"lerini seçti. 


"Evet, zaman zaman anlamsız gibi gözükse de, ödüller her endüstride önemli bir rol oynuyorlar. Ben de, bu durumdan yola çıkarak, “Eisner kimmiş, Harvey de neymiş?” diye atarlanıyor, ve AltEvren Ödülleri’ni yaratıyorum!

AltEvren Ödülleri, her sene başında, bir önceki senenin Amerikan Çizgi Romanları içinde “en iyilerini” seçecek! Bu sene ilk senemiz olduğundan, ufak bir açıklama ile başlayacağımız yazıda, daha sonra bu prestijli (!) ödülün sahiplerini okuyabileceksiniz.

Kategorilerimiz neler?

Her sene artabilecek, değişebilecek ve muhtemelen değişecek olsalar da, bu sene için kategorilerimiz şöyle:

En İyi Yazar
En İyi Çizer
En İyi “Mainstream” Seri
En İyi Bağımsız Seri
En İyi Tek Sayı
En İyi Yayınevi
En İyi Karakter
En İyi Grafik Roman
Yılın Olayı
Yılın Hayal Kırıklığı
Yılın Yükselen Yıldızı
En İyi Çizgi Roman Filmi

Kim Seçiyor?

Bu sene ödülü yarım yamalak yaptığımdan, herhangi bir organizasyon, oylama, fikir paylaşımı vs. olmadı. Dolayısıyla, en kısa ve net cevap şu: Ben seçiyorum :D

Önümüzdeki senelerde, eğer siteyi ayakta tutabilirsek, daha geniş bir oylama sistemi düşünüyorum - fakat şunu belirtmekte fayda var, amaç “en popüler” olanı değil, “en iyi” olanı seçmek olduğundan, muhtemelen iki aşamalı bir oylama sistemi olacak. Yani, oylar değerlendirilecek, fakat asıl karar - artık ödül komitesi mi diyelim, kurulu mu diyelim - AltEvren’le gerçek anlamda haşır neşir olan bir grup tarafından verilecek.

Ama dediğim gibi, bu sene biraz yalandan, bir başlangıç olsun diye yapıyoruz, o yüzden bunlar tamamen benim “verdiğim” ödüller.

Seçilme Kriterler Nedir?

Olayımız, temel olarak bir önceki senenin (bu durumda 2012) en iyilerini seçmek, dolayısıyla temel olarak serilerin, yazarların, yayınevlerinin, bir sene boyunca performanslarını ele alıyoruz. O yüzden, mesele geçtiğimiz sene içinde iyi olmak üzerine kurulu.

Ödüllerimiz, “comics” yani Amerikan Çizgi Romanları ile sınırlı. Türk, Fransız, Japon, bunlar yok, ilerleyen yıllarda belki diyoruz.

Bunun dışında, ödülümüz temel olarak “popüler” bir ödül. Yani, daha çok Marvel - DC - Image - Dark Horse - IDW - Boom! gibi şirketlerle sınırlıyız, küçük yayıncılar, edebi çizgi romanlar listemizin ufak bir bölümünü oluşturuyor. Bu tarz çizgi romanların “ödüllerle” falan kısıtlanmasının anlamsız olduğunu düşünüyorum.

Son olarak, ne olursa olsun bu eğlence için yapılan bir olay. Tüm ödüller gibi, fazla ciddiye alınmaması gerekiyor.

O halde, lafı daha fazla uzatmayalım, ve hemen başlayalım!"

Seçilenler ve gerekçeleri: AltEvren Ödülleri 2012

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails