12 Ağustos 2012 Pazar

İstanbul Çizgi Roman Evreni

İstanbul’un işini ciddiye alan modern çizgi romancıları, değerli basımların yitip gitmesine izin vermeyen çizgi roman sahafları ve ağzımızın suyunu akıtan koleksiyon figürleri dükkanları sayesinde, artık yurt dışına çıkan arkadaşlarımızdan çizgi roman klasikleri sipariş etme dönemi tamamen geride kaldı. Gelin, Time Out dergisi size ispatlasın

ARADIĞINIZ HER ŞEY BURADA
Arkabahçe
İstanbul çizgi roman dükkanları ailesinin son üyesi Arkabahçe, Beşiktaş civarlarındaki en sağlam çizgi romancı. İki ay kadar önce çizgi roman sevenlerin yakından tanıyacağı bir isim olan Ahmet Kocaoğlu tarafından (Gerekli Şeyler devredildikten sonra) Beşiktaş Çarşı’nın en alt katına açılan Arkabahçe, Türkiye’de bulunan Türkçe/İngilizce çizgi romanlardan ne varsa satıyor - hatta bulamadıklarınızı da getirtiyor. Türkçe çizgi romanları yüzde 20 indirimle satan Arkabahçe, fiyat açısından avantajlı durumda şimdilik. Çizgi roman bolluğunun yanı sıra, Star Wars ve diğer fantastik romanların da yer aldığı dükkanda yayınların fiyatları dolar üzerinden günlük kurla hesaplanıyor.
Adres: Büyük Beşiktaş Çarşısı No: 18/19 Beşiktaş
Tel: 0 212 327 46 13
Meraklı Çizgi Roman
Mağaza vitrinindeki üç Tommiks karakteri figürüyle daha içeri girmeden nostalji vaat eden Meraklı Çizgi Roman, işine saygı gösteren bir sahaf. Kadıköy İş Merkezi’nin alt katındaki dükkan, 1930’lardan beri Türkiye’de çıkan, özellikle Zagor, Tommiks, Teksas, Pecos Bill gibi İtalyan çizgi romanlarının orijinallerini satıyor. Eğer çocukluğunuzda bayıla bayıla okuduğunuz çizgi romanların orijinallerini takım takım bulup eve taşımak gibi bir niyetiniz varsa Meraklı Çizgi Roman size göre.
Adres: Neşet Ömer Sok. Kadıköy İş Merkezi No: 1/26 Kadıköy
Tel: 0 216 541 97 60
Uykusuz Dükkan
Uykusuz Dükkan adından da anlaşılabileceği gibi mizah dergisi Uykusuz’un dükkan hâli. Halep Pasajı’nda camekân bir köşeyi kapatmış bu şık dükkanda öncelikle Uykusuz yayınlarını bulacaksınız. Yanı sıra Uykusuz karakterleriyle bezeli şirin eşyalar da mevcut; Fırat magnet’leri, Otisabi anahtarlıkları, Aşkımızın Meyvesi Aytek kupaları ve daha niceleri... Uykusuz Dükkan çizgi roman evreninde de iddialı. Koleksiyon figürleri, Fırat’la kol kola vitrinleri süslüyor, Türkiye’de yayımlanmış (Red Kit’ten Persepolis’e, Marvel’lerden War Craft serisine kadar) neredeyse tüm çizgi romanlar Uykusuz eserleriyle rafları dolduruyor.
Adres: İstiklal Cad. Halep Pasajı Beyoğlu Tel: 0 212 243 18 08
Gon 
Galatasaray Lisesi’nin yanındaki Yeniçarşı Caddesi’ndeki ak pak dükkanıyla çizgi roman meraklılarının dikkatini çeken mekan, İstanbul’da işini en çok ciddiye alanlardan. Adını manga kahramanı küçük dinozordan alan Gon, İstiklal Caddesi’ndeki ünlü kitapçı Robinson Crusoe’daki çizgi roman ciltlerinin bağımsızlıklarını ilan etmesiyle açılmış. Türkçe, İngilizce ve Fransızca yayınları bulabileceğiniz Gon’un en büyük özelliğiyse ana akım, büyük ve ünlü yayınların yanı sıra, bağımsız Avrupa ve ABD yayınlarını da temin ediyor olması. Tabii en ünlü yayınlar da güncel olarak Gon raflarını dolduruyor; örneğin ABD’de bu ay çıkan son Spiderman’ı çok geçmeden Gon’da bulabilir, hatta Gon vasıtasıyla abone olup her ay geçerken ekstra ücret ödemeden derginizi alabilirsiniz.
Adres: Yeniçarşı Cad. No: 34/A Beyoğlu
Tel: 0 212 245 98 20
Özer Sahaf
Kadıköy İş Merkezi’ndeki bir diğer çizgi roman adresi Özer Sahaf, çizgi roman ağırlıklı bir sahaf dükkânı. 1995’ten beri bu işin içinde olan Özer Sahaf, haliyle büyük tecrübe ve birikime sahip. Yerli-yabancı albümleri, mizah yayınlarını, çizgi romanları, mangaları, fantastik romanları ucuza bulmak istiyorsanız şansınızı Özer Sahaf’ta deneyebilirsiniz.
Adres: Neşet Ömer Sok. Kadıköy İş Merkezi No: 10/24 Kadıköy
Tel: 0 216 347 50 99
Türk çizgi romanları
Avanak Avni
Oğuz Aral’ın karakteri Avanak Avni, Türk mizah tarihinin köşe taşlarından Gırgır’da doğdu. Konuşmayı sökemeyen, annesiyle gittiği misafir evlerinde kadınların bacaklarını dikizleyen Avni’yi tüm avanaklığıyla özlüyoruz.
Kötü Kedi Şerafettin
Cihangir’in küfürbaz, agresif ve insan kırması kedisi Şerafettin ikinci kedi karakterimiz. Onu tanımayan yok... Bülent Üstün’ün 1996’da ölen kedisi Şerafettin’in anısına dünyaya gelen Kötü Kedi Şerafettin, muhtemelen dünyanın en şeker olmayan kedisi. L-Manyak’ta doğan ve sonra Lombak’a geçen ahlâk yoksunu Şero, elinden düşürmediği şarabı (veya birası), sigarası ve huysuz olarak tanınan Garfield’i yerden yere vurduğu unutulmaz kareyle efsane Türk çizgi karakter-
lerinden.
En Kahraman Rıdvan
Bülent Arabacıoğlu’nın Gırgır’la hayat bulan tiplemesi En Kahraman Rıdvan, hiçbir süper gücü olmamasına rağmen kahramanlık taslamaya
meraklı. Üstüne
üstlük alabildiğine sakar.
Uçan tekmeyle eyleme
geçiş anında “Kukuriku” diye nara atmasıyla bilinir.
SÜPER KAHRAMANLAR
Spider-Man
1960’lardaki ikinci süper kahraman akımının yıldızlarından Spider-Man (1962) ‘içimizden biri’ halleriyle kendimize en yakın hissettiğimiz süper kahraman. Radyoaktif örümcek tarafından ısırıldıktan sonra süper güçlere kavuşan Spider-Man, açığını zekası ve icatlarıyla kapatır ve geceleri kötü adamların peşine düşebilecek güce kavuşur. Bunun dışında da gündüzleri sevgili problemleri, ailevi sorunlar, ekonomik sıkıntılar gibi durumlarla boğuşur; yani Spider-Man kendi hayatımızı bir süper kahramanın gözlerinden bize sunar. Kendini fazla ciddiye almayan Spider-Man’ın eğlenceli ve mizah yüklü doğası, onu şahsına münhasır süper kahramanlardan yapıyor.
Superman
Süper kahramanların en süperi, âlemin ilk ve en popüler karakteri. 1938’te piyasa sunulan ve iyi olan her şeyi bünyesinde birleştiren Superman, Büyük Buhran’ın pençesindeki Amerikan halkının “Biri gelse de bizi kurtarsa” beklentisine cevap olarak ortaya çıkmış. Superman, Kripton adlı gezegenden dünyaya yollanmıştır ve burada gazeteci olarak takılır; ancak yeri geldiğinde renklerini ABD bayrağından alan kostümüyle ülkesini ve gezegeni tehlikelerden kurtarmayı da bilir.
Superman karakterinin ulaştığı başarı kendi kültünü yarattı. Hem sosyal araştırmacıların, hem de çizgi romancıların ilgisini çekerek süper kahraman evreninin kapılarını ardına kadar açtı. Superman’in herkeste olmayan doğaüstü güçlere sonradan kavuşmadığını, bunlarla doğduğunu da hatırlatalım.
Batman
Batman, 1939’da yaratıldı. Gerçek adıyla Bruce Wayne, Superman’in aksine süper güce sahip değildir, sadece dövüş konusunda benzersizdir; bir de zengindir. ABD’nin düşmanlarıyla değil, suç ve suçlularla derdi olan Batman’in birçok düşmanı vardır. Diğer süper kahraman evrenleriyle karşılaştırıldığında yüzeysellikten uzak meselelere eğilen Batman evrenine dalmak isteyenler için ‘Batman: Öldüren Şaka’ da tavsiyemiz olsun.
 Yazının tamamını Time Out dergisinin ağustos sayısında bulabilirsiniz./Onur Uygun
Kaynak - Milliyet

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails