25 Mayıs 2012 Cuma

Bursa'da Bir Çizgi Roman Sahafiye: ÇİZMAN

Çizgi roman dağıtımının ciddi sorunlar yaşadığı günümüzde Anadolu’nun dört yanına serpilmiş bazı cesur girişimciler ticaret yapmaktan çok çizgi romanı yaşatmak ve yaygınlaştırmak için çaba sarf ediyorlar. Bursa’da bulunan ÇİZMAN işte bunlardan biri. Çizman’ın yöneticisi Levent Ertuğrul’la kısa ama önemli bir söyleşi gerçekleştirdik: 


 Ümit - Çizman nedir, ismini kim koydu, kim işletiyor, niye çizgi roman?

Çizman – Çizman, Bursa’da çizgi roman ve karikatür ürünlerinin tek adresidir. Bu benim çok büyük olduğumdan veya kendimi beğenmişliğimden değil durum itibariyle ve aslında kötü bir durum. İsmini bu işe ilk başladığım Coşkun diye bir arkadaşımla beraber koyduk. Çok kafa yormadık aslında ama sonrasında benim hoşuma giden bir isim oldu belki alışkanlıktan dolayı.

Benim adım Levent ERTUĞRUL . 1978 doğumluyum ve Bursa’lıyım ve dokuz senedir kitapçı olmaya çalışıyorum.

Niye çizgi romana verecek net bir cevabım yok aslında çünkü düşünerek girdiğim bir iş değil. Kader  şans hangisi uygunsa onu diyebiliriz .

Ümit - Bursa'da çizgi roman... Sınır sadece Bursa mı yoksa dağıtımın felaket olduğu sektörde civar il ve ilçelere de hizmet veriyor musunuz? Hatta daha da uzaklara? Bu arada başka neler var dükkanda? Belki ilgi çeker diye soruyorum.

Çizman
- Bursa’da çizgi romana da net bir cevap veremem.Aslında Türkiye’de çizgi romana net bir cevap verilemez. Çünkü insanlar (daha çok bu fuarlarda denk geliyor) ‘hala bunlar çıkıyormu’ diye soruyorsa demekki bu işte bi sorun var. İnsanlara ulaşamıyoruz. Bursa’da çizmanı döndürecek kadar bir potansiyele daha yeni ulaştım. Ama bunun çok daha fazlasının olduğuna inanıyorum. Bursa dışında pek hizmet verdiğim söylenemez çünkü burada henüz tam tanınmıyorum.

Ümit - Bursa özelinden gidecek olursak, sabit ve değişken kaç kişilik okur kitlesinden bahsdiyoruz? Yaklaşık bir rakam var mıdır?

Çizman - Yüzün üzerindedir. Ama  bunun içinde tam anlamıyla çizgi roman okuyan kesim 15-20 yi geçmez.

Ümit - Eğilimler ne yönde? Bursa okuru en çok hangi türe ilgi gösteriyor? Hangi yayınevleri revaçta.

Çizman - Ağırlıklı tabii ki fumettiler. Doğal olarak devamlı takim eden kesim 35 üstü oluyor.  Şuanda mangalar çok revaçta doğal olarak. Yeni nesil çok ilgili. Yayınevlerinden sırasıyla  Lal, Oğlak kısmen (çünkü Texlerin dışında pek düzenli çıkmıyor) Hoz (benim en beğendiğim ve umarım daha çok yayın çıkarır) Marmara,  1001 Roman. Demirbaş yayıncılığı yayıncı olarak bile görmüyorum çünkü çıkardığı yayınlara ve okurlara saygısı yok. Bir kitap bu kadar değersiz değildir.
Sizin ön plana çıkardığınız tür var mı, yoksa hepsine eşit mesafede misiniz?
Benim için hepsi aynı hepsinin ayrı bir okur kitlesi var.

Ümit - Son derece hoş toplantı ve etkinlikler yapmıştınız diye hatırlıyorum. Bunları okurlarımızla tekrar paylaşır mısınız? Daha neler yapmayı planlıyorsunuz?

Çizman - En büyük toplantımızda çizgi romancıların daha çok tanıyacağı Fikret KOL, Yalın ALPAY, Barış KEŞOĞLU, Özgün UYSAL‘a beraber Bursa’da çizgi roman okurlarının katılımıyla toplantı yaptık. Aslında her Cumartesi minik kendi içimizde toplantılar oluyor. Şuanda paylaşamayacağım bir düşüncem var ve ona bağlı güzel etkinlik planlarım var ama kısa zamanda olacak şeyler değil ama olacak ve bunu da sizde duyarsınız elbette.


Ümit - Peki çizgi roman okuru ve satış noktası olarak dikkat çekmek istediğiniz herhangi bir nokta, öneriniz var mı?

Çizman - Yayın evleriyle ilgili bir sıkıntı var. Kitapların 3-5 ay sonra yerlere düşmesi ve duyduğum kadarıyla herkesin birbirinin kuyusunu kazmak istemesi saçmalık. O kazılan bir nevi kendi kuyuları. Küçük bir pastayı bölüşmeye çalışmaktansa pastayı büyütmek gerekiyor. Daha çok insana okura ulaşmanın yollarını aramak, hem yayıncıların hem de satıcıların birbirini desteklemesi gerekirken bunu tam tersi duyumlar almak bu işten aldığım keyif ve sonrası içinde yaptığım planlarda soru işaretleri bırakıyor. Zevkli bir dünya ve bunu korumak lazım!

Anadolu’da çizgi roman satma ve okutma çabası içindeki bu cesur sahafa ulaşmak isteyenler için:

ÇİZMAN
Levent ertuğrul
CUMHURİYET CD. PİRİNÇHAN ÜST KAR NO:15 ( YKM YANI ) 16200 OSMANGAZİ- Bursa, Turkey
0 533 446 73 63

1 yorum:

Bursa Cam Tuğla Uygulama Örme İşçilik dedi ki...

Eski bir sahaf ve kitap kurdu olarak siz değerli

kitap severleri bloğuma beklerim

http://cilginkalabaliktanuzakta.blogspot.com

http://cizman.blogspot.com

iletişim yuksek.dose@gmail.com

Linkler

Related Posts with Thumbnails