30 Nisan 2012 Pazartesi

"Freak Force" (Ucube Gücü) Sansüre karşı!

Tarih 1992'yi gösterirken Amerikan çizgi romanına 1950 itibariyle sansür uygulayan muhafazakar, yobaz, faşist zihniyetin koyduğu sansür kuralları Image Comics'in kurulmasıyla yıkıldı! 
Bu sanatçı hareketinde Savage Dragon, Spawn, The Maxx, Thundercats gibi lokomotif çizgi roman dizilerinin yanı sıra fanzinler, başkaldırı içeren dergiler, sistem karşıtı çizgi romanlarla birlikte kalıplaşmış yargıları ve çizgi roman klişelerini yıkan çizgi romanlar okurlara sunuldu. Freak Force (Ucube Gücü) bunlardan biriydi.
Kanımca diğer baskı altındaki büyük yayıncılardan da el altından destek almış olan hareket; ki bu bir harekettir, bilinçli bir karşı çıkış, sansür kurulunun ortaya koyduğu tüm maddeleri yerle bir etmiştir. Sanatı bir avuç adamın keyfine değil doğal akışına kavuşturmuştur.
Todd McFarlane, Rob Liefeld, Jim Lee, Marc Silvestri, Erik Larsen, Jim Valentino, Whilce Portacio, Robert Kirkman, Eric Stephenson, Larry Marder, Hank Kanalz, Chris Claremont gibi isimlerin başını çektiği hareket bugün Amerikan çizgi romanını kalıplardan çıkararak daha okunur kılmıştır.


Freak Force (Ucube Gücü)
Horridus, Rapture, Barbaric, Dart, Superpatriot, Ricochet, Mighty Man, Star adlı üyelerden oluşan Freak Force bir Eric Larsen yaratısı. 18 sayı süren dizi ilk kez Savage Dragon'un 4. sayısında görülmüş, 1993 yılında da kendi dizisine kavuşmuştur.
ChicagoIllinois merkezli çalışan ödül avcısı grup farklı güçlere farklı ucubeliklere sahip olmanın yanı sıra alışılmış kahraman tiplemelerinin de dışında özelliklere sahiptirler.

Grup Üyeleri:
Mighty Man dış görünüm olarak Superman kadar karizmatikken aslında hemşirelik yapan güzel bir kadındır ve gücü açığa çıkınca erkeğe dönüşmektedir.
Barbaric, kırmızı bir dev olup canavar benzeri görünüşüyle ucubedir.
Super Patriot, robotik bir silah gücüdür.
Rapture, elektrik üreten bir gücün yanı sıra kadınsı görünümünü hiç sansürlemeyen bir hanımdır ve Savage Dragon'La sevişme pozisyonlarıyla ünlüdür.
Dart, dövüşçü ve dart atıcısıdır. Kadınsı görünümünü gizlemeyenlerdendir.
Ricochet, yumuşak plastik güçlü mutant genç kız.
Horridus, çirkin görünümlü dikenli bir tip iyi olabilir mi? Olur!

Mighty Man ile eşcinsellere baskıyı, Barbaric ve Horridus ile dış görünüşün yargılanması, Ricochet ile farklı gençlere yapılan muameleye, Super Patriot ile beklentilerin yanlışlığına, Dart ve Rapture ile de kadına ve cinselliğine yönelik kısıtlamalara maceralar arasından karşı çıkıldığı her okurun gördüğünü söylemek mümkün.
1950-1992... Sansür, baskı, muhafazakarlık, faşist görüşler... Gün geliyor yapanlar unutuluyor veya kulakları mezarda bile çınlatılıyor, sanatsa gün geliyor kendi yolunu buluyor, akmaya gönlünce yaşamaya devam ediyor.
Gerçek sanatsız kalmayın, okuyun, okutun, gönlünüzce okuyun, gönlünüzün çektiğini okuyun, yaşatın,


Ümit Kireççi
"Çizgi Roman Hayatın İçinde"

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails