21 Haziran 2009 Pazar

Maymun adam Tarzan Paris’te

Paris’te bulunan Musee du Quai Branly, bu sıralar ilginç bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Unutulmaz Tarzan karakterinin yaratılmasından neredeyse 100 yıl sonra, Tarzan’ın etkileri ve popülerliği üzerine bir sergi gerçekleşiyor

Amerikalı yazar Edgar Rice Burroughs’un iki düzine Tarzan romanı günümüzde okuyucuların ilgisini fazla çekmese de, karakter televizyon, çizgi roman ve sinema dünyasında kendine önemli bir yer edindi.
Musee du Quai Branly, genellikle Afrika, Asya ve Pasifik bölgelerinin kültürlerini inceleyen bir müze. Bu açıdan bakıldığında müzenin Amerikalı bir yazar tarafından yaratılmış İngiliz karakteri inceleyip onunla ilgili bir sergi açması oldukça ilgi çekici. Müzenin yöneticisi Stephane Martin, Tarzan fenomeninin incelenmeye değer bir konu olduğuna inandığını söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Popüler kültürün Batılı olmayan bir vizyon yaratması son derece ciddi bir konu...”
İlk Tarzan filmi 1918 yılında çekilmiş ancak Johnny Weissmuller ile Maureen O’Sullivan’ın başrolleri paylaştığı ve günümüzde daha çok bilinen versiyonu Tarzan: Maymun Adam/Tarzan the Ape Man, 1932’de gösterilmişti. Çoğu Tarzan filmi gibi bu da Burroughs’un kitabını baz almış, üzerine eklemelerde bulunmuştu.
Sergi Tarzan’la ilgili görüntüler, filmlerden alıntılar, çizimler, Tarzan’ın Jane ve Afrikalılarla olan ilişkisi, Tarzan filmlerinin müzikleri ve karakterin popüler kültür üzerindeki etkilerini anlatan yazılar içeriyor. 16 haziranda başlayan sergi, 27 eylüle kadar devam edecek.

Kaynak - Taraf

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails