27 Nisan 2009 Pazartesi

En Popüler Diktatör: Hitler!

Adolf Hitler'in dünya tarihinin en soğukkanlı diktatörlerinden biri olarak övülecek bir yanı yok. Ne var ki buna rağmen sinemadan tasarıma bir pop kültür figürüne dönüştü. Time Dergisi'nin 100 yılın en önemli insanları arasında Gandhi, Albert Einstein, Martin Luther King gibi isimlerle birlikte yer verdiği Hitler, öyle ya da böyle çok popüler!

2005 senesinde Hitler'in otobiyografisi 'Kavgam' yayınlandığında ortalık karışmıştı. Zira kendinden olmayanı dışarıda görme, 'yabancı'lığa tahammül edememe halinin sosyal hayata yansımasının biricik kahramanı Hitler'in kendini anlattığı kitabı, çok satmış; kitapçılarda 'en çok satanlar' bölümünden uzun süre düşmemiş ve hatta 'korsan tezgahları'nın da ön sıralarında yer almıştı. O dönemde eksik ya da yeterli olmasa da Hitler'in neden bu kadar okunduğu tartışmaları da uzun uzun yapılmıştı. 2009 Nisan ayı itibarıyla dünya tarihinin bu acımasız diktatörünü konu ediş sebebimiz Hitler'in nasıl bir popüler kültür figürü olduğuna dair son dönemde gelen haberler. Doğumunun 120. (20 Nisan 1889) ve ölümünün de 64. (30 Nisan 1945) yılında, bir popüler kültür öğesi olarak Adolf Hitler'e göz atıyoruz...

İLK KOMEDİ FİLMİNİ BİR YAHUDİ ÇEKTİ

Adolf Hitler, farklı bakış açılarıyla birçok kez kitaplara konu, film senaryolarına kaynak oldu. Hitler'in 24 saatini anlatan ve Cannes'da ödül kazanan 'Molokh' gibi deneysel yapımlardan Charlie Chaplin ve Menno Meyjes'e kadar birçok sinemacı onun hayatını konu edindi. Ne var ki Hitler'in bir popüler kültür ikonu olabileceği, 2005 senesinden vizyona giren İsviçreli Yahudi yönetmen Dani Levy'nin 'Führer'im: Adolf Hitler Hakkında Gerçekten En Gerçek Gerçekler' isimli komedi filmi ile netlik kazandı. Zira bu filmle Almanların Hitler'e gülmeyi öğrendiği yazılıp çizildi. Yönetmen filmde 'komik' bir Hitler portresi çizerek tabuları yıkmak istediğini söyledi. Zira Hitler gülünmeyecek gibi de değildi; babasına bir türlü yaranamadığı için depresyona giren, uyuşturucu kullanan ve hatta yatağını ıslatan Hitler'in ne bıyığının kesilmediği kalıyordu ne de sahne korkusu yaşamadığı. BBC gibi yerlerde çıkan haberlere göre yerel Yahudi gruplar bile filme güldüklerini anlatmıştı. Bir başka örnekse bundan 3 yıl önce Alman Rudolph Herzog'un Hitler fıkralarından oluşan bir kitap yayınlamasıydı. Ona göre her iki tarafta da yeni jenerasyon, yaşananlara farklı ve mesafeli bir açıdan bakabiliyordu.

Adolf hakkında yazılmış kitap ve çekilmiş filmler bir yana, onu popüler kültüre kaynaştıran en önemli adımlar çizgi filmler ve çizgi romanlar oldu şüphesiz. Disney'in ünlü karakterleri Bugs Bunny ve Donald Duck'ın Hitler olarak göründüğü bölümlerden televizyon tarihinin en sevilen iki çizgi dizisi The Simpsons ve South Park'a ünlü çizgi dizilerde de Hitler figürü resmedildi. Tabii o çizgi dizilerin kendilerine özgü espri anlayışlarıyla...

GÜLÜYORUZ AĞLANACAK HALİMİZE

Bütün bunlar bir yana ama işin bir de gerçekçi boyutu var ki; kendinden olmayanı tanımama, insan haklarını ihlal etme ve ırkçılık konularında yapılan araştırmalardan çıkan sonuçlar hiç de güldürecek türden değil. Son olarak Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı'nın 27 Avrupa Birliği ülkesinde yaptığı göçmen ve etnik azınlıklar araştırmasında çıkan sonuç; ankete katılan göçmen ve etnik azınlıkların yüzde 12'sinin geçen yıl içinde en az bir kere ırkçı eylemlere hedef olduğu. Üstelik işin bir diğer yanıysa saldırıya maruz kalanların yüzde 80'lik bölümü bu durumu gerekli mercilere bildirmiyor. Bu sonuca göre, manzaranın görünen ve kayda geçenden çok daha karanlık olduğu anlaşılıyor.

Obama Hitler'i döver!Marvel çizgi romanı Örümcek Adam'a 6 hikayelik bir bölümde eşlik eden, rakibi McCaine ile hayatları ayrı ayrı romanlarda çizgilere konu olan ve son olarak da Devil Duo Yayınevi'nin açıklamasına göre 'Barack The Barbarian' yani Barbar Barack isimli bir çizgi roman serisinde başkahraman olan Obama da Hitler konusunda payına düşeni aldı! Zira geçen haftalarda Fox News Radio kanalında programcı olan Tom Sullivan ilginç bir telefon aldı. Dinleyici; Obama'nın hitabet tarzının Hitler'e çok benzediği yorumunu yaptı. Sullivan da Obama ve Hitler'in halka hitap ettikleri konuşmalarını arka arkaya yayınladı ve benzerliğe katıldığını açıkladı. Ona göre her ikisi de hitap ederken; insanları gaza getirecek, harekete geçirecek etkili bir konuşma tarzına sahipti. Bunun üzerine programı bir zenci dinleyici aradı ve teessüflerini bildirdi. Fotoğraftaki Obama-Hitler çizgi roman kapağı tasarımıysa, fotoğraf paylaşım sitesi Flickr'da bir kullanıcının Amerika'nın ünlü süper kahramanı Captain America yerine Barack Obama'yı koyup, bu iki lideri karşı karşıya getirişinin fotoğrafı.

Kaynak - Akşam

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails