29 Nisan 2009 Çarşamba

Ankara "ÇROP Çizgi Roman Atölyesi"

26.06.2009 Cumartesi Devlet Tiyatroları "Küçük Hanımlar Küçük Beyler" çocuk Tiyatroları Festivali, Kuğulu park'ta yapılan bir şenlikle açıldı.

Biz Çocuk Müzeleri Derneği olarak başlatıığımız 6 günlük çalışmanın ilk gününü geride bıraktık. Hazırladığımız çocuk boyutlarındaki ankara odası çocukların çıkmak istemiyecekleri kadar güzel oldu. Minik kömür ütüsüne, dokuma ve baskı el aletlerine, küçük kundaklı bebeklerin yattığı salıncağa, oturup hamur açabilecekleri boydaki hamur tahtası ve oklavaya, hele hazırladığımız kostümleri giyip-çıkarmaya bayıldılar. Kızlar beyaz tafta kurdeleleri bağladı, oğlanlar tahta ata bindi.

Odayı iyice tanıdıktan sonra grubu ikiye böldük. Büyük grup Ümit Kireççi ve çizer Rıdvan Şoray'la "Çizgi roman Atölyesi" yaptılar. bu çalışma sevgili ümit Kireççi'nin iki aydan beri gelip yapmak istediği, ama Sarp bebek geldiği için ertelediği bir çalışmaydı. AMA BEKLEDİĞİMİZE DEĞDİ. Çocukların kahkahası dinmek bilmedi,esprilerin hızından nerdeyse çizmeye fırsat kalmayacaktı. Etrafta oturup çocuklarını bekleyen anne-babalar da atölyeye katıldı ve çocuklar kadar hevesle çizdiler. Çalışma bittiğinde herkes Ümit'e aşık olmuş, ayrılmak istemiyordu.

Dışardaki grup bu kadar eğlenirken, içerdeki küçükler (7-8 yaş grubu) de ciddiyetle 23 Nisan'ı "oynadılar". Sonra da bir gazete hazırladılar. Yağmur başlamadan yemek arası verip börek-içecek-domates- salatalık ikramı yaptık. Oyuncakçı ustamız Salih usta o arada ahşap oyuncaklarını tanıtmak ve isteyenlere boyatmak, topaç çevirmeyi öğretmek fırsatı buldu.
etraftaki çimenlerin üstünde koşmaca, elimsende ve saklambaç oynadık, boş havuzda koşuştuk ve sonra tekrar atölyelere girip çalışmaları bitirdik.
Yorgunluk atmak için birer elma yiyip çay içerek dinlendik ve atölyeler değişti. Küçükler de Ümit'e kahkahalar ve onu bastıran esprilerle katıldılar, onlarla birlikte ürettiler. (Bu arada, sevgili Ümit: hepimiz senin enerjine 'maşallah' çektik, coşkuna ve sıcaklığına kapıldık. Umarız, ilk fırsatta tekrar birlikte çalışma fırsatı doğar!) Çocukları anne-babaları na teslim edip bir çay içimi oturduk ve Sarp'ın (Ümit'in iki aylık oğlu) çizgi-roman ifadeli fotoğraflarına baktık. Allaaah, bir kaç sene sonra o da gelecek etkinlik yapmaya!!!!!


Burdaki çalışma bu tempoyla 30 Nisan'a kadar sürecek. Gelmek isteyip de gelemiyen herkese: "katılamadım kahırlanma ne olur-bir gayret et, senin de gelme fırsatın olur!" .. . Fotoğraf göndermiyorum, çünkü ben de sağa-sola koşuşturmaktan çekemedim. Ancak tüm çalışma bittiğinde çekilen grup fotoğrafları var ki, ne çocukların kahkahaları, ne de Ümit'in enerjisi görünüyor orda, eminim Ümit'in kendi çektikleri arasında çok daha güzel ve canlıları vardır, bizimle paylaşır.
Necla Ülkü Kuglin

Çocuk Müzeleri Derneği Başkanı


not: Necla öğretmenimizin yazısını Rıdvan Şoray'ın çektiği fotoğraflarla süsledik. O gün bizi yalnız bırakmayan Elif Erarslan'a, Şeker Portakalı Eğitim Kooperatifi'ne, Polis radyosu program yapımcısı sayın Nurhayat Ünlü'ye, çocuklara, anne-babalarına, Necla öğretmenimize teşekkür ediyoruz. ÇROP'u temsilen katıldığımız en canlı en eğlenceli atölyemiz oldu desek yalan olmaz. Bir sonraki projelerin planlarını yaptığımızı düşünürsek... Çok da verimli geçti atölye :)

Ümit Kireççi

1 yorum:

Elif Erarslan dedi ki...

Can arkadaşım Ümit'i uzun süre sonra yine en iyi yaptığı işin (çocuklar için çocuklarla üretmek) başında görmek inanılmaz bir keyfti. Ufaklıklar süper bir katılım gösterdi. Bahçede başlayan ve hava koşulları nedeni ile salonda devam çalışmalarda çocukların neşesi ve ilgisi hiç kesilmedi. Sadece çocukları değil, anne-babaları (ve tabii beni)da büyülü, çizgiden ve hayalden oluşan bu dünyaya adım attırdığın için sana burdan da teşekkür etmek istiyorum.
Çalışmaların devamını, başarısını dilerim. Ankara'da yapacağın atölyele çalışmalarında elbette yine yanında olacağım.
Bu arada "Temel kim?"
Sevgilerimle
Elif Erarslan

Linkler

Related Posts with Thumbnails