9 Şubat 2009 Pazartesi

Yamyam Tanrı'nın Maskesi

Lal Kitap, Bonelli Comics'in en westernlerinden biri olan Büyülü Rüzgar'ı yayınlamayı sürdürürken eskilerden bir sayıya göz atmak istedim.

Yamyam Tanrı'nın Maskesi - "La Maschera del Dio Cannibale"
No 28
Yazan - Manfredi
Çizen - Stefano Biglia
Kapak - Anfrea Venturi
Lal Kitap 2005

Öyküsü kısaca şudur:
Kahramanımız Ned Ellis (Büyülü Rüzgar) ve arkadaşı Poe garip maskeli bir yerli tarafından saldırıya uğrarlar. Saldıran yaşlı bir Crow reisidir ve maskeyle güçleneceğini sanmıştır ancak ölür.
Kara Ayak kabilesine uğrayan ikili küçük meselelerle uğraşırken düşman Crow kabilesinin başına beyazlardan çok şey öğrenmiş olan "Dolu Fırtınası" adlı geçmiştir. Dolu Fırtınası, Kara Ayakları yok etmek istemektedir.
İki Kara Ayak gencinin bir kız için at çalmak üzere Crow kampına girmeye kalkışması ona bu fırsatı sağlar. Kampta kızılderililerin resmini yapan Cole Turpin adlı beyaz ressam vardır. Gençler yakalanır, işkence yapılır, Turpin dayanamaz ve onları kurtarır.
Büyülü Rüzgar'la tanışan ressam maskenin hikayesini anlatır, Dolu Fırtınası ve Crow'lar saldırılarında başarısız olurlar. Dolu Fırtınası ölür, hikaye biter.

Kurgu ve aslı
Hikayede adı geçen "ressam Cole Turpin aslında Amerikalı etnolog, yazar ve ressam George Catlin'in (1796-1872) canlandırmasıdır." diyor 28. sayının önsözünde İnci Aslıer.
Çoğunlukla westernlerde, kimi zaman tarihi hikayelerde ve zaman zaman bilimkurgusal zaman yolculuklarında tarihi kişilerin kurgu içinde çeşitli şekillerde ele alındığına tanık oluruz. Westernlerin değişmez tarihi kişileri Vahşi Bill, Billy the Kid, Daltonlar, Jesse James, Kalamity Jean, Oturan Boğa, Geronimo v.s. gibi daha çok savaşçı karakterlerken özetini sunduğum sayıda bir sanatçı-bilim adamının hikayeye dahil edilmesi şaşırtıcı ve sevindiricidir bence.
İnci Aslıer'in açıklamasına göre, "Catlin sıkı bir J. J. Rouseau hayranıymış". Belli ki filozofun "doğaya dönüş" felsefesi onu çok etkilemiş. Bu yüzden de kızılderililer arasında geçen bir ömür daha iyi anlaşılmaktadır. Sanatçı duyarlılığı ve etnolog kimliği de oldukça etkili olmuştur elbette.
Kızılderili haklarını her fırsatta savunduğu anlatılan Catlin'in Büyülü'ye konuk olması bu bakımdan kurgusal bir bütünlük de oluşturmaktadır.

Bugün izlediğimiz veya okuduğumuz onlarca western çizgi roman ve sinema filmlerinde gördüğümüz hemen her tür kızılderili kabilesi hakkında ayrıntılı çalışmalar yapması çalışmaların gerçekçi olmasını sağlamıştır demek yanlış olmaz sanırım.

Aşağıda Büyülü Rüzgar 28. sayısında saldıran Crow kabilesiyle Kara Ayaklara ait resimler bulunmaktadır:






,,
,
,
,


Crow reisi ve 5 Bizon derisinden yapılan çadır
1 - Crow Lodge of Twenty-five Buffalo Skins, 1832–33 Crow/Apsaalooke
2 - Crow Lodge of Twenty-five Buffalo Skins, 1832–33 Crow/Apsaalooke







,
,
,
,,
,

Kara Ayak Şamanları
1. Wún-nes-tou, White Buffalo, an Aged Medicine Man, 1832 Blackfoot/Siksika
2. Medicine Man, Performing His Mysteries Over a Dying Man, 1832 Blackfoot/Siksika

Daha çok kızılderili resmi için - George Catlin Eserleri

Bu yazıyı başta Lami Tiryaki olmak üzere tüm western aşıklarına ithaf ediyorum.


Ümit Kireççi
"Çizgi Roman Hayatın İçinde"

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails