2 Ağustos 2008 Cumartesi

Sene 1979 JLA Türkiye'de

Yakın zamanda, 2000 senesinde, Yeniçeri(Janissery) karakteriyle birlikte savaşmak üzere ülkemize gelen DC Comics - Justice League of America kahramanları aslında ülkemize 1979 senesinde gelmişler daha önce.

Yazar Gerry Conway, çizerler Dick Dillin & Frank Mc Laughlin, kaligrafi Ben Oda, renklendirme Jerry Serpe editörlüğünü Juliuz Schwartz'ın yaptığı dönemde başlayan hikayede kahramanları üç sayılık bir Türkiye turnesine çıkarmışlar.


Vol. 20, sayı 164 Mart 1979 - "Murder by Melody"

Allegro adlı kötü adam müziği kullanarak yarattığı yaratıklarla etrafa zarar verirken kahramanlar onu yenilgiye uğratırlar. Bu esnada gruba yeni katılmış olan büyücü kadın ZATANA uzun zamandır ölü olduğunu sandığı annesi Sindella'nın yaşadığını öğrenir. Babası sihirbaz Zatara annesiyle Türkiye'nin Karadeniz kıyılarına bakan bir dağında tanışmıştır. Türk köylülerince yaralı kurtarılan Zatara sihirle iyileştirilmiştir. Bunu yapan Sindella'dır ve "saklı bir kentten" gelmektedir.
JLA üyeleri Türkiye hakkında bilgi toplar yola çıkarlar.

Aşağıdaki harita tanıdık geliyor mu?


Aynı sayıda Allegro'nun sihirli Keyboard'ını kullanan Zatanna Karadeniz dağlarında sihirle görünmez kılınmış olan şehri açığa çıkarır. Ancak saldırıya uğrarlar. Bu arada kenti sıradan insanların gözünden gizleyen sihrini Wonder Woman kendi Amazon adası Themyscira'ya benzetir.



Vol. 20, sayı 165 Nisan 1979 - "A Mother of Magic"

Sindella ortaya çıkar ancak büyülü insanların yaşadığı "saklı kent" halkı lideri oldukça gizli hesaplar peşindedir. Sindella ailesinden uzak durmaktadır. Bu gizemi çözmeye çalışan kahramanlar mücadele ederken kent askerleriyle savaşırlar.

Bilmem aşağıdaki zırhlar ve silahlar tanıdık mı?


vol. 20, sayı 166, Mayıs 1979 - "The Long Way Home"

Editörlüğe Ross Andru geçiyor bu sayıda ve öykü sürüyor.

Sindella ailesi uğruna savaşırken ölür. Zatanna annesine kavuşmuşken kaybeder. Bu sayı ilginç ritüellerle dolu bir cenazeyle başlar. Dikkat edilecek husus Zatanna'nın anne tarafindan Türkiye'li olduğudur. En azından Anadolu'lu ;)

Bu sayının bizi ilgilendiren bir diğer kısmı Wonder Woman'ın ülkemizin Karadeniz kıyılarını çok tanıdık bulmasını söylemesi oluyor. Savaşçı kadın Amazonların memleketinin Samsun ve civarı olmasına burada kısa ve keyifli bir atıfta bulunulmuş. Doğrusu Amerikan bayrağı renklerine bezenmiş bir Amazon kahramanı ülkemiz adına yadırgatıcı buluyorum ama olacağı bu. Kültürüne sahip çıkmazsan sahip çıkar babalarının malı gibi kullanırlar.

not: Resimleri büyütmek için tıklayın

Paylaşım: Ümit Kireççi
"Çizgi Roman Hayatın İçinde"
,
,

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails