O gün bir çizgi roman okuruyla, çocuklara çizgi roman okuma alışkanlığı edindiren bir yazarla-çizerle tanışmıştım. Mavibulut Yayınları sahibi, yazar, çizer Fatih Erdoğan...
İşte o Mavibulut haziran'da 28 yaşına girdi. Fatih Erdoğan'ın çizgileri de yol katetmeyi sürdürüyor. Fatih Erdoğan Mavibulut'u, Kırmızı Fare'yi ve çizgi kahramanlarını anlatıyor kısaca :
"Mavibulut 1980 yılında, yalnızca çocuklar için kitaplar yayımlamak üzere kuruldu.
1990-2000 yıllari arasındaki on yıl boyunca Kırmızıfare çocuklar için Edebiyat dergisini çıkardı. Aynı dergiyi 2006 yılında bir kez daha çıkarıp yine ara verdi."
Bu arada belirtmekte yarar var, çocukları kaliteli edebiyat örnekleriyle buluşturan yazar-çizer Fatih Erdoğan 1954 doğumlu ve Boğaziçi Makine Mühendisliği mezunu. Ama insan kendini bir alanda yetiştirmek istesin... Erdoğan çeşitli dergilerde yazarlık, editörlük yaptıktan sonra 1989 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kütüphanecilik Bölümü’nde Yüksek Lisansını tamamladı ve 1992 yılında aynı bölümde okutman olarak “Çocuk Edebiyatı,” “Masaüstü Yayıncılık,” “Yayın Hayatı ve Sorunları,” “Kütüphanecilik Metinleri,” ve “Bilgibilim Metinleri” derslerini verdi. 1999 yılında aynı bölümde doktorasını tamamladı.
Çocuk edebiyatına ilişkin çok sayıda toplantı, konferans, bildiri, yazı faaliyetlerinin yanı sıra çocuklara yönelik elliden çok kitap yazdı, çok sayıda kitap çevirdi ve birçok kitabın editörlüğünü yaptı. 1988 yılında Münih’te yapılan Uluslararası Çocuk Yayınları Sempozyumu’na katıldı. 1995 yılında uluslararası IFLA konferansına çocuk kitaplarıyla ilgili bir bildiriyle katıldı. Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Moldova ve Kıbrıs’ta aynı konularda konferanslar verdi.
1994 yılında ülkemizde çocuklara yönelik kitapların niteliğinin yükselmesi, çocuk kütüphanelerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amaçlarıyla kurulan Çocuk Yayınları Derneği’nin kurucularından oldu ve on yıl başkanlığını yaptı. 2004-2006 yıllarında Milli Eğitim Bakanlığı Çocuk Yayınları Kurulu'nda görev yaptı.
Unutmadan hatırlatayım, Erdoğan'ın sahibi olduğu Mavibulut dev eser "Küçük Prens"in basım telifine sahip tek yayınevi. Diğerleri az biraz korsana giriyor...!
Neyse, Erdoğan devam ediyor:
"Çocuktum Ufacıktım" adlı çizgi öyküleri ilk kez 1984 yılında Gelişim yayınlari tarafından çıkarılan "Çocukça" adlı dergide başladı. Daha sonra Milliyet Kardeş dergisi ve Bando dergilerinde yayımlandı. Sonradan Mavibulut'un "Artık Kendim Okuyabilirim" adlı ilk okuma dizisinin kitapları haline geldiler. Bu öykülerde kahramanımız olan çocuk olayları birinci tekil kişi olarak anlatır. Bir ablası, dedesi ve anne babasıyla yaşar ve genellikle aile içinde gelişen olayları, büyümeye ilişkin sorunları dile getirir. Dili ritmik ve uyaklıdır, dolayısıyla da okulöncesinden itibaren çocuklar aynı ritmi duyabilmek için kitapları yetişkinlere tekrar tekrar okutmaktadırlar."
Bugün belli bir kültür seviyesiyle yetiştirilen kaç çocuk bu dergilerden habersizdir, kaçı Fatih Erdoğan'ın eserlerinden bi haberdir dersiniz?
İşte Fatih Erdoğan başka bir eserini anlatıyor:
"Bızzdıklar sokağı" ise ilk kez 1990 yılında Pamukbank'ın "Genç" adlı dergisi için hazırlandı. 2006 yılından bu yana Ebesobe dergisinde sürüyor.
Bu dizide Fatmacık adlı bir kız, arkadaşları Prof.Erhan ve Cambaz Can ile köpekleri Cino'nun komşu Ayşe Teyze'nin kurabiyelerini ele geçirmek için verdikleri binbir uğraş anlatılır. Yirmialtıncı serüvene ulaşmış olmalarına rağmen henüz kurabiye yemeyi başaramamışlardır. Birçok kez yukarı mahallenin çocukları olan "Yumahlar"la da çatışırlar.
Serüvenler zaman zaman hayal gücünü fantastik sınırların ötesine de zorlar."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder