22 Ocak 2022 Cumartesi

ÇROP, Tutkulu ve Çalışkan Bir Üyesini Yitirdi: Aydın İleri

Ümit Kireççi
...
1977 Kadıköy doğumlu Aydın İleri sadece ve sadece "kitap aşığı" olarak tanımlayabileceğimiz bir insandı ve biz onu  daha yüzlerce yararlı iş yapabilecekken Covid-19 salgınında kaybettik.

ÇROP için elini taşın altına koyuşu 2006 yılı Aralık ayına rastlar. Aydın İleri bir araştırmacı, yazar, yılmaz bir STK çalışanı ve kütüphaneciydi. Kütüphanelerde çizgi roman olmayışına bir türlü akıl sır erdiremezdi. ÇROP'un kütüphane kurma projesini duyunca gönüllü olarak ortaya atılıp fon ayarlamış, yüzlerce çizgi roman toplanmasına yardımcı olmuştu. Böylece Türkiye'nin ilk geniş kapsamlı Çizgi Roman Kütüphanesini 2006 yılında biz açabilmiştik.

Onun desteğiyle toplamda 3000 kadar çizgi roman alınmış, Sakarya İl Halk Kütüphanesine bağışlanmıştı. Üstelik de törenle, Valiyle, cosplay yapan gençlerle.

O gün rafları ve panel salonunu bizzat kendisi denetlemişti. Hepimizi o yönlendirmişti.  Sonra...

Sonra bağımız hiç kopmadı. Etkinliklerde çizgi roman atölyesi olması için organizasyonu üstlenmiş olanlara baskı yaptı, çizgi roman için etkinlik yarattı, geldi, var olan etkinliklerde gönüllü olarak yer aldı. O, sıkı bir çizgi roman okuru değildi ama sanat aşığıydı ve çizgi romanın sanat olarak kabul görmesi için kütüphaneciler derneğindeki görevi boyunca uğraştı.

Bir ara ÇROP'un ikinci ve daha büyük bir çizgi roman kütüphane kurma çabasına ilk zamanlar destek veren Aydın İleri "bu kütüphaneyi elinizden alır" diyerek bizleri uyarmış, projeden ayrılmayı seçmişti. İleriyi görebilen arkadaşımızın söylediği maalesef gerçekleşti ve projemize bağışlanan yüzlerce çizgi roman haksız yollarla elimizden alınarak kaçırıldı. Bu da başka bir konu...

44 yaşında yitirdiğimiz arkadaşımızı çok özleyeceğiz. Ama anısını onurlandırmak için de daha çok çalışacağız. 

Işıklar içinde uyu Aydın İleri, unutulmayacaksın.












 

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails