2 Mart 2018 Cuma

İsrail Medyası ve Wonder Woman Krizleri

Çağdaş Engin Kırlangıç
...
Harvard mezunu psikolog ve yalan makinesinin mucidi Dr. William Moulton Marston'ın yarattığı Wonder Woman'ın İsrail medyasında apayrı bir temsili olduğunu biliyor muydunuz ? İsrail ve dünya medyasındaki ilk Wonder Woman krizi Diana'ya can veren oyuncu Gal Gadot'un vakti zamanında paylaştığı bir instagram postu ile başlamıştı.

Gadot 3 yıl önce Facebook hesabına kızıyla beraber çektiği bir fotografı paylaşarak “Sevgimi ve dualarımı diğer İsrail vatandaşlarına gönderiyorum. Özellikle, kadınların ve çocukların ardında korkaklar gibi saklanan Hamas’ın yaptığı eylemlere karşı ülkemizi korumak için hayatlarını tehlikeye atan tüm erkek ve kızlara” yazmıştı. 20'li yaşların başında 2 sene boyunca İsrail ordusunda (IDF) görev yapan Gadot'un 3 sene önce paylaştığı bu post filmden önce dünyada büyük yankı uyandırdı. Bazı insanlar ''Eee ne var yani kadın zaten İsrail'de zorunlu askerlik görevini yapmak zorunda kalmış sıradan bir İsrailli. Diğer oyuncular nasıl ülkesine dair mesajlar yolluyorsa oda yollayabilir'' diye yorumlarken bazı insanlar ise Gadot'u ''Filistin karşıtlığı,savaş destekçisi, kan emici'' olarak yorumlamayı tercih etti. Gal'ın Wonder Woman krizi o kadar büyüdü ki başta Lübnan olmak üzere bazı Arap ülkeleri Wonder Woman filminin ülkelerinde gösterilmesine izin vermediler. İsrail'in bir diğer tarafında ise Gal Gadot göklere çıkarıldı Wonder Woman'ın feminist duruşu ve çizgi roman tarihindeki temsili hakkında onlarca atölye,tartışma düzenlendi.Ardından Wonder Woman kız çocuklarına ve kadınlara ilham verdiği için BM tarafından kısa süreliğine iyi niyet elçisi seçildi falan filan.

Filmin gişe de büyük bir rekora imza atmasının ardından Gal'ın başarısı İsrailin bir kesiminde büyük bir coşkuyla karşılanırken diğer tarafından ise ''siyonist planlar'' olarak algılanmaya devam etti. Bir süre Wonder Woman krizi yaşamayan İsrail medyası yeni bir temsili Wonder Woman temsilini konuşuyor. Wonder Woman tartışması bu sefer Filistin tarafından geldi.

Krizin adı : Ahed Tamimi.

Peki Ahed Tamimi kimdir ? Tamimi'yi dünya medyası İsrail askerlerine taş atan,saldıran ''isgal karşıtı'' hareketlerde,eylemlerde kendini var eden bir kız olarak tanıdı. "Filistin'in cesur kızı" ya da Filistin'in kahramanı" olarak görünen Tamimi ve ailesi Filistin'in yeni sembolü olarak gösterildi. Tamimi'ye dair Youtube'da onlarca video var.

Ahed İsrail askerine ve polisine yaptığı eylemler gerekçe gösterilerek 2017 yılında Batı Şeria'nın Ramallah kenti yakınlarındaki evine gelen İsrail askerlerce gözaltına alındı,dava süreci başlatıldı.
Ahed'in tututluluk süreci devam ederken İsrail medyası da yeni bir Wonder Woman kriziyle tanıştı. Filistinliler Ahed'i direnişin karşısında duran ''gerçek Wonder Woman'' olarak tanımlarken İsrailliler Ahed'i ''Polise ve askere saldıran sıradan bir kadın'' olarak tanımlıyor. Filistinliler Ahed'i kahramanlaştırırken İsrailliler ise ''Onun kahramanlık bir yani yok dünyanın neresinde olursa olsun polis ve askere saldıran biri hakkında dava süreci başlar'' diye olayı yorumluyor. Dünya medyası ise Gal'dan sonra orta doğu da patlak veren Wonder Woman krizine karşı ikiye bölünmüş durumda.
Bazı aktivistler Ahed Tamimi'yi yeni Malala olarak servis ediyor bazıları ise Tamimi ailesinin sosyal medyada paylaştığı ''Yahudi çocukları öldürüp kanlarını içeceksin'' temsili göselleri öne sürüp Tamiminin anti-semitist olduğunu ve Malala ile aynı kefeye konulamayacağını söylüyor.
Tartışmalar İsrail basınında dur durak bilmeden devam ediyor...

Bizler de okuyoruz işte.

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails