9 Şubat 2018 Cuma

Tarihi Çizgi Romanda Devrim Niteliğindeki KARABALA ve İmza Etkinliği Röportajı

Ümit Kireççi
Kadın, çocuk ve eşcinsel haklarını savunabilecek, günümüzde dönen savaş çığırtkanlarının gizli oyunlarını eleştirebilecek kadar cesur çizgi roman KARABALA, çizgi roman çizerliğine 40 sene ara vermiş olan usta bir sanatçının, Hikmet Yamansavaşçılar’ın eseri.

İlk iki cildini okuyanların adeta müptelası haline geldiği KARABALA soğuk, karlı, buzlu bir coğrafyada yaşam savaşı veren insanların baskıcı sistemle mücadelelerini aktararak okuyanlara umut aşılamaktadır. Buna ek olarak alışılagelmiş hamasi ve erkek okur odaklı tarihi çizgi roman kalıplarını yıkan bir kurguya ve içeriğe sahip KARABALA bağımsız çizgi roman türü içinde yer almaktadır. Böylece de her şekilde sistemin karşısında yer almanın haklı onurunu taşımaktadır.

Şu ana kadar 2 cildi çıkan KARABALA’nın önümüzdeki günlerde 3. cildi okurlarıyla buluşacak. Ve bu buluşma bir imza etkinliğiyle taçlandırılacak.

KARABALA 3.ALBÜM 
İMZA GÜNÜ 
11 Şubat 2018, PAZAR
SAAT 13.00'den itibaren
KADIKÖY İŞ MERKEZİ,ZEMİN KAT.
CAFERAĞA MAH.NEŞET ÖMER SK.
(Büyük postane arka sokağı)

 



Usta çizer Hikmet Yamansavaşçılar’la eseri KARABALA’yı ve çizgi roman dünyamızı konuştuk:

Kireççi - KARABALA üçüncü cildiyle geliyor. Okurları ne gibi sürprizler bekliyor?

Yamansavaşçılar - KARABALA, 3. albümle yoluna devam ederken sürprizi bu kez okurdan ben bekliyorum. Satışla ilgili tabi ki.

Kireççi - Sosyal medyada paylaştığınız kareler herkesi heyecanlandırdı. Ne gibi çizim teknikleri kullandınız ve ne gibi etkiler yaratmayı umdunuz?

Yamansavaşçılar - Görsellerin çok iddialı olduğunu ve bir kahramanın doğduğuna şahit olacağız bu albümle birlikte.  Çizim tekniği aynı değişen bir şey yok.  Elimin pası gidiyor yavaş yavaş. Çalışmalarda kurşun kalem de var, çini mürekkepte var. Suluboya da var. Tarandıktan sonra Corel Painter ve Photoshop desteği de var. Tablette var. Yani açıkçası eski analog teknik ve günümüz teknolojisinin karışımı diyebiliriz. Bir etki yaratmayı ummadım çizerken, sadece hayal dünyamı yansıtmaya çalışırken ben etkilendim.


Kireççi – Hard Cover 300 KARABALA basıyorsunuz. Soft kapak KARABALA basılmayacak mı? Sadece 300 kişi mi okuyacak KARABALA’yı?

Yamansavaşçılar - KARABALA 3 soft kapaklar Arkabahçe yayıncılıktan çıkacak. 

Kireççi - Çizgi roman, sanatçı, okur ilişkisinde siz ne gibi yöntemler kullandınız? Arzu ettiğiniz ilgiyi görebildiniz mi?

Yamansavaşçılar - Okurla sadece sosyal medya ile ilişki kurabiliyorsunuz. Bir de senede bir defa gerçekleştirebildiğim imza günlerinde. KARABALA sesini duyuracak elbette. Hiç kolay değil ama romantik bile bulsanız, benim böyle bir inancım var. Yoksa çizemezdim.

Kireççi - Sosyal medyada ilgi yoğun görünüyor. Ne dersiniz, 4. bir cilt için beklentiye girelim mi?

Yamansavaşçılar - KARABALA ile tanışan kitlenin zaten yoğun bir ilgisi var. Amaç, onu tanımayan kitleler ile de buluşturabilmek. Zaten 3. Albümü okuyan okur, 4. Albümü şimdi olsa hemen satın alır. 4. Kitabı bekleyin. Hem de beklentinizi çok yukarılarda tutarak bekleyin.




Kireççi - Çizgi roman piyasamız için deneyimleriniz ve gözlemleriniz neler oldu? Gençlere neler öğütlersiniz?

Yamansavaşçılar - Gençlere Türk Çizgi Romanını desteklemelerini ve KARABALA’yı okumalarını tavsiye ederim. Ve çizgi roman sadece MARVEL ve DC değil. Çiziyorlarsa benim gibi de ara vermesinler. Çünkü geçen yıllar yeteneğinizden çok şeyler alıp götürüyor. Çok çalışın, çok çizin derim gençlere.

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails