19 Nisan 2017 Çarşamba

Monarşik Yönetimin Tehlikesi: MONARCH

Hiç unutmam bir gün Dünya dağıtım satış noktalarında DC Comics çizgi romanları üçer-beşer özel poşette ucuza satılıyordu ve ben "Armageddon 2"yi bu sayede okumuştum. Hikayeyi tamamlamamsa yıllarımı aldı ve MONARCH adlı kötü adamla da bu sayede tanıştım... 

1991 yılında DC Comics'in tüm annuallerinde yer alan Armageddon 2001'in yaratıcıları  Archie Goodwin, Denny O'Neil ve Dan Jurgens. 

Özetle hikaye şöyle:

Gelecekte başlıyor öykü. Monarch adlı zorba tüm dünyayı yönetimi altına almış bir diktatördür ve halkı baskı altında tutmaktadır. Dahası polis teşkilatı, aile içinde ispiyon mekanizması, Big Brother tarzı izleme sistemiyle neresinden bakarsanız bakın bir tür 1984 uyarlaması gibidir. İşte bu dünyada aynı zamanda Fahrenheit 451 tarzı bir "sanat yasağı" da vardır. 

Bu sistemi sorgulayan Matthew Ryder sonunda gidip Monarch'ın her köşe başına dikili heykellerinden birini sabote eder. Tutuklanır. Monarch onu bir deneyde kullanır ve geçmişe gönderir. 

Bu sırada zamanın enerjisi Ryder'ı Waverider adlı kahramana dönüştürür. Waverider, Monarch'ın geçmişte bir kahraman olduğunu anlayarak onun aslında kim olduğunu ve neden bu kötü diktatöre dönüştüğünü anlamaya çalışır.

Böylece de her annual'de bir kahramanın olası geleceğini görme fırsatı yakalar. Ancak bunu yaparken yalnız değildir. Monarch onu takip etmiştir. Sonuç olarak bir zamanlar mazlum halkı koruyan, iyinin yanında olan ama sonradan diktatöre dönüşen kahramanın kimliği ortaya çıkar. 

Armageddon 1'de başlayan macera 2'de sonlanmaktadır. 

Bir insan neden iyilik için yola çıkıp tarihin görebileceği en büyük diktatöre dönüşür bilinmez ancak Monarch DC Comics aleminde öyle işler yapar ki DC evreni iki kere yenilendiğinde hep büyük rol alır. Bunlardan ilki "Zero Hour"dur. Zero Hour'da Extant adlı bir kötüye dönüşen Monarch DC evreninin başlangıcında yeni bir big bang patlamasına aracı olur. Birkaç kahramanın dışında hiç kimse bu olayı bilmez ve evrenin değiştiğinden de habersiz kalırlar. Diğer hikaye ise New 52'ye hazırlık hikayelerinden biriydi: Countdown. Farklı boyutlardan topladığı ordularla ana evrene savaş açar Monarch bu defa. Ama bu sefer Monarch başka bir kahramanın dönüşmüş halidir.

Monarch'ın aktif olduğu hikayeler: Armageddon: The Alien Agenda, Armageddon: Inferno, Extreme Justice, Zero Hour, Extreme Justice (devamı), Countdown

Sonuç

Monarch kötü diktatördür ve içinden çıktığı değerleri yitirmiş biridir. Eline geçen güçle deliye dönen, herkese kan kusturan, beyin yıkayan, baskı altına alan, paranoyak bir dünya düzeni yaratan zayıf bir kişiliktir. 

New 52 ve Rebirth'de durumu ne olacak bilmiyorum ama şundan eminim bu diktatör kahramanlar dünyasınca asla onaylanmayacaktır ve birileri hep önünü kesip ona haddini bildirecektir.

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails