25 Nisan 2017 Salı

ÇROP - Doğuş Üniversitesi "Uluslararası Yazar-Çizer Birlikteliği Paneli" Konuşmacılarını Tanıyalım

27 Nisan 2017, Perşembe günü Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi'nde gerçekleşecek olan ÇROP - Doğuş Üniversitesi "Uluslararası Yazar-Çizer Birlikteliği Paneli" birbirinden değerli yazar, çizer ve araştırmacılar konuk olarak çizgi roman sanatında yazar, çizer, dergicilik, habercilik, araştırmacılık ve yayıncılık konularında deneyimlerini paylaşacaklar. 

İşte o değerli konuşmacılar:


YALIN ALPAY

1980 yılında İstanbul’da doğdu. Okumayı ve yazmayı 2,5 yaşında öğrendi. İlkokula birinci ve ikinci sınıfı atlayarak üçüncü sınıftan başladı. Ekonomi lisansını İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden aldı. Yüksek lisansını Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde tamamladı. Doktora çalışmasına İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde devam etmektedir. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin resmi yayın organı Timreport’da köşe yazıları, Virgül Dergisi, Sabit Fikir, Akşam Kitap ve Radikal Kitap’ta kitap eleştirileri yazmıştır. Türkiye Ekonomi TarihiTürkiye’nin Zenginleşme Projesi: AfrikaGenç Mustafa (çizgi roman), Her Şey Ekonomi Değil(Prof. Dr. Emre Alkin’le birlikte), Paylaşmasak Olmazdı (Prof. Dr. Emre Alkin’le birlikte), Moualla'nın Sanatı (Prof. Dr. Emre Alkin’le birlikte) ve Olaylarla Türkiye Ekonomisi (Prof. Dr. Emre Alkin’le birlikte) adlı, yedi kitabı vardır.  TRT, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Crowe Horwath’ta danışmanlık ve yöneticilik yapmıştır. Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi'de (TASAM) danışmandır.


PROF. DR. EMRE ALKİN

1969 yılında İstanbul’da doğdu. Işık İlkokulu ve ardından Saint-Michel Lisesi’ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İngilizce İktisat Bölümü’nden 1991 yılında mezun oldu. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne araştırma görevlisi olarak kabul edildi. 1997 yılında İktisat Teorisi anabilim dalında doçent unvanını aldı. 2002 yılında profesör oldu. Çukurova Holding, Anadolu Endüstri Holding, Doğan Holding ve Altınbaş Holding’de çeşitli görevler aldı. TV8, FOX ve CNNTürk televizyonlarında ekonomi yorumculuğu ile çeşitli gazetelerde köşe yazarlığı yaptı. GSM ve telekomünikasyon, uluslararası finans kurumları, enerji ve demir-çelik sektörlerinde çeşitli görevlerde bulunan Prof. Dr. Emre Alkin, Kemerburgaz Üniversitesi’nde ekonomi dersleri vermekte ve Rektör Yardımcılığı görevine devam etmektedir. Halen ödeme sistemleri ve finansal yönetim üzerine uluslararası projelerde yer almaktadır.
Emre Alkin’in Yalın Alpay’la birlikte ortak yazarlığını yaptığı dört kitabı bulunmaktadır: Her Şey Ekonomi DeğilPaylaşmasak Olmazdı (Doğan Kitap), Moualla’nın Sanatı, Olaylarla Türkiye Ekonomisi.


MEMO TEMBELÇİZER

1972 yılında İstanbul’da doğdu. 1989’da Pişmiş Kelle Mizah Dergisi’nde karikatürist olarak çalışmaya başladı. Bugüne kadar ondan fazla mizah ve çizgi roman dergisinde çalıştı. 2007’de beş çizer arkadaşıyla birlikte Uykusuz Dergisi’nin kurucuları arasında yer aldı. 2016 - 2017’de Uykusuz bünyesinden yayınlanan çizgi roman dergisi Hortlak’ın editörlüğünü yaptı. Halen Uykusuz’da karikatür ve çizgi roman çizmeyi sürdürmektedir. Çizgileri dışında komik şiirleri, makaleleri ve hikayeleri vardır. Bir karikatür, iki hikaye ve yedi çizgi roman kitabı yayınlanmıştır. İki karma sergide heykelleri sergilenmiştir.


EMRE YAVUZ

1978 yılında Mersin’de doğdum. İçel Anadolu Lisesi’ni bitirdim. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni terk ettim.
2004 yılından beri çizgi roman piyasasının içindeyim.
Gerekli Şeyler – Arkabahçe’nin ortak olduğu zamanlardan başlıyor her şey.
2007 sonundan itibaren Galatasaray’daki Gon Çizgi Roman’ın açılışından itibaren 4,5 sene mağaza sorumlusu olarak çalıştım. Aynı dönemde Marmara Çizgi için çevirmenlik, editörlük ve sonrasında da genel yayın yönetmenliği yaptım.
2011 yılında Gon’dan Uykusuz Dergisi’ne kitap editörü olarak transfer oldum ama Marmara Çizgi için çalışmaya da devam ettim. 1,5 sene de orada çalıştım.
2013 Kasım ayında da hepsine nokta koyup, Sırtlan Kitap’ı kurdum. Kara Karga, Beta Kids ve Marmara Çizgi için serbest çevirmen olarak çalışmaya devam ediyorum.


SELÇUK ÖREN

1985  yılında İstanbul'da doğdu. 2014 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Grafik Tasarım bölümünden mezun oldu. 2010 - 14 yılları arasında çeşitli reklam ajansları ve dergiler için illüstrasyon çalışmaları yaptı. Mart 2015'de kendi yazdığı ve çizdiği Şeyzade Yangını - Birinci Kitap, Sırtlan Kitap logosu ile yayınlandı. Aynı yıl Aralık ayında serinin ikinci kitabı, Eylül 2016'da üçüncü kitap, 2017 Mart ayında Kasap - İblisin Kokusu isimli fasikül yayınlandı.
Hala çeşitli kitap projeleri üzerinde çalışmaya devam etmektedir.


GAZi MEHMET EMiN ADANALI

Ankara'da doğdu, Galatasaray Lisesi'ni (1983/115) bitirdi. Bugünlerde Boğaziçi Üniversitesi, Fen ve Edebiyat Fakültesi, Batı Dilleri Edebiyatları Bölümü’nde öğretim görevlisi; aynı üniversiteden Kimya Mühendisi ve SFSU’da Finans ve Uluslararası İlişkiler üzerine M.B.A. yaparak 20 seneye yakın San Francisco şehrinde yaşadı. 2010'dan beri, içeriğini ve pedagojik yapısını kendi düzenlediği çizgi-roman teorisi, metodolojisi ve tarihçesi konularını içeren iki ders ve ayrıca ‘graphic novel’ hareketi içinde çizgi-romanın politik izdüşümlerini ve post-modern mitolojilerle bağlantılarını inceleyen bir ders ile birlikte -her biri üç kredili- üç ayrı çizgi-roman dersi vermekte; Türkiye’de akademi/üniversite seviyesinde Boğaziçi Üniversitesi çizgi-roman konusunda ders veren ilk ve tek üniversitedir. Bütün bunların üstüne, A.B.D.'de Bilişim ve İnternet Teknolojileri üzerine kurduğu danışmanlık mesleğini de sürdürmekte...


KAYRA KERİ KÜPÇÜ

Kayra Keri Küpçü, 1983’te İzmit’te doğdu. Şubat 2004’te açılan Frpnet Sitesinin sahibi ve aynı zamanda yöneticiliğini yapmakta. 2004 Ekim ayından beri de birkaç yayınevinde Fantastik Kurgu Danışmanlığı yapmaktadır.

1997 yılında başladığı rol yapma oyunları ile fantastik kurgu ve fantastik edebiyata da giriş yapan Keri, 2000 yılından beri mitoloji ve fantastik kurgu yazarlığı yapıyor.

2012 yılının Kasım ayında “Çizgilerin Gücü Adına” isimli çizgi film kitabı yayınlanmıştır. Yayınevleri, teknoloji ve oyun firmalarında yöneticilik de yapan Kayra Keri Küpçü şu anda Monster Notebook'ta Kurumsal İletişim Müdürü olarak çalışmaktadır.


GALİP DURSUN

1 Ekim 1980′de, İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı Bölümü’nden 2001 yılında mezun oldu. Teknoloji şirketlerinde tasarımcı ve yazılımcı olarak çalıştıktan sonra bu sektöre ara verip yazmaya yöneldi.
2003 yılında Yeraltı ve Alternatif edebiyatı odaklı Gölge Öykü Dergisi ile Kan Güncesi Alt-Kültür portalını kurdu. 15 sayı boyunca yayınlanan Gölge e-dergisine “Korku ve Gerilim” türlerinde yazar ve yayın yönetmeni olarak katıldı. Makale ve öyküleri çeşitli dergilerde yayınlanan Galip Dursun, katıldığı seminer ve panellerde korku sanatlarını farklı bir bakış açısı ile ele almaya özen gösterir.
Anadolu Korku Öyküleri dizisine Güzay’ın Bindilek Ağacı” ve “Oba” adlı öyküleriyle dahil oldu. Yabani Dergi için öyküler, çizgi roman senaryoları yazdı. 2017 başında Orkide Ünsur öncülüğünde 14 yazarın bir araya gelerek hazırladığı “Aşkın Karanlık Yüzü” öykü seçkisine “Güneş’in Talipleri” isimli öyküsüyle katıldı. 2016 yılında Pera Müzesi’nce hazırlanan Mario Prassinos Sergisi için sanatçının eserlerinden ilham alarak “Son Vapur” isimli öyküsünü yazdı.
İlk öykü kitabı “Pusova” 2016 yılında İthaki Yayınları etiketiyle raflarda yerini aldı.


SERKAN ÖZAY

Çocukluğundan beri Amerikan ekolü çizgi roman tarihi üstüne araştırmalar yapıyor.
1997 yılından başlayarak irili ufaklı birçok kuruluşta grafik tasarımcı ve illüstratör olarak görev aldı.
1998 ila 2003 yılları arasında kurduğu Battlorn adlı heavy metal grubunda elinde gitar o sahne senin, bu sahne benim kafa salladı.
2003 sonrasında bulabildiği tüm bilgisayar oyun şirketlerinde sanat yönetmenliği, oyun tasarımcılığı ve prodüktörlük yaptı.
2014 yılında alt kültüre dair tadımlık değil, doyumluk bilgiler paylaşan Kahramangiller'i kurdu. Sitede büyük bölümü çizgi roman kültürünü ele alan 100'den fazla analiz yazısı kaleme aldı, almaya da devam ediyor.
Ek olarak her an ışınlanacak gibi duran bir Star Trek hayranı ve özellikle süper kahraman temalı masaüstü rol yapma oyunlarında uzman bir oyun yöneticisi.
Son olarak; beyaz renkli british shorthair kedisine Emma Frost'tan esinlenerek Emma adını koydu.


NECMİ YALÇIN

1971 İzmir doğumlu. 1989-1991 yılları arasında Ankara’da çeşitli çizgi film şirketlerinde yardımcı animatör ve animatör olarak görev yaptı. Anadolu Üni. Güzel Sanatlar Fakültesi’nde grafik tasarım ve görsel sanatlar eğitimi aldı. Üniversite sonrası reklam ajanslarında illustratör, sanat yönetmeni ve yaratıcı yönetmen olarak ulusal ve uluslararası birçok markaya hizmet verdi, ödüller aldı. 2008 yılından itibaren kendi ofisinde reklam, sinema ve çizgi roman sektörüne yönelik çalışmalarını sürdürmektedir. Çocuklar için çizgi roman atölyeleri yapmakta ve Anima Okul’da eğitim vermektedir.


ÜMİT KİREÇÇİ


1972 yılında Almanya'da doğdu. 14 yaşında tiyatroya başladı. En sevdiği iş çocuklar için tiyatro oyunu yazmak ve sergilemek oldu. A.Ü. DTCF Tiyatro bölümü Dramatik Yazarlık Ana Sanat Dalı’nı “Çizgi Roman Senaryosu” teziyle tamamladı. 1996 yılında çizgi roman editörlüğü ve yazarlığı yaptı. 2006 yılında Çizgi Roman Okurları Platformu (ÇROP)’u kurdu. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde öğretim görevlisi oldu. “KELEBEK, Bir Başka Dünyanın Efsanesi” isimli çizgi romanını yazdı. Gazete, dergi, internet siteleri, çocuk dergilerinde çizgi roman incelemeleri ve araştırmaları yazıları kaleme alıyor. Yıllardır çocuklara tiyatro, drama, çizgi roman eğitmenliği yapıyor, onlar için yazmaya, eserler üretmeye devam ediyor. Bir de Barkan adlı oğluyla "öf ve pöf" diyerek uğraşıyor. 

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails