6 Ocak 2017 Cuma

Başkanlık İçin Yalanı ve Hileleri Seçin, Onu Seçin: LOKİ

Ümit Kireççi
...
Kırk yıl düşünsem aklıma Loki'nin çizgi romanının çizileceği gelmezdi ama olan oldu ve Marvel Comics yalanların ve hilelerin tanrısı Loki'ye 4 sayılık bir mini dizi çıkardı. Hem de bunu manidar bir şekilde Amerika'daki seçimlere denk getirdi. Tesadüf diyemeyeceğim bu rastlantıyla tam olarak okurlarına ne mesaj verdi ve bunun sonucu ne oldu bilmiyorum ama sonuçta Loki başkanlığa oynadı... Hem de bildiği tüm hilelerle ve yalanlarla...


İlk sayının kapağından da görüleceği üzere ortada bir inanç var ve "believe" sözcüğünün ortası "lie" yani yalan anlamına geliyor!

Biz yine de Loki'nin mitolojik kişiliğine ve çizgi roman geçmişine bakarak başlayalım işe:

Loki, İskandinav mitolojisinde yalan, hile ve kurnazlık kavramlarına karşılık gelen bir tanrı figürüdür. "Şeytan" kavramına sahip olmayan bu inanç sisteminde insanı hataya yönelten bir semboldür Loki. Üç çocuğu vardır. Bunlaın ilki kıyamet geldiğinde Thor'u öldürecek olan ve dünyanın etrafına dolanmış olan dev yılan Jormungandr'dır. Bir diğeri savaş tanrısının elini koparan ve kıyamet gününde onu öldürecek olan Fenrir'dir. Sonuncu da ölüler ülkesinin yöneticisi Hel'dir. Loki, mitolojideki birçok kötü olayın kurgulayıcısı olarak bilinir. Aynı zamanda da kılık değiştirme ustasıdır.


Loki, bir Marvel çizgi roman arakteri olarak ilk kez 1949 yılında yayınlanan Venus adlı çizgi roman dizisinin 6. sayısında görülmüştür. Daha sonra ise 1962 yılında Thor'un tek başına kendi dizisine ayrılacağı dizi olan Journey in to Mystery'nin 85. sayısında ortaya çıktı ve Marvel evreninin en kötü karakterleri arasında yerini aldı. O günden bu yana da çocuklarıyla da, yandaş yaratıklarıyla da dünyaya ve evrene dehşet saçmayı sürdürdü. 

"Son baktığımda anayasa inanç özgürlüğünü koruyordu"... "O halde özgür hissedin ve bizim dinimize katılın!"


Ve ama fakat ilginçtir ki Marvel Comics bu karakteri birden bire seçime katmaya karar verdi ve dört sayılık "Vote Loki"yi devreye sokuverdi. Yalanlar tanrısı Loki Başkanlığa oynadı... Birçok kişi de onu destekledi ve oy verdi... Sonra da... Sonrasını merak eden okusun... Ama şunu bilin ki aklı selim insanlar yalanlar, hileler ve kurnazlıklar tanrısını Başkan seçmedi...! 


Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails