20 Mayıs 2016 Cuma

ÇİZGİ ROMAN FİLMLERİNİN ALTIN ÇAĞI / ÇR Film Uyarlama Yarışması -2-

Daredevil Dizisi, Uyarlamalarda Bir Milat 

Seran Tosun
Süper kahramanları ve çizgi romanları seviyorsanız kesinlikle izlemeniz gereken dizinin Daredevil olduğunu düşünüyorum. Marvel çizgi romanlarından tanıdığımız kahramanımız Matt, Netflix sayesinde Charlie Cox ile hayat buldu ve kendini sevdirmeyi başararak en iyi diziler arasında yerini aldı.

Dizimizin ilk sezonunda Daredevil’ın arkaplandaki hikayesini öğreniyoruz ve yaşadığı şehir Hell’s Kitchen hakkında bilgi ediniyoruz. Hikaye olarak çizgi romanın çok dışına çıkmadığını düşünüyorum. Özellikle de başlangıç hikayesi konusunda. Matt’in küçükken geçirdiği kaza ve bunun sonucunda görme yeteniğini kaybetmesi fakat diğer duyularının artması tam çizgi roman havasında kesit kesit aktarılmış. Sonrasında da bu engel ile yaşamanın ona getirdiği acı ve zorluğu görüyoruz. Babasını kaybettikten sonra kendisi gibi kör olan Stick genç Matt'i eğitmeye başlıyor. İlk başta yaşadığı engelleri atlatan ve körlüğün aslında bir hediye olduğunu öğrenen Matt, sonradan babasının ölümünün acısı ve yaşadığı şehirdeki suç oranı nedeniyle kanunsuz bir kahramana dönüşüyor; katolik inancına rağmen içerisinde verdiği savaştan dolayı kendisine alışık olmadığımız bir kahraman. Adalet davasından vazgeçmeyip suçluları öldüresiye dövdükten sonra yaşadığı o suçluluk duygusu, hayatında hem gündüz avukat olarak hem de gece kahraman olarak gösterdiği çabalar, kahramanların da insanlar gibi kırılabilir olduğu imajını yansıtan yapısı ve kendi içindeki şeytanla verdiği savaş harika yansıtılmış diyebilirim. Dizideki her şey mantık çerçevesinde ilerliyor, izlerken kopmuyorsunuz. İlk bölümler biraz sıksa da sonrasındaki etkileyici karanlık havası ile görebileceğiniz en iyi Marvel yapımlarından biri olduğuna siz de hak vereceksiniz. Özellikle de uzun ve harika dövüş sahnelerine bayılacaksınız. Sezonun ana karakterlerinden biri olan Wilson Fisk, yani Kingpin, uzun zaman sonra bize kötü bir adamın nasıl olduğunu gösteriyor. Hem Fisk hem de Murdock'ta bir Hell's Kitchen sevgisi görüyoruz, ikisi de bu şehri düzeltmek için savaş veriyorlar. Fakat bu iyi bakış açıları birbirleriyle çakışıyor ve bunu Marvel & Netflix işbirliği sayesinde mükemmel işlemişler. Ayrıca Daredevil'in kostümüne bayıldığımı söylemeden de geçemeyeceğim, ne kadar çoğu insan sevmemiş olsa da! Çizgi romandaki halinden farklı tasarlamışlar, fakat dizideki karanlık hava ve Matt'in karakterini bu kostümün çok iyi yansıttığını düşünüyorum. Uzun lafın kısası dizinin ilk sezonunda mükemmel karakterler ve oyunculuklar ile karşılaştım. Ayrıca bir süper kahraman dizisine göre efsane bir kurgusu var. Şu ana kadar yapılan çizgi roman uyarlamaları arasına adını altın harflerle yazdıracakmış gibi duruyor.

İlk sezonda "Hell's Kitchen Şeytanı"nın yavaş adımlarda olan gelişimini görmüştük. İkinci sezonumuza gelirsek eğer bu sezon daha çok kan ve daha çok aksiyon gördük! Artık öyle kolayca dayak yiyen biri değil, sağlam bir dövüşçü olmuş Daredevil. İlk sezondaki normal yaşantısından kopmuş, iyice Daredevil olmuş bir karakter var karşımızda. Önceden Daredevil karakterini bir kaçış yolu olarak kullanıyordu Matt, fakat şimdi artık ben buyum diye zorla benimsiyor sanki. Kahraman karakteri ağır basmış, içinde yaşadığı bu çatışma daha çok ön plana çıkmış. Ve hapsi boylayan Fisk'in ardından şehirdeki yeni tehlikeli çetenin belli olmadığı bir sezon. Punisher ve Elektra karakterlerinin gelişi ile kurgudaki konu bolluğu güzel bir denge ile sağlanmış. Ancak bu sefer birçok soru cevapsız kalmış sanki, konuların çabucak geçiştirildiğini düşünüyorum. Sahneler, çekim ve efekt kalitesi ne kadar harika olsa da Fisk'in boşluğundan faydalanan bu gizemli çetemiz mesela, bence yaratılan beklentiyi çok iyi karşılayamadı. Peki tek sezona iki karakter birden eklemek? Biraz kumar gibi geldi bana. Jon Bernthal ve Elodie Yung oyunculukları ile çok sırıtmamışlar, ikisinin de Daredevil ile olan etkileşimleri tam çizgi roman havasında, haklarını yememek lazım. Fakat karakterlerimiz biraz zayıf kalmış. O yüzden bu karakterler ile ayrı bir dizi daha oluşturulabilir diye düşünüyorum, hatta Flash, Arrow, Supergirl gibi diziler arasında karakterler belirebilir, eş zamanlı giden diziler oluşturulabilir. Böylece karakterlere daha geniş açıdan değinilebilir, böyle sıkıştırmak ve zayıf bırakmak zorunda kalmazlar. Bu açıdan dolayı Daredevil'in harika bir zemin oluşturduğunu düşünüyorum, çünkü görünüşe bakılırsa Marvel ve Netflix harika bir iş çıkarmışlar. Matt'in dostları Karen ve Foggy'e el atayım bir de. Karen bence Arrow'un hanımları Felicity ve Laurel gibi bıkkınlık yaratıyor, bu etkisiz kadınların dizinin merkezinde olması boğuyor biraz. Foggy’e gelirsek ilk sezondaki halini aratmıyor, tam bir dost kendisi, Matt açısından endişeleri artmakta.

İlk sezon bana göre giriş, ikinci sezon da gelişme gibiydi, ilerki sezon da sanki sonuç olacak. Ama harika bir kurgu çıkaran dizi ekibinden bahsediyoruz, tam tersine bizi şaşırtabilirler. Özellikle de aksiyon ve dövüş sahneleri?! Dizi ekibi gerçekten harika. Uzun lafın kısası Daredevil kesinlikle gelmiş geçmiş en iyi çizgi roman uyarlaması yapımlardan biri. Dizinin derin konusu ve karakterlerinin şu an vizyonda olan çoğu yapıma taş çıkaracak nitelikte olduğunu düşünüyorum. Hala başlamadıysanız kesinlikle izlemeniz gerek!

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails