20 Ocak 2016 Çarşamba

DC Comics'den"BLOODLINES" Geri Dönüyor

Ümit Kireççi
...
DC Comics Nisan 2016 tarihinde uzun zaman önce kenara koyduğu Bloodlines hikayesini tekrardan okurların beğenisine sunuyor.  "HOSTILE TAKEOVER" adını taşıyan ilk sayının yazarı J. T. Krul, çizeri V. Ken Marion, kapak çizeri Jill Thompson. Başkalarını bilmem ama ben  bu habere çok sevindim.

26 Ocak 2007 tarihinde aşağıdaki yazıyı kaleme almışım. Merak edenler hayli amatör bir dilden yeterince bilgi edinebilirler:

DC’den 23 sayılık bir BLOODLINES ANNUAL serisi (1993). Her yıl olduğu gibi birçok derginin yıllıklarında süren tam takım bir öykü. 23 sayılık yıllık hikayesine ek olarak 2 sayılık BLOODBATH bitiş öyküsüyle toplam 25 sayı…

BULUŞ: 
Uzaydan gelen bir grup Ejderha tipli yaratık (isimleri AngonGemirGlonthLissickPritorRagnorakVenev ve Slodd)  insanları öldürmeye başlar. Ancak kurbanlarının arasında ağızlarını değdirdikleri fakat öldüremedikleri insanlar da olur ve onlar “süper güç” edinirler.

Yıllıklarda (annual) 23 sayıda 23 yeni kahraman yaratır bu yolla DC Comics. Daha sonra genel istek üzerine 5 kahramanın 4’er sayılık serileri basılır. Hitman en uzun soluklu kahraman olur bu grupta. Bazıları 4 sayıyı aşsalar da fazla uzun ömürlü olamazlar.

Yorumlar:
İlginçtir, bir çok çizgi roman sitesinde, öykünün başlangıç noktası ve ilerleyişi Sigorney Weaver’lı “Ailens” serisine benzetilmiş. Buna ek olarak bazı yaratılan kahramanlar da Marvel’ın kahramanlarının imitasyonları olarak eleştirilmiş.


ÖYKÜ:     
Lobo ve L.E.G.I.O.N. grubu uzay korsanlarını takip ederken yumurta şekilli bir uzay gemisinin içine girerler. Mücadele sırasında yumurtanın kontrolleri bozulur ve yumurta dünyaya düşer.
Bundan sonrasında Ejderha benzeri uzaylılar ortalığa yayılırlar. Dış görünüşlerini değiştirerek insansal da görünebilen yaratıklar yüzlerce insan öldürürler. İnsanları dillerinin ucundaki dişlerle enselerinden ısırarak öldüren yaratıklar bir tür özü çeker, bir yerlerde biriktirirler.

Kahramanlar önce dünyada, sonra uzayda, en son yine dünyada mücadele eder, savaşı kazanırlar.

SAYILAR, KAHRAMANLAR, ÖZETLER: 
LOBO ANNUAL 1
Uzay korsanlarını kovalayan LEGION ve Lobo yumurta şeklindeki uzay gemisine girerler. Çarpışma sırasında Ejderler uyanır ve her iki tarafın mürettebatını parçalara ayırırlar. Bu çatışmada Ejderlerin gemisi hasar alır ve dünyaya düşmek üzere rotaya girer. LEGION ekibinden LAYLA, ölümden döner ve yaralanmaz derili bir insana dönüşür.

THE MAN of STEEL 2 
  
Öldürdükleri insanların kılıklarına bürünen Ejderler Metropolis yakınlarına düşerler. Superman’in ölümünden sonra boşluğu doldurmak üzere ortaya çıkan herolardan biri olan STEEL onlarla ilk şok savaşı yapar.
Bu öyküde EDGE adlı genç her yanından cam, dikenli tel çıkan birine dönüşür. Tıpkı hırsız girmesin diye duvarların üzerine alınan önlem gibi.
BATMAN: SHADOW of THE BAT 1
Jan Pol’lü Batman ciddi bir sınav verir. Kurbanlarını adaya kaçırarak öldüren Ejderler Joe Public adlı maceraperest’i birilerinin enerjisini emebilen ve kullanabilen birine dönüştürürler.
FLASH 6 
Nick Kelly bir federal ajan. Bir organizasyona kimlik değiştirerek sızmış ve yakalanmıştır. Tam vurulacakken yaratıkların saldırısı gerçekleşir ve ARGUS doğmuş olur. Argus, karanlıkta görebilen ve gölgeler içinde görünmez olabilmektedir. Hemen de kostüm dizaynlar kendine! Flash,… Herhalde 10 sayfada 25 kare görünüyordur, saymadım.
NEW TITANS 9 
 ANİMA
Titans serisinin en tuhaf grup elemanlı serisi New Orleans bataklıklarında Ejderlerle ve onları tanrı sanan Voodocularla dövüşürler. Ejderlerin gözleri kapalı yok edebileceği grubun poposunu güç kazanarak  ANİMA adını alacak olan kız kurtarır (Ejderler aslında bu serideki herkesi öldürebilecek kadar güçlüler). Anima, adından da anlaşılacağı üzere üstün bir ruhla iletişim kurmuştur, onu çağırmaktadır.
SUPERMAN 5
Cyborg SUPERMAN’in Lex’den şüphelenerek yaptığı araştırma sırasında Lex dövüş antrenmanı yaptığı bir hanımı öldürür. Hatun çöplüğe atılır ve Ejderlerden en midesizi cesedinden lokmalar alır. Aslında ölü olmadığı anlaşılan kadın MYRIAD olarak ortaya çıkar. Dokunduğu kişilerin hafızasını ve kişiliğini kopyalayan ve kendisine ait bir kişiliği olmayan bir insana dönüşür ceset.

GREEN LANTERN 2 
Ejderler, genç bir çocuğu emerler. Kopan uzuvlarını tekrar uzatabilen birine dönüşür arkadaş. İşin tuhafı adam hemen kostüm falan yapar uçuk bir şekilde. Adı NİGHTBLADE. Infinite Crisis #7 öldürülmüş 
BATMAN 17 
BALLISTIC’in ilk çıkışı. Daha sonra “Deprem” öyküsünde tekrar görünüyor. Vurucu timde görevli olan polis memuru tüm ekip öldürülünce morgda dirilir. Dinozor derili birine dönüşmüştür. Jan Pol gene sahnede. Infinite Crisis #7 öldürülmüş.
JL INTERNATIONAL 4 
Klasik, “kılıcı çıkart kahraman ol” klişesinin kullanıldığı bir İngiltere öyküsü. JLEUROPA grubunun başından geçiyor ve ortaya LIONHEART çıkıyor.
ROBIN 2
Dört gençten oluşan hack çetesi mafya tarafından pusuya düşürülür ve ejderlerden biri de olaya bulaşır. İki hackerı ısırır. Biri bilgisayarın içinde yaşamaya başlar, diğeri, kız olan, RAZORSHARP adını alır. Özellikle kolları bir tür metale dönüşebilmektedir. Daha sonra PSYBA RATS adlı kendi serileri çıkar. Infinite Crisis #7 öldürülmüş

SUPERMAN in ACTION COMICS 5 
Kripton kökenli Superman’in öyküsü. Adam saf enerji. Bu sayıda ortaya LOOSE CANNON çıkıyor. Gerçek hayatta topal olana kadar polislik yapmış olan adam ısırılır. Geceleri Hulkvari bir yaratığa dönüşür. Duygu durumuna göre renk değiştirir.
LEGION of SUPER HEROES  
JAMM, gelecekteki bir “ölümden sonra dirilen” ve süper güçlere kavuşan “super dude”. Zihin güçleri mevcut.
GREEN ARROW 6 
Feci bir sayı. Vietnam gazisi biri sokakta yaşayan kör ve tek kollu biridir. Ejder ısırır, herif gençleşir ve tek kolu da enerji kancasına dönüşür. Isıları görmeye başlar. HOOK. 
DETECTIVE COMICS 6
Sıradan bir firma çalışanı ıstırılır. Görünmez adama dönüşür: GEIST. Jan Pol’un kendine mekanik eldiven yaptığı sayıya denk geliyor. Infinite Crisis #7 öldürülmüş

JLA 7 
Sokakta gördüğü kadına yardım eden adam, kılık değiştirmiş Ejderi evine alır ve tabii uf olur. TERROSMITH doğmuş olur. İstediği kişileri yaratığa dönüştürme gücüne sahiptir. JLA feci dayak yer Ejderlerden bu sayıda. TERROSMITH JLA 1’de öldü
ADVENTURES of SUPERMAN 5 
Ailesinde herkes süper güçlü olan kız çocuğu kendini “ısıttırmak” için Ejder arar amcasıyla. Bulur, ısırılır ve elektrikli kız SPARX’a dönüşür. SUPERBOY, olayın kahramanı. Bu sayıda yaratıcı Ejderler, hayır kurumu kurar, evsizleri toplar, yerler.
HAWKMAN 1
Ejderle kavga ve flashback… Joch, Kamboçya’da yaralanan bir zenci askerle köylü bir yerliden doğmadır. Ancak asker onu bebekken subayına vermiş, o da amerika’da büyümüştür. Sarhoş amcadan sürekli dayak yiyen asi bir genç olmuştur. Sevgilisi de onu terk eder ve ejderce ısırılınca da dönüşüme uğrayarak bütün öfkesini salar. Adı MONGREL olur. Özel bir kostüm tasarlamaz. Koca seri içinde karakter derinliği olan tek adamdır ve özel serisi çıkarılmayarak harcanmıştır. Hawkman serisinde ve BLOOD PACK grubunda okunabilir. Infinite Crisis #7 öldürülmüş

DEATHSTROKE 2
Andrew bir silah tasarımcısının oğludur ve ejderce ısırılır. GUNFIRE. Neyi tutsa patlayıcıya çevirebilen karakter. 
Hitman, kendi serisinde “1 milyon” annualinde geleceğe gidiyor, karşılaşıyordu. Gunfıre vuruluyor, önce ecza paketini, sonra dizini, ardından poposunu el bombasına dönüştürerek patlıyor ölüyordu orda.
ECLİPSO 1 
Muhteşem bir başka seriyle kesişme noktası. Eclipso’yu yok etmek isteyen bir grup güneş ışığı yaratacak bir laboratuvar kurarlar. Eclipso, Ejderlerden birini ele geçirerek laboratuarı yıkar. Bilim adamlarından biri kristal bedenli bir yaratığa dönüşür.PRISM adını alan tip enerjileri dönüştürme gücüne sahiptir. Eclipso 18’de öldü.
DEMON
Hitman’ın ortaya çıktığı sayı. Süper güçlüleri öldüren kiralık katil. Röntgen bakışları vardır.

LEGENDS of THE DARK KNIGHT
CARDİNAL SIN, Gemir tarafından ısırılınca ölüm ve yıkımı görme güçlerini elde eder. Ancak sapıtır ve bu sayıda adı Samaritan olan başka bir dinsel kaynaklı isimle dövüşür.

TEAM TITANS 1
Daha da feci bir Titans oluşumu. Anadolu efsanelerinden adını alan ve düşleri canlandırabilen bir kız çıkar ortaya: CHIMERA.
L.E.G.I.O.N. ’93 4 
Yedikleri haltı temizlemek zorunda kalan Lobo ve LEGION ekibi uzayda Ejderlerin daha önce yok ettikleri bir gezegene ulaşırlar. Uzay şamanı PAX bu sayıda ortaya çıkar. Gezegeni ve anne Ejderi yok ederler. Dünyaya yönelirler.
BLOODBATH 1
Ejderler meğerse insanlardan emdiklerini uzay gemisinde deeeev anası Ejderi diriltmek üzere biriktiriyorlarmış. Birikim tamamlanınca Ejderler kendilerini feda eder, ölürler ve Devasa Ejder gemiden çıkar. Kahramanların süper olanları güçlerini kaybederken, süpersizler hemen yenilirler. SUPERMAN bu sayılarda uzun saçlı olarak hayata dönmüştür. 
BLOODBATH 2
NEW BLOOD adıyla kamuda tanınmış olan yeni herolar bir araya gelerek Devanasını yavaşlatır, kahramanları kurtarırlar. Sonunda Devanası güneşe atılır, dünya parazitten kurtarılır.

Çok keyifli ve heyecanlı bir seriye yakışmayacak feci iki bölümlük final. 

KENDİ SERİSİNE KAVUŞANLAR: 
1. LOOSE CANNON

2. ARGUS

3. GUNFIRE

4. RAZORSHARP (PSYBARATS)

5. ANİMA

6. BLOOD PACK

7. HITMAN

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails