16 Aralık 2015 Çarşamba

“Ms. Marvel”: Büyük Güç Büyük Sorumluluk…

Ümit Kireççi
Arkabahçe Yayıncılık yıllar sonra Türkiye’de geçen “Yeniçeri” öyküsünün ardından bir başka Müslüman kadın karakterin çizgi romanını dilimize kazandırarak adeta kültürel kaynaşmanın ve hoşgörünün temsilcisi görevini sürdürüyor: Ms. Marvel
Yazan
G. Wıllow Wılson

Çizen
Adrıan Alphona

Çeviri
Burç Üner

Arka Bahçe Yayıncılık

Ms. Marvel, gerçek adıyla Kamala Khan, Pakistan kökenli, Müslüman bir Amerikan vatandaşı. 16 yaşında olup ergenlik/gençlik geçişinin her tür kafa karışıklığını bünyesinde barındıran genç kız aynı zamanda comics ve bilgisayar oyunu meraklısı bir geek olma özelliğine de sahip. Bunun yanı sıra aileden gelen Pakistan/islami kültürle batı kültürü arasındaki sıkışmışlığın dik başlı sorgulayıcısı konumunda kendisi.

İşte olay bu ya, bir partiye katılmak isteyen ama ailesinin “orada oğlanlar var gidemezsin” yasağıyla karşılaşan ve bu sebeple evden kaçmak zorunda kalan Kamala şehrin üzerine çöken gizemli sisten gelen etkiyle süper güçlere kavuşur. Belki de evde otursa evde güçlenecekken sokakta değişir. Bu da güçlerini gizlemesini zorunlu kılar. 

İçinde bulunduğu mikro toplumsal yapıya kendini kabul ettirmek isterken dışlanan ama buna rağmen onu dışlayan okul çevresini de içine alan bir “koruma” sorumluluğunu üstlenen Kamala bu sorumluluğu Kuar-ı kerimden almaktadır. Çizgi romanda biraz kısaltılarak verilmiş olsa da ayetin aslı şudur:

“İşte bundan dolayı İsrâiloğullarına şöyle yazmıştık: 'Bir cana kıymaya veya yeryüzünde fesat çıkarmaya karşılık olmaksızın kim bir kimseyi öldürürse bütün insanları öldürmüş gibi olur. Kim de bir canı kurtarırsa bütün insanların hayatım kurtarmış gibi olur.' Şüphesiz peygamberlerimiz onlara apaçık deliller getirdiler. Ama bundan sonra da onların çoğu yeryüzünde taşkınlık göstermektedirler.” (Maide, 5/32)

Bir de ben kısaltırsam: “Masum birini öldürürsen tüm insanlığı öldürmüş olursun, bir hayatı kurtarırsan tüm insanlığı kurtarmış olursun!”

Bu da bana artık içi boşalmış, tekrar edilmekten kulakları rahatsız eden ve marka değeri olmasa okunmayacağına inandığım Spider-Man (Örümcek Adam) sloganını hatırlattı. Ancak bu defa “sorumluluk” ve “büyük güç” misyonunu hatırlatan kutsal bir kitapken hatırlatılan kişi yayıneviyle aynı ismi taşıyan bir kahraman olmuştu. Hem liseliydi, hem kafası karışıktı, hem gelecek kaygısı taşıyordu, hem hayalleri vardı hem de kültürler arasında sıkışmışlığın dışında dışlanmış bir nerddü.  

Almanya’da doğmuş ve büyümüş biri olarak Kamala’nın yaşadıklarını çok yakından bildiğimi söyleyebilirim. Hangi kültüre ait olduğunu bilememek, uygulamada karşılaşılan zıtlıklarda karmaşa yaşamak, evin öğretisiyle içinde yaşanılan makro toplumsal yapının öğretilerinin çelişmesinin yarattığı sıkıntılar, kişinin kendi iradesiyle kalıpların kapışması arasında ezilmek v.s. “Bir yere ait olamama” hissinin nasıl da can sıkıcı olduğunu anlatmak çok zor. Yaşamak veya… Yaşamamak lazım.


Bu arada kalmışlığı ve sıkışmışlığı bilmeyen dile getiremez. Bilen, yaşayan birisi yazmış bu hikayeyi. Sonradan Müslümanlığı seçmiş olan yazar Gwendolyn Willow Wilson ismini ülkemizin yetiştirdiği en iyi çizerlerden biri M. K. Perker’le gerçekleştirdiği ödüllü işlerden hatırlıyoruz. Air ve Kahire çizgi romanlarını kaleme almış olan yazar 2012 yılından itibaren prestijli tüm çizgi roman ödüllerine de layık bulunmuş bir sanatçı olma onurunu yaşıyor.
Büyük olasılıkla Gerekli Şeyler Yayıncılık’ın bastığı “Infinity”yle yolu kesişecek olan güçleriyle Kamala Khan, Ms. Marvel, yavaş yavaş edindiği süper güçlerinin sınırlarını öğrenirken hayattaki yerini de saptayacak gibi görünüyor. Sonra ne olacak derseniz… Bilmiyorum. İlk defa önden giderek hikayeyi okumadım. Birlikte öğreneceğiz olacakları.

Başka…! Spoiler (ipucu) vermeden daha fazla yazmak mümkün değil görünüyor. Ama şunu tekrar edeyim: Örümcek Adam’ın tekrarlarından sıkıldıysanız farklı ve içeriği dolu dolu bir hikayeye başlamak için işte size fırsat. İki farklı kapak seçeneğiyle keyifli bir macera. Kaçırmayın!

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails