28 Aralık 2015 Pazartesi

Green Lantern "Yeniden Doğuş" Ek Bilgiler – 1 / Hikayenin Bilinmezleri

Ümit Kireççi
Green Lantern dediğin nedir ki? Uzaydaki 3600 sektörü koruyan bir tür polis gücü. Her polis biriminin bir yüzüğü ve bu yüzüğü şarj ederek evrenin en güçlü silahı haline dönüştüren bataryası mevuttur. Bir de onu kullanacak “irade” gücüyle “korkunun üstesinden gelebilme” becerisi. İşte bu DC Comics uzaylı polis gücünün destansı kahramanlık hikayesi, gelişimi, değişimi, ölümleri ve sürpriz maceraları şimdi Arkabahçe Yayıncılık etiketiyle Türkçemize kazandırıldı.

Green Lantern (Yeşil Fener) “Yeniden Doğuş” adıyla raflarda yerini alan ilk cilt son derece sürükleyici olmakla birlikte birçok anlaşılmazı da yanında taşıyor. Dizinin (corps olanının) ortaya çıkışı olan 1959 yılından bu yana tüm olanları belki de bilmek gerekmiyorsa da belli bir bilgi birikimi olmadan bu cildi anlamak çok zor olacaktır. Green Lantern hikayesini keyifle takip eden biri olarak kısa kısa bilgiler vermenin çok yerinde olacağına inandığımdan bir dizi yazıyla ayrıntıları tamamlamak istiyorum. Böylece zihinlerde soru işareti kalmazsa okur dostların her tür göndermeyi ve açıklamayı daha net anlamasına katkı sağlamış olurum diye düşünüyorum.  

Bilinmez 1.
Green Lantern deyince akla belki hemen; sinema filminin de etkisiyle; Hal Jordan gelecektir. Oysa bu eksik bir bilgidir. Hal Jordan’ın bağlı olduğu uzay polisi örgütlenmesi DC Comics sayfalarında 1959 yılı itibariyle görünmüştür. Güçleri “bilim” tabanlı olan bu örgtülenmenin aksine ilk Green Lantern Alan Scott’tur, kendisi 1940 yılında ortaya çıkmıştır ve gücü “büyü” tabanlıdır. Zaten onu da bu bilgileri de kısaca “Yeniden Doğuş” hikayesinde okuyacaksınız.

Bilinmez 2.
Parallax ve Hal Jordan’ın iç içe geçmişliği. “İrade” gücüyle çalışan güç yüzüklerinin neden sarıya karşı güçsüz olduğu, yüzüklerin yaratıcıları olan The Guardians of the Universe adlı mavi küçük adamların büyük sırrı, Batman’in Hal Jordan düşmanlığının sebebi, Sinestro’nun hem şimdiki hem de sonraki olaylardaki rolü… Konuşulacak çok konu var çok.

Bilinmez 3.
Final Night öyküsüyle tanrısal güçlere sahip Parallax-Hal Jordan’ın dünyayı kurtarışı.

Bilinmez 4.
Zero Hour hikayesi, DC evreninin geçirdiği değişim, Parallax-Hal Jordan’ın rolü, ölümü, Green Arrow’un bundaki etkisi… Oooof, of, çok yazı yazmak gerekecek.

Bilinmez 5.
The Spectre (Wrath of God) nasıl oldu da kendine Hal Jordan’ın bedenini seçti. Göze göz, dişe diş” gibi dini bir kuralın uygulayıcısı olan ve adaleti bu şekilde algılayarak suç işleyenleri işledikleri suça göre dehşetli yöntemlerle cezalandıran The Spectre Hal Jordan’la geçirdiği sürecin dizisinde neler olmuştu? Olaylar nasıl bu ayrılma noktasına gelmişti? Onlar da yazılacak.

Bilinmez 6.
Guy Gardner’ın Green Lantern olarak seçilmesi, sonra sarı yüzüğe geçişi, ardından onu da kaybedince bedneini silaha dönüştürebilen “Warrior” adlı karaktere dönüşmesi nasıl oldu? Bu da yazılacak.

Bilinmez 7.
Kyle Ryner nasıl oldu da tek Green Lantern kaldı. O süreçte ne oldu? Daha sonra “ION”a yani “The Torchbearer”a dönüşmesi ne demek oluyor? Onun bu evrendeki görevi nedir, sonrasında neler yapacak?

Bilinmez 8.
Black Hand adlı kötü adam bir güç yüzüğü çalmaya kalkışıyor ve sağ elini yitiyor. Bu öyküdeki yeri ne…? Daha doğrusu spoiler vermeden geçmişine bakarsak bu kişi kim ve neden inatla bu öyküde kendisine yer verilmiş?

Bilinmez 9.
Azıcık bile Green Lantern okuyanlar bilir ki The Guardians of the Universe adlı mavi küçük adamlar sadece adamdır yani aralarında kadın olmamıştır hiç. Bu öyküde var ama kadın olanları. Dahası hepsi tek tipken içlerinden birinin at kuyruğu vardır ve bunlar isimsiz varlıklarken içlerinden bir tanesinin adı vardır. Bunların kökeni hangi öykülerdir?

Bilinmez 10, 11, 12…
Daha da var satır aralarına sıkışmış olan. Aksilik olmazsa onları da yavaş yavaş konular içinde veya özel başlıklar halinde.

Herkese keyifli Green Lantern okumaları diliyorum.

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails