4 Aralık 2015 Cuma

‘Cimbom’un Çizgi Roman Mücadelesi

Kaynak - Milliyet

...

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Galatasaray A.Ş.’nin, Çanakkale Savaşı’nda şehit düşen Galatasaraylı Hasnun Galip’i de konu alan çizgi romanda sarı kırmızı renkler, kulübün logo, amblem ve markasını kullanan şirkete açtığı 35 milyar TL’lik tazminat davasını kısmen kabul eden mahkeme kararını bozdu.


Haksız rekabet
Galatasaray’ın her türlü marka, amblem, ad, unvan, logo, renk, slogan, işaret, imaj gibi tanıtım vasıtalarının kullanılması konusunda 19 Eylül 2000’den geçerli olmak üzere 30 yıllığına sözleşme imzalayan Galatasaray sportif’in, Mavi Medya aleyhine açtığı dava, İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme tarafından verilen kararda, davalı şirkette yapılan aramada satışa hazır halde üzerinde “Hasnun Galip ve Robensonlar, Galatasaray Destanı” yazılı, Galatasaray logosu ve renkleri bulunan 68 dergi bulunduğu belirtildi. 

Davalı şirketin eyleminin, haksız rekabet ve marka hakkına tecavüz oluşturduğuna hükmeden mahkeme, şirketi 15 bin 443 TL maddi, 5 bin TL manevi tazminata mahkûm etti. Temyiz edilen kararı Yargıtay 11. Hukuk Dairesi bozdu. Bozma kararında, kitabın Galatasaray Spor Kulübü’nün geçmişi ve kahramanlıklarından yola çıkılarak hazırlandığı ve piyasaya sunulduğu belirtildi. Daire ayrıca, eylemin marka hakkına tecavüz oluşturmadığı halde KHK uyarınca lisans bedeline hükmedilmesini de bozma gerekçesi yaptı.

Yerel mahkeme, Yargıtay’ın kararına direndi. Direnme kararında, taraftarların kulübe bağlılığından yararlanılmak suretiyle hasılat sağlanmasının hedeflendiği, bu suretle marka haklarına tecavüzün gerçekleştiği savunuldu. Karar, davalı şirket tarafından temyiz edildi. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, kararı bozdu. Karar uyarınca dava, yerel mahkemede yeniden görülecek. 

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails