6 Kasım 2015 Cuma

Wilson'ın Savaşı'na Bakalım Bakalım

Ümit Kireççi
...
Uzun zamandır daha çok bilgisayar oyunları üzerinden tanınan Deadpool'un türkçe basıldığını artık herkes biliyordur sanırım. Onu dilimize kazandıranın da JBC Yayıncılık olduğu da sanırım malumunuz. Bu geveze ve komik karakterin hikayelerinin dört gözle beklendiği ve ele geçirildiğinde çabucak okunarak tüketildiği de sosyal medya yazışmalarında hemen görülüyor. Ama belki de sabırla bekleme kısmı hoş olsa tüketme kısmı eksikleri beraberinde getiriyor gibi. Dikkatli okuyan herkes basılan albümlerin bir yerlere gönderme yaptığını fark etmiştir. Hal böyle olunca gönderme yapılan işleri bilmeden okumak birçok esprinin güme gitmesine de neden olacaktır.
Bu dizinin Wade Wilson'ın Savaşı da ünlü oyuncu Tom Hanks'in canlandırdığı Charlie Wilson'ın Savaşı filmine göndermeyi içeriyor.

Amerika'da 2010, Türkiye'de 2014 yılında okurla tanışan Wade Wilson'ın Savaşı cildinin yazarı Duane Swierczynski çizeri Jason Pearson - Dexter Vines ikilisidir. Bu ciltte (tanıtım yazısında aktarıyorum ben okumadım henüz) Deadpool güçlerini nasıl kazandığını anlatır gibi görünürken Amerika'nın çıkarlarını korumak için başka ülkelerde cinayetler işlediklerini itiraf ediyordur aslında. İşte bu "çıkarlarını koruma" konusu da hepten Charlie Wilson'ın Savaşı filminin ana konusunu oluşturmaktadır.


2007 yılında vizyona giren ve bir dönemin Texas Kongre üyesi olan Charlie Wilson'ın gerçek hayat öyküsünden uyarlanan sinema filminin yönetmeni Mike Nichols. "Film 65. Altın Küre Ödülleri'ne 5 dalda aday olmuştur.Tom Hanks En İyi Aktör-Müzikal/Komedi, Philip Seymour Hoffman En İyi Yardımcı Aktör, Julia Roberts ise En İyi Yardımcı Aktris dalında ödüle aday gösterilmişlerdir. Aaron Sorkin En İyi Senaryo dalında ödüle aday olurken filmde En İyi Sinema Filmi - Müzikal/Komedi dalında ödüle aday gösterilmiştir" (Vikipedia) Filmin yazarı amerikan hükumetinin icraatlarını yakından tanıyan ve bunu dizi filmi The West Wing'de de kaleme alan Aaron Sorkin.

Deadpool'un versiyonunu okuyanların bileceği üzere özellikle 1980'li yıllarda geçen bazı operasyonlardan ve Afganistan'tan bahsedilmesinin bir sebebi de işte bu filmdir. Çünkü Charlie Wilson Amerikan çıkarlarını korumak için gizli operasyonlar, silahlandırmalar gerçekleştirmiş, özellikle Sovyet Rusya'ya karşı çarpışan Afgan Mücahitlere para ve silah yardımı yapılmasını sağlamıştır.

Temsilciler Meclisi'nde 1973-1996 yılları arasında Demokrat Parti adına Teksas milletvekilliği görevini 12 dönem yürüten Charlie Wilson, 1933 doğumlu olup 2010 yılında vefat etmiştir. Hayatının bir dönemini konu alan film ise 2007 yılında çekilmiştir. Onun döneminde CIA başka ülkelerde en geniş kapsamlı operasyonlarını gerçekleştirmiş. Görüldüğü üzere Deadpool'ın bu albümündeki hikayenin alt yapısını bilmede göndermeleri anlamak gerçekten mümkün olmayabilir.

Ha, bir de bunun dışında Deadpool'la kesişen bir başka karakteristik yanı daha bulunuyor Charlie Wilson'ın o da çılgınlıkları ve pervasızlıkları:
"CHARLIE WILSON KİMDİR: Güzel kadınlara ve alkole tutkusuyla bilinen Teksaslı Kongre Üyesi Charlie Wilson "Good Time Charlie" lakabıyla tanınıyordu. 1980'li yılların başlarında Las Vegas ta kokain kullanan iki şov kızıyla basılınca politik kariyeri önemli hasar aldı. Bu skandaldan yakasını kurtarmayı başardıktan sonra CIA tarihin en geniş kapsamlı ve başarılı gizli operasyonunu gerçekleştirdi." (Kim Kimdir)

Deadpool geveze ve eğlenceli bir karakter olabilir ama hatırlatmak istiyorum, onun kurgusal hikayelerinin birçoğunu kaleme alan yazarlar maceralarını başka bir eser üzerine temellendiriyorlar. Böyle olunca da okurun Deadpool'dan tam anlamıyla keyif alabilmesi için önce gönderme yapılan eseri gözden geçirmesi gerekiyor. Charlie Wilson'ın Savaşı filmi kolay ulaşılabilir yapımlardan biri. İzledim ve yer yer keyif de aldım. Üşenmeyenlere önerim "hemen izleyin", üşenenlere de önerim "üşenmeyin" :) demek olacak.
... 

Dedim ya bu albümü okuyamadım daha. Gönül detaylı bir karşılaştırma yazısı yazısı yazmayı isterdi ama şimdilik kısmet değilmiş. Ama kaçmak yok, koşullar uygun olduğunda bu da yapılmalı. 

1 yorum:

Unknown dedi ki...

www.dizi33.com

Linkler

Related Posts with Thumbnails