13 Ekim 2015 Salı

Thor’da Vatansever, Milliyetçi Mafyatikler

Ümit Kireççi
Marvel Comics’in kahramanı Thor’u okumayan çizgi roman okuru kaldı mı bilmiyorum ama okumayan varsa da filmini izlemiş veya en kötü ihtimalle adını duymuştur diye düşünüyorum. İşte bu kahraman gün gelir tanrısal varlıklarla, gün gelir uzaylılarla, gün gelir üstün güçlü insanlarla savaşır veya vatansever, milliyetçi, mafyatik hırsızlarla işbirliği yaparak komünist döver.

Marvel Comics’in Thor’u okurlarla ilk kez journey in to Mystery dizisinin 1962 yılı 83. sayısında tanışmıştır. Bu pagan dönemi tanrısal varlığını çizgi romana uyarlayanlar Stan lee, kardeşi Larry Lieber ve jack Kirby olmuştur.

Bir belgeselde Stan Lee Thor’un yaratılma gerekçesini anlatırken DC Comics’ten esinlenerek rakipleri olmaya çalıştıklarını, Thor’un Wonder Woman’a karşılık gelmesi için yaratıldığını açıklamıştır. Sürece bakarsak bu plan hayli başarılı olmuştur diyebiliriz.

Thor, gel zaman git zaman farklı editörler, yazarlar ve çizerler tarafından ele alınmış, her defasında farklı yönlerde maceralar yaşamıştır. Kuzey mitolojisine bağlı kalınarak (eklemeler de yapılarak) üretilmiş hikayeler dönemleri, dünyada fazlaca zaman geçirdiği dönemler, uzayda yolculuk yaparak macera yaşadığı dönemler, her yöne gittiği dönemler, tanrısallığının sorgulandığı dönemler, kısa bağımsız maceralar dönemiler gibi dönemler hep bu sanatçıların değiştikleri aralıklarda ortaya çıkmıştır. Yine Thor’un dünyevi kişiliğinin değişmesi de peşi sıra hikayelerde farklılıklar yaşanmıştır hep.

Bu dönemler içinde belki de en dikkate değer dönem Walter Simonson’un yazıp çizdiği veya sadece yazdığı dönemdir. 1983-1987 yılları arasında yer alan bu dönem artık herkesçe onaylandığı üzere bir kült olma yolunda ilerlemektedir.

Thor’u 337. sayıda devralan, Simonson bu süreçteki hikayeyi adeta kendi kontrolüne alarak sıfırdan yaratmıştır. Thor içn yeni zırh uyduran, sakal uzattıran, onu kurbağaya dönüştüren ve at suratlı bir uzaylı olan Beta Ray Bill’i Thor evrenine katarak bir tür yeni Thor yaratan hep o olmuştur. Bu hikayede Kuzey mitolojisinin kıyamet mitini ele alan Simonson dünyadaki kahramanları da dahil ettiği son derece sürükleyici macerada sonsuz kışın ortaya çıkışını ve kıyamette büyük katkısı olan Surtur’un ateş kılıcını dövüşünü, Grendel’i ve mitolojide yer alan onlarca karakteri kullanırken Marvel Comics’in gedikli kötü adamlarından Executioner efsanevi ölüm sahnesini de çizmiş hafızalara kazımıştır. 1986 yılı Mayısında son kez çizim yapan sanatçı görevi Sal Buscema’ya devretmiş, bu dizide 1987 Ağustosuna kadar yazarlığa devam etmiştir.

Thor’un bu dönemini okumamış olanların büyük kayıp yaşadığını altını çizerek belirtmek isterim. 

Ama biz gelelim yazının başlığında yer alan gülünç, ironik ve trajik duruma.

Tarihler 1985 Ağustosunu gösterirken o ay çıkan 358. sayı ana hikayede hayli önemli bir dönemece ev sahipliği yaptığı gibi saçma bir gerçekliği de tokat gibi yüzümüze vuruyordu.
Bu sayıda Thor büyü güçleri olan Lorelei tarafından pasifize ediliyor, onu sarhoşu yapıyor olaylara müdahaleden uzak tutuyordu. Bu arada sevgilisi leydi Sif’le Beta Ray Bill dünyada onu arıyorlardı.


Bu sırada kendilerine GLF (Green Liberation Front) adını vermiş olan eski askerlerden kurulan gizli bir teşkilat kimliği belirsiz birinin verdiği süper zırhları kuşanmış, merkez bankası altın rezervlerini soyma hazırlığına girişmişlerdir.

Sonunda zamanı gelir, Thor zihnini etkisi altına alan büyüyle mücadele ederken GLF elemanları bankaya ışınlanarak girer soyguna başlarlar. Ve tabii bekleneceği üzere Beta Ray Bill olaya müdahale ederek soygunu engellemek üzere saldırıya geçer. GLF elemanları bu düşmanla mücadele edemezler. Böylece kendilerinden iri ve donanımlı zırha sahip liderleri ortaya çıkıverir. Beta Ray Bill son derece müşkül duruma düşer. Ancak GLF’nin zırhlarını yapan bilim adamı imana gelerek liderin üzerindeki zırhı yok edince altından başka bir zırh çıkar: Crimson Dynamo!

Zaten mücadele sırasında “Kapitalizmin bütün uşaklarını yok edeceğim” diyerek kendini ele vermiş, GLF elemanlarını şüpheye düşürmüş olan komünist Crimson Dynamo’nun bu ani sürprizi mücadelede güç dengesinin değişmesine sebep olmuştur.

Bugün Marvel Wikia’nın Thor’un 358. Sayısını tanıtmak için hazırladığı sayfanın tepesinde yer alan veciz cümle de böylece sarf edilmiş olur: “We may be thieves, robbers, and criminals! But, by Heaven, we're American thieves, robbers, and criminals! – Belki hırsız, soyguncu ve suçlularız ama Tanrı şahit biz Amerikan hırsızları, soyguncuları ve suçlularıyız…!

Böylece gaza gelen GLF elemanları hiç duraklamadan komünist Crimson Dynamo’ya saldırıverirler. Zorda kalan Crimson Dynamo ışınlanarak kaçmak zorunda kalır ve bundan sonra bir tiyatro oynanır.

GLF elemanlarının üzerindeki zırhın yok etme anahtarını elde eden Beta Ray Bill özünde hırsız ve suçlu olan elemanlara döner ve “Siz ne güzel adamlarsınız, haydi size beş dakika veriyorum, kaçın zırhlardan kurtulun, sonra düğmeye basarak zırhları yok edeceğim, haaa!” de ve hırsız sürüsünü serbest bırakır. GLF elemanları da öyle vatansever havadadırlar ki Beta Ray Bill’i asker selamıyla selamlar “At suratlı bir uzaylı vatanımızı koruyorsa bazı şeyleri düşünmenin tam zamanıdır” der uçar giderler.


Nasıl da ilginç, gerçek dışı bir hikaye bu böyle. Mafyatik suçlular milliyetçi ve vatansever görünüp suçlarından arınıyorlar, komünist dövdükleri için adalet onların yakasını bırakıyor, adamlar rahatça özgürlüğün tadını çıkarıyorlar. “Demek ki,…” dedirtiyor Thor’un bu hikayesi “… ortada solcu varsa eğer kalan herkes bir anda eşit görülüp linçe katılabilir!”. Adalet de kısa bir süreliğine başka yöne bakabilir. Veya intihar bombacılarıyla anlaşır... Bu da bir diğer yazının konusu olur: Suicide Squad!

Kaynak – THOR 358, 1985 (ve tüm dizi)

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails