9 Ekim 2015 Cuma

Japonlar "Manga Nobel"i Vermiş

Tarihler 22 Mayıs 2007'yi gösterdiğinde Japoya ilginç bir hamle yaparak Japon olmayan manga çizerlerini ödüllendirmek üzere Manga'ya özel Nobel ödülü vereceğini açıklamış. Ve o sene içerisinde vermiş de. Ancak sonradan bu uygulamanın devamı gelmemiş gibi görünüyor...
Bununla birlikte Young Jump Yayın evi IG Nobel Prizes adıyla Nobel ödüllerinin tarihçesini anlatan iki bölümlük bir manga basmıştır.  



Kaynak - http://www.anime.gen.tr/haberdetay.php?id=601
...
Japonya Büyükelçiliğinin Duyurusu
Japonya Hükümeti “Uluslararası Manga Ödülü” Vereceğini Açıkladı


Japonya’nın popüler kültürünün, kültürel diplomasiye uyarlanmasında yeni bir adım atılarak, yurt dışında manga – çizgi roman ve çizgi film – kültürünün yayılmasına katkıda bulunan manga çizerlerini ortaya çıkarmak amacıyla “Uluslararası Manga Ödülü” (International MANGA Award) oluşturulmasına karar verildi ve “1. Uluslararası Manga Ödülü Yürütme Kurulu” teşkil edildi.

Başvuracak eserler arasından en başarılı esere “Uluslararası Manga Ödülü”, diğer 3 esere de “Uluslararası Manga Teşvik Ödülü” verilecek olup, her birine berat ve kupa takdim edilecektir. Ayrıca, Japonya Tanıtma Vakfı (Japan Foundation) kazananları, ödül törenini de kapsayacak şekilde 10 günlük bir program dahilinde Japonya’ya davet edecek ve Japon manga çizerleri ile görüşme, yayınevlerini ziyaret etme fırsatı sunacaktır.

Ödül alacak eserlerin belirlenmesi için jüri değerlendirmesi 22 Haziran 2007’de gerçekleştirilecek olup, ödül töreni 2 Temmuz 2007’de yapılacaktır.

Şimdiye kadar yurt dışında şubesi bulunan yayınevleri vasıtasıyla başvuru yapılabiliyordu ama mümkün olduğunca çok sayıda başvuru toplanması amacıyla bireysel olarak da başvuru yapılabilmesine karar verildi. Halihazırda yapılmış eseri bulunanların katılımının sağlanması arzu edilmektedir.

Uygun eseri bulunan ve başvurmak isteyenler Japonya Büyükelçiliği, Kültür Ataşeliği’ne danışabilirler.




Milliyet Gazetesindeki Haber

Japonlar 'Manga Nobeli' verecek


Kendisi de sıkı bir manga okuru olan Japon Dışişleri Bakanı Taro Aso, düzenlediği basın toplantısında, hükümetin "Uluslararası Manga Ödülü" oluşturduğunu, böylece yurt dışındaki çizerlerin Japon kültürünü daha iyi bir anlayışla yansıtabileceklerini söyledi. Aso, Nobel ödülü gibi bir şey oluşturmak istediklerini belirtti.

Aso, pop kültürün gücünü anlatırken de, eskiden Japonya’nın düşmanı olan ABD’nin, "Temel Reis" çizgi filminin de dahil olduğu pop kültürüyle Japonların kalbini nasıl kazandığını hatırlattı.

Uluslararası Manga Ödülü için, Japon manga çizerlerinden oluşacak bir ekip temmuz ayında kazananları belirleyecek. Kazananlar, Japonya’ya 10 günlük bir seyahat hakkıyla burada Japon manga sanatçıları ve yayıncılarıyla bir araya gelme şansı yakalayacak.
 

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails