10 Temmuz 2015 Cuma

ÇROP 8 Yaşında Otuz Üçüncü Yazı: Sighma

İlhan KEZER

SIGHMA

Cehalet, çekingenlikten beslenir.
Hoz Comics tarafından 2012 yılında İtalyan Bonelli ekolünden dilimize kazandırdığı tek sayılık hikâyelerden oluşan kitaplardan biride SIGHMA’ydı.


Bilim kurgunun alt türlerinden olan ve genellikle sistem eleştirisi üzerinden otoriter-totaliter yapıları anlatan Distopya türünde ki bu çizgi romanda, hafızasını silinmiş bir şekilde şehrin bariyerlerin hemen dışında uyanan isminin sonradan Victor olduğunu öğrendiğimiz kahramanın peşinden bir sistem tarafından yönetilen şehrin sokaklarında ve katlarında sistemi tanırken Victor’un asıl kimliğinin peşinden maceralara adım atıyoruz.
Yaratılan dünya ve sistemi tanımaya çalışırsak

 - 12 kattan oluşan yapı dış dünyayla tamamen kopuk bir şekilde sürdürülüyor. Çok eskiden yaşanan ve kimsenin hakkında fikir sahibi olamadığı, dünyayı vuran bir felaketten sonra kurulan yapının amacı hakkında bir bilgi sahibi olamıyoruz.
   
- Yapının amacının hikâyede verilmemesi nedeniyle, yapıdaki katlar üstünkörü bir şekilde sadece arka plan olarak kullanılıyor.

- Decrid denilen insan beynine yerleştirilen mikroçip sayesinde herkesin hafızası kontrol edilebiliyor, sisteme sorun çıkaranlar bu şekilde sıfırlanıp başka katlarda yerleştirilmiş hafızalarıyla yaşamlarına devam ediyorlar. Decrid insan merakının sonsuzluğu için güzel bir çözüm olup, bireylerin bariyer dışını merak ve keşif duygusunun hiç gelişmemesini sağlayarak hikayeyi yapı içine hapsediyor.

Katlara yerleştirme, DNA özellikleri ve 5 yaşına gelip mikroçip takılmadan önce gösterdikleri gelişime göre dağıtım yapılıyor. En üst seviyede ki tanrı yerine geçen kişinin seçimini hikayede gördüğümüzde pekte tatmin olamıyoruz.   

Sisteme karşı gelen grup bu seçimlerin yanlışlığı sonucun da ortaya çıkıyor. Bir de deliler, dahiler ve iflah olmazlar yapı dışında hapishane denilen ayrı bir binaya konuluyor.

- İnsanların suç eğilimi 4. katta oluşturulan sex,uyuşturucu,kumar ve içkinin serbest olduğu katta önlenmeye çalışılıyor. Suçun böyle basit ve dört nedene indirgenmesi kitaba yakışmamış.

Zaman kavramı olarak Zehn kullanılmış ama ilk geçen yerde hemen kaç güne denk geldiği söylenip konu içinde öğrenme dürtüsünü yok ettiğinden kullanılmasa da olurdu.

Ön sözde esinlenilen distopya, polisiye ve bilim kurgu filmleriyle, kitaplarıyla nasıl bir atmosfer yakalamaya çalışıldığını görüp bu küçük ayrıntıları görmezden gelirsek, kitabın macera ve polisiye atmosferi bilim kurgu arka planıyla okumaya değer. Kahramanın kimlik arayışı sırasında kişiliğiyle ilgili öğrendikleri sonucu yaşadığı iç çatışma, diğer karakterlerle etkileşimi 286 sayfalık kitapta iyi işlenmiş durumda. Türü sevenler ve çizgi roman okurları için tavsiye edilir.     

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails