13 Temmuz 2015 Pazartesi

ÇROP 8 Yaşında Otuz Beşinci Yazı: İstanbul Odyssey

Ruslan Şamil
---
Şüphesiz her insan kafasında türlü senaryolar oluşturur, olmadık hikayeler türetir ve bunların bir gün edebiyat veya sinema dünyasına damga vuracağını hayal eder. Hikayeyi oluşturma süreci ise kişi için en zor dönemdir. Doğu Yürür de çizmek istediği çizgi romanı için yaşadığı hikaye arama süreci kaleme dökerek bize sunuyor. Asıl hikayeden ziyade "hikaye oluşturma" hikayesini çiziyor.

Yazarlığını ve çizerliğini Doğu Yürür'ün yaptığı İstanbul Odyssey 2014'ün Aralık ayında Arkabahçe tarafından basılmıştır. Dürüst olmak gerekirse elime aldığım ilk an bende sıradan bir karikatür dergisi imajı oluştursa da okumaya devam ettikçe İstanbul Odyssey'nin beyin yakan hikayesi yavaş yavaş beni gülümsetti. Gerçek ile hayalin iç içe geçtiği, bir kare sonrasının tahmin edilemez olduğu, dört bir yandan tanıdık yüzlerin ve kötü adamların çıktığı ve bir solukta okunan bir çizgi roman ancak bu kadar eğlenceli olabilirdi.

Çizgi romanın konusuna geçecek olursak, bir akşam evinde oturup çizimlerle meşgul olan Doğu'ya arkadaşlarından bir telefon gelir. Artık iyice sıkıldığından biraz dışarı çıkmanın kendisine iyi geleceğini düşünerek dışarı çıkma teklifini kabul eder. Arkadaşlarıyla buluşup onlardan yeni fikirler alır. Dönüş yolunda arka sokakların birinde, kendilerine kuru yemişçi diyen 2 kişiyle karşılaşır Doğu. Bunlar milletin parasını gasp eden ve karşılığında zorla kuru yemiş veren kimselerdir. Kahramanımız da bu kişilerden nasibini alır. Cebindeki son parasını kaptırmanın yanında bir de ne olduğu tanımlanamayan bir lokum yemek zorunda kalır.

Bu andan itibaren kahramanımızın tüm dünyası şaşar. Olmadık zamanda çıkan geyiğe binmiş boynuzlu bir adam, yürüyen saldırgan bir ağaç adam, cepçilik, yankesicilik, kapkaççılık, muslukçuluk, dilencilik yapan ve Sayko adında bir adamın yönettiği bir çete... Doğu kendisini kurtarmak için Sayko ile karşı karşıya gelecektir.

Dostumuz, Sayko ile giriştiği amansız mücadeleden galip çıkacak ve evine sağ salim bir şekilde dönebilecek midir? Burayı okuyarak öğrenmeniz gerektiğini belirterek özellikle lokuma dikkat etmeniz uyarısında bulunmak istiyorum. Zira bu tuhaf macera bu lokumla başlamıştır ve hikayenin sonunda lokumun gizemi de çözülecektir. 


Ana hikayenin yanında sizi iki mini hikaye daha beklemektedir. Kohaku isimli bir koi balığının intikam serüveni ve "Sanat Güneşi"nin ortadan kayboluş hikayesi de okunmaya değerdir. Son olarak değinmek gerekir ki İstanbul Odyssey bağımsız çizgi romanın Türkiye'deki ilk örneklerinden biri olarak gösterilmektedir. Bu bakımdan bana göre her koleksiyoncunun rafında bulunması gereken bir eserdir.

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails