23 Temmuz 2015 Perşembe

ÇROP 8 Yaşında Kırk İkinci Yazı: Death of the Family

Umut Çabuk
...
Joker için belki de tüm çizgi roman evrenlerinde yaratılmış en kült “kötü” karakter diyebiliriz. Zaten Batman’i sadece DC Comics içerisinde değil tüm “comics” aleminden ayıran şey; ana karakteriyle birlikte özellikle hikaye ve atmosferiyle “modern dönem” ile süregelen rakiplerinin sert ve gerçekçi yansıtılması.

DC Comics, Yeni 52 adı altında tüm serilerini sil baştan ele alırken geçmişteki bazı kırılma anlarını es geçmeden hatta doğru referans alarak başarılı göndermelerle süslemeyi başarıyor. Joker’in ilk kez sahneye çıktığı The Man Who Laughs’ dan finalindeki son üç panele dair bir sürü spekülasyon üretilen The Killing Joke’a kadar bir sürü referans içeriyor. Hatta ilginç bir şekilde “one shot” bir hikaye olmasına rağmen seri devamlılığına Barbara Gordon’u Batgirl’den Oracle olmaya terfi ettirmiş bir eserdir The Killing Joke. Ailenin Ölümü buradan referans alsa da Barbara’yı Batgirl olarak görüyoruz.

Batmansever bizler için bu tarz nüanslar başlı başlına hikayeyi sevmemiz için yeterliyken Joker’in bir adım öne çıkıp Batman’in elini kolunu bağladığı hikaye yapısı aynı ölçüde hızlı ve dinamik bir şekilde ilerliyor. Yukarıda örneğini verdiğim eserler Batman-Joker arasındaki ilişkiyi kendi perspektiflerinden farklı şekillerde irdelese de harika bir yazar olduğunu düşündüğüm Scott Snyder olayı Christopher Nolan’ın efsanevi The Dark Knight’ı misali tamamen Joker etrafında konumlandırıp hikayenin yıldızını Joker yaptığı için eser bana kalırsa diğerlerinden bir adım öne çıkıyor.

Çizgi roman dünyasındaki sadece kötülük yapmış olmak için kötülük yapmak düsturuyla ilerleyen hikaye yapısından farklı olarak Joker bu sefer Batman için kendi mantığıyla bir şeyler yapmaya çalışıyor. Bunun için Harley Quinn dahil herkesi kullanıyor ve sanki bir Brian Azzarello hikayesiymiş gibi elini kana buluyor.

Özellikle finaldeki yemek masası sahnesi Joker’in diyaloglarıyla oldukça başarılıyken hiç kimseye zarar gelmemesi fikri biraz yumuşak bir bitiş olmuş. Herkesin olaydan etkilenip içine kapanması oldukça duygusalken Joker’in bu tarz bir ekstra affedici “şaka” yapması bana biraz hikayeyi daha sert sonlandıramadan kaçırılmış bir fırsat gibi geldi.


JBC Yayıncılığın araya uzun mesafeler koyarak sürdürdüğü yayıncılığına rağmen her zaman söylediğim gibi Batman’i Türkçe okumak isteyip koleksiyon yapmak isteyen bizler için gerçekten JBC’nin bu karakteri üstlenmesi başımıza gelen en güzel şeylerden biri. Mutlaka koleksiyonunuza ekleyin.

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails