1 Haziran 2015 Pazartesi

Enis Temizel'den Comics ve Manga Dersleri

Enis Temizel yorumuyla ölümsüz sanat eseri karakteri olmaya hak kazanan "Manisa Tarzanı"nın 31 Mayıs tarihi ölüm yıl dönümüydü. Doğa aşığı, aktivist, gerçek hayatında da kahraman olan nam-ı diğer Ahmet Bedevi'yi rahmetle anıyoruz. 
Bu bahaneyle de Enis Temizel'in "comics" ve "manga" dersi verdiğini duyurmuş olalım:  
Fantastik çizim eğitimi kursumuz,ağırlıklı olarak çizgi-roman olmak üzere;bilgisayar oyunları ve sinemada da kullanılan fantastik karakter,obje ve mekanların yaratılmasını öğretmeyi amaçlamaktadır.

Çok geniş bir perspektifte,Türkiye’de daha önce yapılmamış bir formatta uygulamalar yapmayı amaçlıyoruz. Bu amaçla Japon-manga,Fransız band desine ve Amerikan super-hero tarzı çizgi-roman tasarımları için çizim teknikleri öğretilecektir.
Dersler üniversitelerin güzel sanatlar bölümüne girmeyi amaçlayan öğrencilerin yanında,güzel sanatlar geçmişi olmayan ve bu konuda üstün yeteneği olmayan tüm meslek gruplarından öğrencilere de açıktır.Her öğrencinin kurstaki hedefine göre gruplandırma yapılacaktır.

Ayrıca kursumuzda, öğrencilerin geleneksel güzel sanatlar yeteneklerinin , dijital ortamda renklendirme amaçlı olarak ta kullanmaları ve oluşturulan görselleri çizgi-roman, film ve bilgisayar oyunlarında kullanılabilecek tasarımlar haline getirmeleri sağlanacaktır.
1. AŞAMA:
A -Fantastik tasarım tarihinin ve teorisinin anlatımı.Çizgi-romanlardan ve filmlerden örnekler.
B -Canlı çizim (life-drawing)teknikleri.Karakter,obje ve mekan çizim çalışmaları.
C -Klasik canlı çizim tekniğiyle oluşturulan çizimleri fantastik çizimler haline dönüştürme ve grafiksel çizim uygulamaları.


2. AŞAMA

A -İllustrasyon ve Kompozisyon bilgisinin verilmesi. Fantastik çizimleri konsept illustrasyonları haline getirme .
B - Fantastik tasarımlar için senaryo yazım teknikleri ve ardışık karelerle hikayeyi anlatma uygulamaları(story-board).
C - Orijinal çizgi-roman sayfası çizimleri oluşturma(kurşun-kalem).


3.AŞAMA
A -Çizgi-roman çinileme(mürekkepleme) teknikleri.
B - Siyah-beyaz çalışması bitmiş çizgi-roman sayfalarını klasik renklendirme teknikleri(guaj,sulubuya v.b.)
C -Siyah-beyaz çalışması bitmiş çizgi-roman sayfalarını dijital ortama aktarma.Bilgisayarda tablet çizim ve dijital renklendirme teknikleri.

ENİS TEMİZEL:

Manisa’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini bu şehirde tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Şehir ve Bölge Planlama bölümüne devam ettikten sonra, Mimar Sinan Üniversitesi Grafik bölümüne geçti ve buradan mezun oldu. Üniversite yıllarından başlayarak; Limon, Dıgıl, Kedi, Pişmiş Kelle, Avni ve Leman gibi mizah dergilerinde karikatürler ve karikatür-romanlar çizdi. Dergilere editoryal illüstrasyonlar ve ajanslara reklam filmleri için story-boardlar hazırladı.

90’lı yılların sonunda New York’a giderek, New York Instıtute of Technology’de komünikasyon sanatları üzerine yüksek lisans eğitimi aldı. New York’ta Cartoon Network çizgi-film stüdyolarında çalıştı, DC Comics’e çizgi-romanlar çizdi. Famous Frames’te (LA) basın ve sinema endüstrisi için konsept illüstrasyonları hazırladı.

2008’den beri Türkiye’de çalışmalarına devam eden Temizel, İzmir Ekonomi Üniversitesi,Kadir Has üniversitesi ve Bilgi üniversitesinde illüstrasyon ve mültimedya dersleri vermektedir.

Manisa Tarzanı,Evliya Çelebi ve Piri Reis adlı resimli roman kitaplarının yazar ve çizeridir.

Detaylar ve İletişim - Arş Yayınları

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails