8 Mayıs 2015 Cuma

ÇROP 8 Yaşında On Birinci Yazı: Spider Man - Mavi

Berke Halman
---
Spider-Man: Mavi

''Hayatımın geri kalanını beraber geçirmeyi planlayacağım kadar önem verdiğim birini hatırlamakla ilgili bir şey bu'' 

Marmara Çizgi etiketi ile yayınlanan Spider-Man: Mavi'nin arka kapağında aynen böyle yazıyor. Bayanlar baylar bu Spider-Man külliyatının belkide en duygusal hatta en hassas hikayesi olabilir. Gelin çizgi romanı inceleyelim. 

Spider-Man: Mavi, Tim Sale & Jeph Loeb ortaklığında çıkıyor bu ikili sizlere oldukça tanıdık gelmiş olabilir çünkü kendileri Batman The Long Halloween gibi epik bir işe imza atmışlardı. Ama esas konumuz Spider-Man! 
Hikayemiz sıkı çizgi roman takipçileri için oldukça tanıdık bir yerde başlıyor, Brooklyn Köprüsü! Eğer hatırlayamadıysanız söyleyeyim Gwen Stacy tam bu köprüde hayata gözlerini yummuştu. İşte Spider-Man: Mavi burada can alıcı noktasına geliyor. Bu, alışık olduğumuz espri yapan, ortalığı birbirine katıp New York semalarında çılgınca süzülen Spider-Man hikayesi değil. Bu tamamen Peter Parker & Gwen Stacy aşkını temel alan bir eser. 

Hikayede Peter Parker'ın Gwen Stacy için kaydettiği sesli notlar dikkat çekiyor hatta şunu söyleyeyim açılıştan kapanışa kadar diyalogdan çok ses kayıtlarını okuyorsunuz (ki bu hikayeyi yine daha duygusal yapmış.) Elbette Gwen Stacy ve Peter Parker aşkının olduğu bir hikayede kızıl güzelimiz Mary Jane olmazsa olmaz olacaktı. Kendisi bu eserde yine Gwen kadar baş rolü üstlenen bir göreve sahip. Hatta Peter'ın ara ara Gwen mi yoksa Mary Jane mi bunalımları cidden çok keyifli. Hikayede Mary Jane ile ilgili en sevdiğim nokta ise onun efsane repliği ''Kabul et kaplan tam on iki'den vurdun'' a yer verilişi olması. Cidden şahane bir gönderme. 

Sizlere hikayenin fazlasıyla duygusal olduğunu söylemiştim ama hemen telaş yapmayın, Spider-Man yine espri yapıyor yine kötü adamlarla mücadele ediyor hatta şunu  belirteyim bu hikayede Spider-Man külliyatının en önemli kötülerine rastlıyorsunuz. Bunlar; Green Goblin, Rhino, Lizard, Vulture ve Kraven! Tam bir cümbüş. Spidey hepsiyle teker teker mücadele ediyor ve araya elbette onun aşk bunalımları giriyor üstelik idare etmesi gereken yakın dostu Harry Osborn'da yine hikayede yer bulan isimler. Anlayacağınız karakter bakımından oldukça sağlam bir işle karşı karşıyayız. May Hala, Flash, Norman Osborn ve J. Jonah Jameson gibi diğer yan karakterler ile hikaye oldukça zengin. Peki çizimler ? Hikaye bu denli muhteşem iken çizimler nasıl mı ? Yine şahane! Tim Sale kendine has karakteristik bir kaleme sahip. Çizimlerini iyi bir çizgi roman takipçisine gösterseniz ''İşte Tim Sale'' der. Kendisinin Spider-Man, Green Goblin, Vulture ve özellikle Gwen Stacy ve Mary Jane hatta May Hala çizimlerine hayran kaldım. Hatta kış mevsiminin yaşandığı New York bile çok etkileyici olmuş. 

Hikayeyi bu kadar övdüm, bitiremedim hatta size tavsiyem durmayın ve alın ve bu şahane aşk hikayesini okuyun. Peki kötü yanları yok mu ? Elbette var. Bunlardan ilki erkek karakterlerin çizimleri. Her ne kadar genel anlamda çizimler çok iyi olsa da erkek karakterler biraz özensiz gibi geldi. Bir diğer (ve son) olumsuz yanı ise cidden bu kadar fazla düşmana gerek yoktu. Yani Peter daha çok J.J. Jameson ile diyalog kursa daha çok Harry ile birlikte olsa hikaye tam kıvamında olurdu ama buda sanırım Spider-Man'in o epik hallerini sevenleri çekmek içindir.

Özet geçersek Spider-Man için yazılmış belki de en iyi bağımsız hikaye budur! 

Kitaplığınızda bulunması gereken çok nadide bir eser. 

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails