2 Mayıs 2015 Cumartesi

ÇROP 8 Yaşında Beşinci Yazı: Batman: Gülen Adam

Hasan Hüseyin YÜKSEL
---
BATMAN GÜLEN ADAM (THE MAN WHO LAUGH)

JBC yayıncılığın en kaliteli işlerinden olan çizgi romanımız ED BRUBAKER tarafından yazılmış ve DOUG MAHNKE tarafından çizilmiş PATRICK ZIRCHER’in de çizimlerde büyük katkısı olmuş. Çizgi roman Batman’in Jokerle ilk karşılaşmasını epik bir şekilde anlatarak en beğenilen batman işlerinin arasına girmeyi başarıyor.


Hikaye bir fabrikada bulunan cesetlerle başlıyor. Biraz klişe bir açılış ama bu kısımda çizimler o kadar kaliteli ki bunu görmezden gelebiliriz. Daha sonra jokerin kendini -son derece psikopatça ve delice- Gotham halkına tanıtmasıyla ve bunu yaparken de Henry Claridge’i öldürmekle tehdit etmesiyle devam ediyor. Asıl olay bunu başarmasıyla devam ediyor. Okumayanlar için fazla detaya girmeyeceğim ama şunu belirtmekte fayda var hikayenin gelişme bölümü gerçekten heyecan verici ve keskin virajlarla ustaca ilerliyor. Finaliyse birçok kez olduğu gibi yine Batman’in dedektiflik yeteneğine hayran olmamızı kaçınılmaz kılıyor. Bence yine de final kısmı biraz daha akılda kalıcı efsane repliklerle tamamlanabilirdi.

Uzun lafın kısası “gülen adam” ortalama bir Batman’in hikayesinin üstünde ve kesinlikle okunması gereken bir klasik eser. Batman ve joker arasında geçen en iyi hikaye değil belki ama özellikle Year One’dan sonra geçmesi Batman’in ilk yıllarında olması ve çok da tecrübeli olmaması ve hata yapabilme özelliğinin göze çarpmasıyla en keyif verici hikayelerden biri. Ayrıca batmobil’i yeni yeni kullanması ve insanların içine çıktığında sen gerçeksin tepkisini alması en önemlisi de komiser Gordon’un en son yaptığı jest -okumayanlar için söylemek istemiyorum- en keyif verici anlardı.

Ayrıca bu hikayenin bir başka önemli noktasıysa hikayenin efsane kapağının ve kurgusunun, Batman’in en azılı düşmanına, Batman’i tamamlayan unsura, Joker’e karşı bir nevi saygı duruşu olmasıdır. Hatta jokerin yaratılış aşamasında esinlenilen kaynaklara -özellikle hikayenin ismi ve kapağıyla- yapılan göndermeleriyle o kaynaklara da bir selam duruşudur adeta “batman gülen adam”.Ç.R.O.P’ta Ümit Kireççi’nin 2 Eylül 2009’da yazdığı Joker’in yaratılış sürecinde esinlenen kaynakları ve bu çizgi romanın o kaynaklara yaptığı göndermeleri anlatan detaylı, akıcı ve bilgilendirici harika bir yazısı var. Gerçekten keyifli bir yazı olmuş, herkese tavsiye ederim.

Çizgi romana dönecek olursak JBC yayıncılık bu hikayenin cilt için kısa kalacağını düşünmüş olacak ki sonuna harika bir macera daha eklemişler. Amerika’da ki ciltlerde de kullanılan “tahtadan yapılmış” adlı macera yine Batman’in dedektiflik yeteneklerini ön plana çıkaran, konuk oyuncu olarak ilk Green Lantern Alan Scott’u ağırlayan, akıcı ve harika bir serüven olmuş. Ana hatlarıyla değinecek olursak “emekli” komiser Gordon’un yeşil fener heykelinin dibinde bir ceset bulmasıyla başlıyor. Kurban’ın üstünde “tahtadan yapılmış” yazmaktadır ve işin ilginç yanı aynı cinayetler bundan yaklaşık 50 yıl öncede gerçekleşmiş ve faili bulunamamıştır. Bu hikaye ilk yeşil fenerin kendi geçmişiyle ve zayıflığıyla yüzleşmesi yönünden ve Batman’in bir dedektif olayı nasıl çözmeli sorusuna hikaye içindeki verdiği yanıtla harika bir eser olmuş. Ayrıca sondaki Thomas Wayne göndermesi de gerçekten gülümseten anlardan biriydi.

Yazımın sonunda şunu belirtmek isterim ki yukarıda naçizane incelemesini yaptığım ve fikirlerimi paylaştığım Batman: Gülen Adam her koleksiyoncunun ve okurun rafında bulunması gereken bir eser. Ayrıca JBC yayıncılığı da bu güzel cildin bu kalitede Türk çizgi roman okuruna ulaştırması sebebiyle teşekkürlerimi sunarım.

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails