15 Aralık 2014 Pazartesi

Hindistan’da Tecavüz Çizgi Roman Oldu

Ayşin İldeş
Paylaşım- Necmi Yalçın
Kaynak - Oldmag
---
Hindistan Delhi’de bir otobüste toplu tecavüze uğrayan bir kadının yaşadıklarından ilham alan Hint asıllı Amerikalı film yapımcısı Ram Devineni bu konuya dikkat çekmek için Priya isimli bir çizgi roman karakteri yarattı. Cinsel şiddet, kadın düşmanlığı ve ataerkil düzene karşı duran Devineni, çizgi romanında Hindistan’da tecavüz edenlerin değil tecavüz edilenin suçlanmasını eleştiriyor.
Devineni konuyla ilgili toplu tecavüze uğramış bazı kadınlarla konuştuğunu, aileleri ve çevrelerinin kendilerini yargıya gitmekten, adalet aramaktan caydırmaya çalıştığını, üstüne üstlük saldırganlar ve aileleri tarafından tehdit edildiklerini anlattıkalrını söylüyor. Polisin bile kendileriniciddiye almadığını söyleyen kadınların durumuna dikkat çekmek isteyen yapımcı, biraz olsun onların sesini duyurabilmeyi başarmış gözüküyor.

Priya’nın maceralarının anlatıldığı çizgi roman da bu sert gerçeklikleri olduğu gibi yansıtıyor. Priya anne ve babasına tecavüze uğradığını anlattığında, suçlanıyor ve evden kovuluyor.

Priya, aslında sıradan bir Hintli kadını ve onun özlemlerini, arayışlarını temsil ediyor. Onun da rüyalarını gerçekleştirmek isteyen herhangi bir genç erkek ya da kadından farkı yok. Fakat tecavüze uğradığında doğal olarak rüyaları suya düşüyor. Kitapta Priya, Hinduizmin en güçlü kutsal çifti Şiva ve Parvati’nin de yardımıyla yaşadığı felaketi fırsata dönüştürmeyi başarıyor. Sonunda, terk ettiği kasabasına, bir kaplanın sırtında geri dönerek kendisine kötülük edenlerin birer birer hakkından geliyor.

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails