3 Kasım 2014 Pazartesi

CNBC-e'de Superhero Belgeseli Başlıyor!

SUPERHEROES 9-16-23 Kasım Pazar
***
Süper kahraman filmlerini ve dizilerini büyük bir iştahla izliyoruz. Peki orada bir yerlerde yaşadıklarını hayal ettiğimiz bu kahramanların bir parçası olduğu geleneğe dair neler biliyoruz? 9 Kasım’dan itibaren, üç bölüm halinde yayınlanacak, Superheroes: A Never-Ending Battle adlı belgesel dizisi, bu soruya cevap arıyor.

Superheroes: A Never-Ending Battle, bir topluma şekil veren ve son durum itibarıyla onu hayli kalkındıran bu çok özel geleneği üç bölümde masaya yatırıyor. İlk bölüm, Büyük Bunalım yıllarından 50’lerin sonuna kadar devam eden süreci kapsıyor. Büyük Bunalım yıllarında insanların, zafer dolu maceralarında moral buldukları süper kahraman kalabalığının, II. Dünya Savaşı yıllarında cephede Amerikan ruhunu temsil ettiğini, ama 50’lerde değişen hükümet politikalarıyla iki ateşin arasında kaldığını öğreniyoruz.

50’lerin sonundan 70’lerin sonuna kadar olan dönemi kapsayan ikinci bölümde, Marvel Comics sayfalarında ortaya çıkan ve atom enerjisi, uzay seyahati gibi güncel meselelerden ilham alan yeni nesil kahramanları hatırlıyoruz. Popüler kültüre mal olan, bir yandan da yetişkin seyircinin de özdeşleşebileceği sorunlarla boğuşan bu kahramanların, gittikçe karmaşık hale gelen dünya düzenine ayak uydurmaya çalıştığını, “büyük güçlerin büyük sorumluluklar” getirdiğini fark ediyoruz.

70’lerin sonundan günümüze ulaşan üçüncü bölümde ise, sadece çizgi roman sayfaları değil, sinema, TV, video oyunları ve sanal dünya üzerinde kendini var etmeye başlayan süper kahraman geleneğinin sınırlarını nasıl da genişlettiğine tanık oluyoruz.

75 yıllık Amerikan süper kahraman geleneğini en başından günümüze kadar ele alan ilk belgesel olan Superheroes: A Never-Ending Battle’ı, X-Men Origins: Wolverine’de Victor Creed / Sabretooth rolünde izlediğimiz Liev Schreiber sunuyor. Sadece çizgi roman meraklılarının değil, dünya üzerindeki herkesin hayatına bir şekilde sızmış olan bu geleneğin toplumsal, psikolojik ve ekonomik boyutunu merak edenlerin de zevkle izleyeceği belgesel dizisi; Joe Simon, Stan Lee, Jack Kirby, Grant Morrison, Jim Steranko, Neal Adams, Michael Chabon, Jules Feiffer gibi ustalarla yapılmış röportajlar ve hiçbir yerde bulamayacağınız arşiv görüntüleriyle üç hafta boyunca tanıdık bir evrene davet ediyor sizleri.  

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails