16 Ekim 2014 Perşembe

Kıvanç Belen'le KONTAKT Etkinlikleri Sohbeti

Cosplay, çizgi roman, bilgisayar oyunu, fantezi edebiyatı, illüstrasyon ve FRP’nin buluşma noktası haline gelen KONTAKT etkinlikleri bu sene beşinci kez bu alt kültürlere ilgi duyanları YTÜ’de bir araya getirdi.

Ayhan Keçecioğlu’yla birlikte gerçekleştirdiğimiz ziyarette organizasyona emek veren sayın Kıvanç Belen’le KONTAKT’ı konuştuk.

Ümit Kireççi

ÇROP- KONTAKT hakkında genel bilgi verebilir misiniz? Nasıl başladı, kimler başlattı, nasıl bir organizasyon, kaçıncısı yapıldı?

KIVANÇ - KONTAKT, Türkiye Alt Kültür Topluluğu tarafından düzenlenen bir alt kültür etkinliğidir. Burada Alt Kültür tanımını da girmemiz gerekiyor. Alt Kültür; bilgisayar oyunları, cosplay, rol yapma oyunları, fantastik ve bilim kurgu edebiyatları, çizgi roman, anime ve mangayı birbirine bağlayan ve bir arada tutan bir kültür oluşumudur.
Türkiye Alt Kültür Topluluğu üniversite öğrencileri, mezunları ve kültür etkinliklerini takip edenler tarafından oluşturulan bir topluluktur. Amacı Türkiye’de yeşeren alt kültür etkinliklerini daha büyük çaplı olarak gerçekleştirmek, yaş ve tecrübe limiti olmaksızın herkese tanıtmaktır. Geçtiğimiz hafta sonu bu etkinliğin KONTAKT 5 adıyla beşincisini yaptık.

ÇROP- Bu organizasyonun içinde Kıvanç Belen'in görevi nedir?

KIVANÇ - Organizasyon içinde ben Sanat Koordinatörlüğü’nü yürütmekteyim. Ekibe girme amacım çizgi roman, bilim kurgu ve fantastik edebiyatı bu kitle içinde daha belirgin kılmak ve yayılmasını sağlamak. Bu bağlam da bu seneki etkinlik için Çizgi Roman Yarışması ve Kısa Öykü Yarışması’nı düzenledim.

ÇROP- Destek veren sanatçı ve kurumlar kimlerdi? Bu destek katılımcılar tarafından ilgi gördü mü?

KIVANÇ - Yarışma jürilerimizde bulunan Devrim Kunter, Mahmud Asrar, Yıldıray Çınar, Erbuğ Kaya, Göktuğ Canbaba, Hakan Tunç ve etkinlikte Barış Müstecaplıoğlu, Mehmet Berk Yaltırık, Galip Dursun bize destek veren sanatçılar arasında. Kurumlara gelirsek Marmara Çizgi, Çizgi Düşler, NTV Yayınları, Gerekli Şeyler, Aylak Kitap ve bilgisayar oyun firmaları bulunmakta. Her KONTAKT ’ta katılımcılar kurumların açtığı standlara ilgi göstermekte. Yarışmalarımıza sponsor olan firmalara bir kez daha buradan teşekkür ediyorum.

ÇROP- KONTAKT etkinliklerine ilgi nasıl oldu? Gelişti mi? Kaç yaş aralığı ziyaret ediyor daha çok? İlgi alanları ne yönde oluyor?

KIVANÇ - KONTAKT etkinliğinin ilki yapıldığında tarih Kasım 2011’i gösteriyordu. O etkinlikte sayımızı şu an 4’e katlamış bulunuyoruz. Etkinlik lineer bir şekilde kendini devamlı ileri taşıyor. Ziyaretçilerimiz 15 ile 45 yaş arasında olurken, ziyaretçilerin en çok bulunduğu yaş aralığı 18-24. İlgi alanları ise KONTAKT ’ın bünyesinde barındırdığı alt kültür öğelerinden birden fazlasını kapsamakta.


ÇROP- Ziyaretçiler cosplay için kendi kostümleriyle katılıyorlar. Bunun için yönlendirmede bulundunuz mu? Kostüme ulaşabilecekleri kişi veya kurumlara yönlendirdiniz mi? Yoksa bu süreç tamamıyla ziyaretçilerin kendi çabalarıyla mı gerçekleşiyor? Şaka bir yana ev yapımı kostümler de satın alınmış kostümler de hayli iddialı ve özenliydi.

KIVANÇ - Cosplay apayrı bir hobi. Bu konu hakkında konuşabilecek yetkinlikte görmüyorum kendimi açıkçası. Ancak bir çok cosplayer arkadaşımdan gördüğüm kadarıyla, bu hobiye ayırdıkları vakit ve çaba bir hayli ciddi. Bu sayede ortaya çok güzel kostümler çıkartıyorlar. KONTAKT olarak ziyaretçilerimize bu konuda hiçbir kısıtlama koymuyoruz. Kostümlerini istedikleri şekilde elde edebilirler. Ancak bazı yarışmalarda, kostümlerini kendileri yapmak zorundalar. Satın alınan hazır kostümlere cosplayerlar da pek iyi bir gözle bakmıyor zaten. KONTAKT  Türkiye’de cosplayi geliştiren ve ilerlemesini sağlayan en önemli etkinlik olarak cosplayerların gözünde ayrı bir yere sahip.

ÇROP- Bu sene KONTAKT 'ta hangi yarışmalar yapıldı, katılım nasıldı, kazananlar kimler oldu?

KIVANÇ - Bu sene KONTAKT ’ta Elektronik Sporlar Ligi, Cosplay Yarışmaları ve benim koordine ettiğim Kısa Öykü yarışması ve Çizgi Roman yarışması yapıldı. Kısa Öykü yarışmasına 200’ü geçkin, Çizgi Roman yarışmasına ise 50’nin üzerinde katılım oldu. Kısa Öykü Yarışması’nı Mustafa Büçkün kazanırken, Çizgi Roman Yarışması’nı da Murat Turan kazandı. Tüm yarışmaların kazananları için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

ÇROP- Bize kendi çizgi romanla olan ilişkinizi anlatır mısınız? KONTAKT çizgi roman yarışmasının önemli bir özelliği var, onu da paylaşabilir misiniz?

KIVANÇ - Çizgi Roman yarışmasının öneminden bahsetmek istiyorum biraz da. Okula gitmeden çizgi roman okumaya çalışan biriyim ve ülkemizde çizgi roman diğer ülkelere göre çok geride. Bu hobi hem okuyucu hem de çizer tarafından çok zorluklarla karşılaşılan bir hobi. Basılan yayınlara baktığımızda Türkiye menşeili çizgi romana bir açlık var. Bu açlığı sağ olsun Devrim Kunter fazlasıyla gideriyor. Çizer tarafından baktığımızda okullar hala basma kalıp şeyler üzerinden insanları yetiştirmeye çalışıyor. Bu da çizerlerimizin hevesini kırıyor. Ülkemizde ise çizgi roman deyince çoğunluğunun aklına mizah dergileri gelmekte. Ben çizgi romanın da öne çıkmasını istiyorum. Yeni çizerler açısından baktığımızda iki sorun gözüme çarptı. Birincisi çizerlerimiz çizgi romanını yapabilmek için gereken malzemeye sahip olamıyorlar. İkincisi yaptıkları çizgi romanı bastırıp, insanlara gösteremiyorlar. Bu sebeple çizgi roman yarışmasında ödül olarak çizim tableti ve çizim kalemleri vermeyi uygun buldum. Ayrıca ilk 3’e giren çizgi romanlar Etzelburg yayınevi vasıtası ile kitap haline getirilecek.

ÇROP- Ziyaretçi sayısı ne durumda? Dahası ziyaretçiler aynı zamanda cosplay için kazanım olarak dönüyorlar mı? Yoksa ziyaretçi profili sürekli değişiyor mu?

KIVANÇ - Ziyaretçi sayısı KONTAKT 5 etkinliğinde 1750 kişiydi. Ziyaretçi profili aslında aynı ama cosplay için gelen ziyaretçilerimiz bir hayli fazla.

ÇROP- Bu tarz bir organizasyon yapmanın zorluğu nedir? Ülkemizde pek de rastlanmayan bir ilkler yumağı aslında KONTAKT. Ne gibi zorlukların üstesinden gelmeniz gerekiyor?

KIVANÇ - Organizasyonun en büyük zorluğu Türkiye’de hala alt kültür öğelerinin yeteri kadar tanınmamış olmaması. KONTAKT ’ın bir diğer önemi ise çoklu-kültür organizasyonu yapan tek etkinlik olması. Diğer etkinliklere baktığınızda sadece bir öğeye yoğunlaştığını görüyoruz. Ancak ziyaretçilerimizin birçoğu bu alt kültür öğelerinin birden fazlasıyla ilgileniyor ve bu yüzden bu öğeleri bir arada tutmak ve bu alandaki tek organizasyon olmamızın bize bir baskı yaptığını itiraf edebilirim.

ÇROP- Edindiğim izlenimlere göre KONTAKT gibi başarılı ve zor bir organizasyonu desteklemek üzere öne çıkan bir üniversite olmamış. Bunu neye bağlıyorsunuz? Bu ciddi bir kayıp değil mi sizce okullar adına?

KIVANÇ - Bunun en büyük sebebi sanırım üniversitelerin öğrenci odaklı olmaması. Kişisel fikrim olarak hala üniversiteler belirli ön yargıları kıramamış durumda. Ülkedeki birçok üniversiteye baktığınızda sıradan klüpler olduğunu göreceksiniz. Bu okullar adına bir kayıp olsa da okulların bunu bir kayıp olarak gördüğünden şüpheliyim.

ÇROP- Peki KONTAKT organizasyonu üstlenen kişiler tarafından benimsendi mi? Zor bir iştir çünkü bazılarına amatör ruhla sürdürülen organizasyonlarda motive olmak ve sadakatle, vefa duygusuyla katkıda bulunmak. KONTAKT bu zorluğun üstesinden gelebildi mi?

KIVANÇ - Bu işe 3 yıl önce başlandığında bütün ekibin boş vakti vardı. Ancak bu 3 yıl süresince bizimde özel hayatlarımızda değişiklikler oldu. Ekipteki ve ekipten ayrılmış birçok kişi KONTAKT ’ı çocuğu olarak görmekte. Bu 3 yıllık süre sonucunda hepimizin daha az boş vakti olduğu için bir kısım sıkıntılar baş gösteriyor. KONTAKT bildiğiniz üzere kar amacı gütmüyor. Hepimiz bu işi bir karşılık beklemeden ve alt kültürü duyurmak adına gönüllü olarak yapıyoruz.

ÇROP- Bir anlamda ciddi bir öncü rolünü üstlenmiş durumda KONTAKT. Daha doğrusu daha önce gerçekleşen farklı türdeki dağınık etkinliklerin başarılı, derli toplu, karışık bir resmini sunuyor KONTAKT. Bu süreç nasıl karşılanıyor çevrelerce?

KIVANÇ - KONTAKT daha önce de bahsettiğim gibi şu anda çoklu öğeleri barındıran tek etkinlik. Etkinliğin en güzel taraflarından biri de bu bence. Çünkü çizgi roman okuyan biri, onun oyununa da figürüne de ilgi görüyor. Hepsini tek bir yerde görmek ziyaretçilerimizi mutlu ediyor. KONTAKT genel olarak çevrelerce çok sevilmesine rağmen bazı çevreler “Meyve veren ağacı taşlarlar” misali bizden pek memnun değiller. Sonuçta herkesin kendi düşüncesi. Bu konuda bir şey söylemem doğru olmaz.

ÇROP- Kontak 5 biterken bir KONTAKT 6 beklentisi başladı herkeste sanki. Bize şimdiden belirlenmiş KONTAKT 6 sürprizleri müjdelemek ister misiniz?

KIVANÇ - KONTAKT 6 için konuşmak bence çok erken. Ekip olarak aşırı derecede yorgun durumdayız. KONTAKT 6’yı isteyen birçok kişiyi görüyoruz ki bu da bizi en çok motive eden şeylerden biri.

KIVANÇ –Ümit bey röportajınız için teşekkür ediyorum. İyi günler dilerim.


ÇROP– Ben bütün emekleriniz için size ve arkadaşlarınıza teşekkür ediyorum. 

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails