22 Nisan 2014 Salı

Çizgi Düşler Yayıncılıkla Ödül Söyleşimiz

5. Türk Çizgi Roman Okurları Ödülleri'nde çizgi roman okurlarının 2013'ün en iyilerini belirlediği oylamada Çizgi Düşler Yayınları En İyi Fumetti dalında “DAMPYR MAXİ” ile ödüle layık görüldü.

Sayın Çizgi Düşler Yayınlarına birkaç soru sorduk, kısa cevaplar istedik. 

İşte söyleşimiz:
ÇROP - Çizgi romana merakınızı nasıl tanımlardınız? Aşk, çocukluk aşkı, alışkanlık, sanatseverlik, bir parçanız? Neden? Önümüzdeki günlerde yeni projeleriniz olacak mı?

Çizgi Düşler - Çizgi roman bizim için bir keyif. Okumaktan zevk aldığımız bir şey, belki de bizi çocukluk günlerimize götürdüğü içindir.
Önümüzdeki günlerde çok sayıda yeni sürpriz hazırlıyoruz okuyucularımız için. Birçok yeni eserle ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. Ama Çizgi Düşler olarak prensip gereği anlaşma imzalanıp hazırlıklar başlamadığı ve eserin yayın tarihi netleşmediği sürece resmi duyuru yapmamayı tercih ediyoruz.  Ama şunu rahatlıkla paylaşabiliriz; 2014 yılında büyük sürprizlerimiz olacak ve çok sayıda yeni çizgi roman yayınevimiz tarafından yayınlanacak.

ÇROP - Bugünlerde çizgi roman yeniden yükselişe geçmiş gibi görünüyor. En azından çeşit arttı... Piyasanın okur-çeşit oranıyla ilgili gözlemleriniz ne yönde?

Çizgi Düşler - 70 milyondan fazla nüfusu olan bir ülkede -birkaç istisna dışında- yayınların maksimum baskı adedinin 2000 olduğu ve yayınevlerinin 2000 adet kitabı satmayı başarı olarak gördükleri bir ortamda bu konuda ne söylememizi bekliyorsunuz? Bu hesapla bahsettiğiniz oran en iyi ihtimalle yaklaşık binde iki, yani bizce çok kötü. Doğrusu bu satış oranlarına rağmen piyasada bu kadar çeşidin olması gerçekten büyük başarı.

ÇROP - Eserinizin okur kitlesini ve konumunu bizimle paylaşır mısınız?

Çizgi Düşler - Doğrusu bir fikrimiz yok. Okuyucuyla direk temasımız fazla olmuyor, bu soruyu çizgi roman satış noktalarının daha iyi çevaplayacağını düşünüyorum. Ama Dampyr'in yayına devam etmesi için imza kampanyaları düzenlendiğini düşününce sanırım azimli ve ne istediğini bilen bir okur kitlesinden bahsediyoruzdur.

ÇROP - Bu gözleminize göre Türkiye'deki çizgi romanın geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Çizgi Düşler – Bu konuda karamsarız; böyle devam edeceğini düşünüyoruz.

ÇROP -  Türk çizgi romanının çoğalma ihtimalini nasıl görüyorsunuz?

Çizgi Düşler - Bugün Devrim Kunter'in yeni kitabını (Seyfettin Efendi ve Esrarengiz Hikayeleri) aldım. Doğrusu kendisini böyle bir ortamda bu eseri yayınladığı için tebrik etmek istiyorum. Umarım örnek olur ve daha fazla yerli eser raflarda yerini bulur. Bu konuda ümitli olduğumuzu söyleyebilirim.

ÇROP -  ÇROP hakkındaki düşüncenizi alabilir miyiz?

Çizgi Düşler - Çizgi roman dünyasından haberleri alabilmek için güzel bir kaynak olduğunu ve yayın hayatının devam etmesinden büyük memnuniyet duyduğumuzu söyleyebilirim.

ÇROP - Çizgi roman ödüllerinin düzenlenmesini yararlı buluyor musunuz?

Çizgi Düşler - Bir fikrim yok. Biz odak noktamız olan yayıncılıkla uğraşıyoruz ve bu tarz aktivitelere uzağız. Ama bu kadar oy kullanan kişi olduğuna göre insanların beğenilerini belirtmelerini sağladığı için yararlı oluyordur sanırım.

ÇROP -  Sizi aday gösteren okurlarla oy vererek ödüle layık bulan okurlara bir mesajınız var mı?

Çizgi Düşler - Çok büyük bir aksilik olmazsa 15 gün sonra Dampyr'in yeni maceralarını okuyabilecekleri müjdesini verebilirim kendilerine. Şu an bu kitabın hazırlığıyla uğraşıyoruz ve birkaç hafta içinde piyasaya çıkmış olacak.


1 yorum:

mr.yer6 dedi ki...

Başka Yerden Hikayeler ile gönlümüze taht kurmuştu zaten Çizgi Düşler. Ödül yerini bulmuş kanımca..

Linkler

Related Posts with Thumbnails